julia roberts i Sova med fienden från 1991

TV: Här får Feminas chefredaktör en total hår-makeover
2:54

Efter reklamen: TV: Här får Feminas chefredaktör en total hår-makeover

(2:54)

Minns du de vilda studsiga lockar från 90-talet? De vi kunde se på alla coola stjärnor som Julia Roberts, Mariah Carey och Sarah Jessica Parker. Goda nyheter! Lockarna är tillbaka och på grund av flera anledningar. Förutom att modet har stora influenser från just det här årtiondet just nu så är naturligare texturer en het trend på hårfronten. Efter att perfekt böjda lockar varit stort i flera år känns det också rätt befriande med den här mer ostyriga stilen.

Sarah Jessica Parker i 90-tals serien Equal Justice

Nya hårtrenderna – inspirerade av 70-talet

Vad skiljer 90-tals lockarna från dagens retrolook?

- Då var det sprayat, stelt och och ganska överarbetat och det syntes, förklarar Anette Tyche, frisör på Bon Hair i Stockholm och utbildningsansvarig hos Davines.

- Tog du i lockarna frasade de av all mousse och hårspray, fortsätter hon.

De moderna lockarna är, enligt Anette, fräschare, friskare och naturligare.

Nu finns årets första skönhetskalendrar att köpa!

- Men det skiljer sig också för att frisyren inte är lika fluffig och voluminös idag. Den har en tajtare och mindre rund form, menar hon.

tjej med lockar

Fräscha, väldefinierade och välvårdade lockar med tajtare form från Davines senaste kollektion.

Så fixar du retrolockarna

EU vill införa djurförsök igen - så kan du göra för att stoppa förslaget!

Här är Anettes smarta tips för riktigt snygga retrolockar:

  • Det är viktigt att du jobbar upp en grundkvalitet, det betalar sig i spänstiga och sunda lockar. Satsa på bra hårvård och leave in-produkter som ger mycket fukt och näring. Då orkar lockarna vara studsiga. Pröva t ex Curl Cream från Davines. Det är som hudcreme för håret, vilket ger en näringsrik grund.
  • För en modern look ska du välja lite mer glossiga stylingprodukter och krama upp lockarna lugnt. Här har Davines Curl Binding Serum som ger glans, struktur och studs. Tänk på att inte gnugga för att undvika att det blir frissigt.
  • Låt gärna håret lufttorka efter att du haft i produkterna. Har du inte tålamod? Använd diffuser men ställ in den på både låg värme och lätt lufttryck.
  • Om man inte har naturliga lockar? Fixa med böjbara spolar eller använda en smal konformad värmetång. Anette berättar att de visserligen ser fler som permanentar håret idag men det är än så länge främst killar som efterfrågar den här retrobehandlingen.
TV: 4 beautyhacks på TikTok du måste prova
1:57

Efter reklamen: TV: 4 beautyhacks på TikTok du måste prova

(1:57)

Utvald läsning

Femina