Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så tar du bort ansiktshåret

09 apr, 2021 
Har du en slöja av små fjuniga strån över läppen som gärna blänker till i solljuset? Dyker det plötsligt upp långa irriterande (och mörka) ströhår lite här och var? Kika här för flera smarta tips som hjälper dig att bli kvitt problemet.
Annons
Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskneBrand logo
Skönhetsredaktören tipsar: Så undviker du maskne

Strån i ansiktet vill man ju ska växa när det handlar om fransar och bryn. Men av någon orättvis kroppslag så får man mindre hår där man vill ha hår och desto mer där man inte vill med åren. Att plötsligt upptäcka en fjunig mustasch över läppen eller ett långt grovt och mörkt ströstrå som plötsligt sticker ut på hakan är inte ovanligt. Går det att göra något åt? Absolut, det finns massor av tips och tricks att ta till. Men det gäller att välja rätt metod. Annars kan du få oönskade sidoeffekter. Kolla här.

Ta bort hår själv - noppa, vaxa eller kräma?

Enstaka strån kan du lätt bli kvitt med hjälp av en pincett. Har du mycket hår är det dock betydligt snällare mot både dig själv och mot huden att använda en annan metod. Dessutom kan ett för frekvent ryckande faktiskt väcka strån som är i vilande fas och få det att börja växa mer. Dessutom kan det påverka hudmadrassen och leda till flera rynkor om man är för hårdhänt under hårborttagningen, det gäller framför allt kring munnen där huden är tunn. Ett bra alternativ är då att använda en mild krämprodukt som löser upp stråna. När toppen sedan växer upp kommer den att vara mjuk och tunn så du behöver inte vara orolig att det blir stubbigt som efter rakning. Resultatet håller i några veckor, sedan måste du göra om det. Tänk på att alltid testa den här typen av produkt i armvecket eller liknande innan du använder så att du kan se att du tål formulan.

hårborttagningskräm för ansiktet

Brush On Cream Face från Nair är hårborttagningskräm speciellt framtagen för att passa en torr och känslig hy. I korken sitter dessutom en borste som gör det enkelt att få på produkten precis där du vill ha den. Ca 89 kr. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Tips hur du kan trolla med makeup

Smink kan både göra så att ansiktshår syns mer eller mindre. Myten om Greta Garbo säger att filmstjärnan hade en fjunig hinna över hela ansiktet och när man pudrade huden gjorde det att hon fick en magiskt vacker och perfekt mjuk hud på bild. Hur det såg ut i verkligheten är en annan historia. Vill du inte att ditt hår ska framhävas av sminket finns det ett par saker att tänka på. Så här säger makeupartisten Robin Werner:

- Pudriga produkter bör undvikas om man vill säkerställa att ansiktshåren inte ska framhävas av makeupen. Hårstråna omfamnas nämligen av pudret och blir därför mer synliga. En tunn foundation och en concealer som är lite ”självfixerande” är absolut att föredra.

Så vad ska man göra? Robin förklarar:

- Man kan absolut lägga en täckande foundation med puder ovanpå men badda då lätt med en fuktad makeupsvamp när makeupen är på plats. Ett annat tips är att fukta svampen med en så kallad "setting spray". Detta tar bort den ”ludna” känslan eftersom att hårstråna blir ”vätade” och mer ett med huden.

hudvårdande setting spray från clarins

Fix' Make-Up från Clarins är en multifunktionell och finfördelad mist som ger fukt, fäster makeupen så den sitter längre och fräschar upp hela slutresultatet. Ca 325 kr/50 ml. Du hittar den här (reklamlänk).

mjuk och porös makeupsvamp från flaer

Super Soft Blending Sponge från FLAER är en prisvärd vegansk makeupsvamp som är extra mjuk och porös vilket gör att den ger en väldigt naturlig finish. Ca 79 kr. Du hittar den här (reklamlänk).

Annons

Ta hjälp av proffsen

Om du vill ha riktigt långvarig effekt så finns det behandlingar på salong att göra. Det är dyrt, det kan göra ganska ont och det tar tid. Och det fungerar tyvärr bara om håret är mörkare än huden. Så vad är vinsten? Du blir i de flesta fall kvitt håret för alltid. De vanligaste och säkraste behandlingarna görs med IPL eller laser, en populär laservariant är Candela GentleLase. Läs mer om det här (reklamlänk).

Tänk på!

Var extra noga med att skydda huden mot solen när du precis tagit bort hår, oavsett vilken metod eller om det är i ansiktet eller på kroppen. Du bränner dig extra mycket när hårsäckarna är lite mer öppna och den känsliga huden där ligger helt oskyddad mot UV-strålarna.

Annons