Artikeln innehåller reklamlänkar
bara sommarben på stranden
Fem favoriter från Femina – resespecial
1:08

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – resespecial

(1:08)

Slå på ljud

Undviker du att raka benen för att det snabbt blir stubbigt, är svårt att få riktigt slätt och lätt att det blir röda knottror? Barberare är proffs på rakning och vet hur de ska få till ett riktigt slätt och snyggt resultat som dessutom håller stubben borta länge. Trots att de håller till främst i ansiktet och på halsen så fungerar samma principer också på benen. Här är deras smarta knep som lyfter din hårborttagning till en ny nivå.

Skönhetsproffsen har talat - det här är bästa produkterna inom makeup, hudvård och parfym just nu.

Gör så här:

1. Var noga med att du har en rakhyvel med bra blad. Det lönar sig att byta ofta eftersom det både ger ett bättre resultat och minskar risken för att där ska bli rakfinnar eller inåtväxta strån. Ett sätt att komma ihåg att byta kan vara att prenumerera på rakblad. Det kan du t ex göra från relativt nystartade svenska märket Melle som gör eleganta och stilrena hyvlar. Du hittar dem här.

rakhyvel från melle där man erbjuder prenumeration på rakblad

2. Raka gärna i duschen men vänta till efter att du tvättat håret och huden. På så sätt hinner vattnet mjuka upp stråna först. Du kan gärna peela men använd en loofah eller välj en mild produkt och var noga med att skölja bort allt innan du sätter rakhyveln mot huden.

skrubba huden emellanåt

3. Använd alltid en rakgel eller något annat som ger bra glid. Finns ingen rakgel så fungerar balsam ofta väldigt bra.

4. Gör sedan som barberaren. Börja raka medhårs, kör sedan diagonalt och avsluta med att dra hyveln mothårs. Det låter kanske enkelt men gör så stor skillnad när du tar stråna från rätt håll i rätt ordning. Då får du den absolut slätaste effekten och motverkar samtidigt rakplitor och inåtväxta strån.

5. Skölj med varmt vatten och sedan kallt för att stänga porerna.

Skönhetsexpertens val: 5 serum med c-vitamin vi älskar

Hur får man lena ben efter rakning?

Tänk på att alltid smörja in huden efter att du rakat benen, gärna med en oparfymerad och djupt återfuktande lotion. Ett annat tips är att använda en lotion med lite syror i emellan raktillfällena för att ännu bättre undvika inåtväxta hårstrån. En sådan produkt ska du dock inte använda direkt efter rakningen.

smart bodylotion som ger slätare hud

AHA Smart Body Serum från REN Skincare kostar 357 kr/200 ml och den finns här (länk till Lyko).

Kan man raka utan vatten?

Inte om du vill unvika att skada eller rispa huden. Precis som nämns ovan hjälper också vattnet till att mjuka upp stråna så att rakbladet lättare kan skära igenom dem.

Bästa flytande läppstiftet som inte torkar ut läpparna.

Mest läst