Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Russian Manicure – allt om nya nageltrenden som kan förstöra dina naglar

04 dec, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotograftt , sara arnald
Russian Manicure
Efter Glazed Donut Nails är det en ny nageltrend som trendar på TikTok. Russian Manicure är hajpade nagellooken som proffsen nu varnar för – inklusive experten och nagelstylisten Frida Selkirk.
Annons

Nageltrender och manikyrlooks har blivit ett fenomen på sociala medier som TikTok och Instagram och nya heta varianter sprider sig som en löpeld. Förra året var det Glazed Donut Nails som trendade. Nu ser vi en annan manikyr som allt fler vill ta efter. Russian Manicure heter den – en stil som växt fram ur det som kallas "Clean Girl-aesthetic" där allt från hem till utseende ska vara så rent, fräscht och avskalat som möjligt. Men när det kommer till den nya trendiga manikyren kan det vara att gå för långt i jakten på det rena och städade.

Vad är Russian Manicure?

I en så kallad Russian Manicure använder nagelterapeuten en elektrisk fil för att öppna upp och komma under nagelbandet. Detta för att få bort all synlig hud men också för att komma in under nagelbandet med nagellacket. Nageln ska helt enkelt vara så ren och naken som möjligt. Så vad är problemet?

nagelproffset frida selkirk
Frida Selkirk

Frida Selkirk är en av Sveriges skickligaste när det kommer till naglar och hon har inte bara många år i branschen. Alla stora stjärnor går till Frida för att få det senaste inom manikyr. Hon har sett många trender komma och gå och det är inte ofta hon höjer ett varningens finger. Men när det kommer till just Russian Manicure menar hon att den faktiskt kan vara skada naglarna men också huden.

Annons

– När man polerar nageln med en elektrisk fil är det väldigt svårt att avgöra när du måste sluta. Det krävs väldigt lång erfarenhet och finkänsla för att klara det.

Och det finns fler saker här att se upp med.

– Det lager som tas bort fungerar som en typ av barriär, ett skydd mot bakterier och infektioner. Eftersom vi utsätter våra händer och fingrar för en väldig massa olika saker under det dagliga livet så behöver vi detta för att undvika infektioner.

En person slipar fram en russian manicure med elektrisk fil

Det kan också bli ett slags moment 22 med Russian Manicure. Frida förklarar:

– Eftersom huden naturligt försöker skydda sig mot det trauma som den utsätts för bildas ofta ärr eller förhårdnader ju på utsatta områden och då finns det även risk för hyperpigmentering för en kund med mörkare hudton.

Annons

Sist men inte minst förklarar Frida att det faktiskt också är kontraproduktivt att slipa ner så mycket om man sedan ska lägga material på. När man tar bort keratinet, som sitter i de översta lagren, har materialet inget att fästa i längre och släpper därför snabbare.

Frida Selkirk förstår själva trenden och kan se hur det är en naturlig förlängning av Clean Girl-rörelsen. Men hon menar att det går att göra en riktigt snygg och avskalad manikyr utan att förstöra varken nagel eller nagelband.

the scandi-manicure av Frida Selkirk
The Scandi-Manicure – Frida Selkirks alternativ till Russian Manicure.

– Vi erbjuder en manikyr som heter The Scandi-manicure där vi också gör en väldigt clean look utan att ta bort för mycket. Här använder vi en modernare variant av elfil tillsammans med talk i olika kombinationer och det är endast våra masters, det vill säga de skickligaste nagelteknologerna, som får utföra behandlingen. Det är dock inte något för alla. Är du redan skör i naglarna? Välj en annan manikyr.

Sofia Wistams fransknep - alltid långa ögonfransarBrand logo
Sofia Wistams fransknep - alltid långa ögonfransar
Annons