1:05

Efter reklamen: Det här är SPF och så använder du det

(1:05)

I Sverige har vi inte så många soltimmar som man kanske kan önska under året, så det är inte konstigt att många av oss passar på att njuta av solskenet så mycket vi bara kan under sommarmånaderna, för att sedan orka ta oss igenom den långa vintern (men den vill vi inte tänka på nu).

Men ska man ut i solen är det viktigt att skydda sig mot solens skadliga UV-strålar. Medan UVB-strålarna, som det pratas mest om, är de som gör att vi bränner oss och kan få ont av att vara i solen, så är UVA-strålarna de som gör att vi åldras av solen – något många kanske helst undviker.

Minnesregel UVA och UVB

Har du svårt att komma ihåg vilka strålar som påverkar på vilket sätt? Här är en smart minnesregel:
UVA – You will age
UVB – You will burn

För att skydda sig även mot åldrandet är det viktigt – förutom att egentligen undvika solen – att se till att man har solskyddsfaktor med brett skydd, alltså som skyddar mot både UVA och UVB-strålar.

Så sminkar du dig under sommaren -bästa produkterna

Solskyddsfaktorns siffra gäller inte UVA

Samtidigt är det viktigt att veta att själva siffran på hur mycket solskyddsfaktor som produkten innehåller bara gäller för de brännande UVB-strålarna. Det är en av många anledningar till att det är bättre att välja hög solskyddsfaktor; ju högre siffra, desto mer skyddar produkten också mot de åldrande UVA-strålarna.

Många produkter har också en symbol som visar att de har tillräckligt med skydd mot UVA-strålning. Där är kravet att UVA-skyddet ska vara minst en tredjedel av UVB-skyddet.

Till skillnad från UVB-strålarna så finns UVA-strålning året runt så länge det är dagsljus framme. Den tränger också igenom både moln och fönsterrutor Därför ska man inte slarva med att använda solskydd även på vintern, om man vill hålla ålderstecknen borta.

Källa: La Roche Posay, Skincity.

Bästa solskydden med lätt färg att välja till sommaren

Utvald läsning

Femina