1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

Solen skiner ute, och du har smink i ansiktet – då behöver du inte ha på dig solskyddsfaktor. Känner du igen dig i resonemanget? Nu är det dags att tänka om.

Att strunta i solskyddsfaktor för att man sminkar sig är något många gör, med tanken att sminket skyddar som en barriär mellan ansiktet och solen. Men riktigt så fungerar det tyvärr inte.

Oavsett om man har foundation, puder, solpuder, mascara och läppstift på sig, så borde inte sminket ses som en ersättning för solskyddsfaktor. Även med smink på så kan solen göra att man bränner sig, att huden skadas och åldras, och att man ökar risken för hudcancer.

Så väljer du rätt färg på läppstiftet - för din hudton

Men samtidigt är det säkert många som märkt att de blir mindre bruna i ansiktet än resten av kroppen om de solar med smink på. Det beror på att många sminkprodukter innehåller kemikalier som är svåra att bryta ner, vilket kan hindra UV-strålar från att komma ner i huden och producera melanin.

Använder man solskyddsfaktor som sista steg i sin hudvårdsrutin, innan man applicerar smink om man vill ha smink, så skyddar det mot de skadliga strålarna. Det gör dock inte att man inte blir brun i ansiktet – men blir bara brun i långsammare takt.

Så sminkar du dig under sommaren -bästa produkterna

Så här påverkar smink ditt solande

Hur ansiktet påverkas i solen när det är sminkat – om man exempelvis får en ojämn solbränna eller bränner sig – beror på flera olika saker.

  • Har ditt smink solskyddsfaktor? Vissa sminkprodukter innehåller SPF, vilket skyddar en del mot solen. De innehåller dock sällan så hög faktor att man kan strunta i att använda solskyddsfaktor under.
  • Vad du har för hudtyp. Känslig hy har lättare för att bränna sig. Vissa typer av mediciner gör en också känsligare.
  • När på dagen du vistas i solen. Solen är inte lika stark hela tiden. Generellt är det tiden mellan 11 och 15 som huden är i störst risk att skadas.

Men smink kan också påverka ansiktet på andra sätt när man vistas i solen – det kan täppa igen porer och göra att man får finnar. Sommarvärmen och solen gör att man producerar mer olja i huden, som tillsammans med smink och döda hudceller kan blockera porerna och ge orenheter.

Så vet du om din solskyddsfaktor skyddar mot åldrande

Utvald läsning

Femina