Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Allt om rosmarinolja – och så använder du det för håret

21 jun, 2023 
AvMärta Börjeson Munk Kaij
FotografTT
rosmarinolja hår
Naturliga knepet för tjockare hår – som funkar!
Har du problem med håravfall och tunt hår? Rosmarinolja är naturligt knep som sägs ge fylligare hår och som blivit väldigt populärt på sociala medier. Därför funkar rosmarin så bra, och så säger forskningen!
Annons

Att bli tunnhårig som kvinna kan kännas jobbigt. En ingrediens som har fått mycket uppmärksamhet för att verkligen göra skillnad mot håravfall är rosmarinolja och rosmarinvatten. På sociala plattformar som TikTok och Instagram sprids en mängd före- och efterbilder som tydligt visar vilken verklig effekt rosmarin kan ha.

En som verkligen märkt stor skillnad efter en kort tids användning av rosmarinolja i hårbotten är tiktokaren Abby Baffoe. Se videon nedan för det galna resultatet!

@abbybaffoe Replying to @kelseeyfaye rosemary oil out here saving lives 😩🤌🏼 #hairgrowthtips ♬ original sound - Abby Baffoe

Är rosmarinolja och rosmarinvatten bra för håret? Ja!

Tusentals användare på Tik Tok berättar hur rosaminvatten och rosmarinolja gett dem längre, friskare och fylligare hår, men varför är det så bra och vad säger forskningen?

Flera läkare rekommenderar rosmarin i hårvård och enligt studier sägs rosmarinolja ha bakteriehämmande egenskaper som lugnar en irriterad hårbotten. Forskarna hävdar också att rosmarinolja främjar hårtillväxt och minskar håravfall på samma effektiva sätt som minoxidil, den aktiva ingrediensen som används för att behandla ärftligt håravfall. Ingrediensen är mild, effektivt och bra för håret, oavsett hårtyp eller anledning till håravfall. Här hittar du en av studierna om rosmarinolja publicerad i National Library Library of Medicine.

Annons

Såhär använder du rosmarinolja

  • Applicera oljan eller sprayen i hårbotten
  • Fördela håret i sektioner
  • Massera in och låt verka

Spreja eller applicera oljan i hårbotten dagligen för bäst resultat. Fördela gärna håret i olika sektioner för att komma åt överallt. Massera in och låt sitta kvar. Rosmarinolja ger effekt med tiden, så att låta den verka på dina hårstrån och din hårbotten är en förutsättning. Och var inte rädd för rosmarindoften, den försvinner snabbt efter applicering.

Blir håret fett?

De flesta upplever inte att deras hår blir fett eller oljigt efter behandlingen. Men om du upplever detta kan du applicera produkten kvällen innan hårtvätt nästa morgon.

Hur snabbt ser man effekt vid användning av rosmarin i håret

Hur snabbt man ser skillnad varierar naturligtvis från person till person. Vanligtvis kan man behöva vänta några månader innan man ser en märkbara förändring. För de flesta är första tecknet på resultat att de små håren vid hårfästet växer snabbare och blir fler.

Bästa rosmarinolja för håret

Här har vi samlat de mest populära hårprodukterna som innehåller rosmarin.

Annons

Scalp & Hair Strengthening Oil från Mielle

Stärkande och återfuktande olja med bland annat rosmarin som främjar hårtillväxt och ger näring till hårsäckarna. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

stärkande rosmarinolja från mielle
Klicka på bilden för att komma direkt till oljan.

Scalp Treatment Rosemary från Maria Åkerberg

Vill du istället kunna applicera rosmarin i sprayform? Maria Åkerbergs vårdande rosmarinvatten med rosmarinolja gör din behandling både smidig och effektiv. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

vatten med rosmarin från Maria Åkerberg att använda i hårbotten
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Rosemary Shampoo, Urtekram

Schampo som återfuktar och vårdar ditt hår och din hårbotten med rosmarin. Se mer och köp det här (reklamlänk).

vårdande schampo med rosmarin från urtekram
Klicka på bilden för att komma direkt till schampot.
5 skönhetshacks med ditt läppbalsamBrand logo
5 skönhetshacks med ditt läppbalsam
Annons