Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så får du ut det mesta av ditt balsam

21 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Använder du inte balsam efter att ha tvättat håret med schampo är det stor risk att håret blir torrt och skört.
Men hur ska du få ut så mycket av ditt balsam, och vilka olika typer finns det?
Här är allt du behöver veta för att få mjukt och lent hår med balsam!
Annons
Så schamponerar du håret på bästa sättBrand logo
Så schamponerar du håret på bästa sätt

Många schampon lämnar håret torrt och skört om det inte kompletteras med ett mjukgörande balsam. Ett bra balsam har ingredienser som gör att håret blir mjukt och mer följsamt, och gör håret lättare att hantera efter duschen.

Det finns olika typer av balsam som fyller lite olika funktioner, och som fungerar på olika sätt. De vanligaste typerna av balsam är balsam man sköljer ut, djupverkande balsam och leave in-balsam – så är ska du använda dem för bästa effekt!

Balsam att skölja ut

Det här är den allra vanligaste typen av balsam, och den som de flesta använder. Du använder det efter att ha tvättat håret med ditt favoritschampo, och sköljer snabbt ut det efter applikation.

Så gör du: Börja med att skölja ut ditt schampo noggrant. Schampot fyller störst funktion i hårbotten och håret närmast hårbotten – du behöver inte massera in det i topparna. Där ska istället balsamet komma in och göra underverk.

Annons

Applicera balsamet i olika sektioner. Det är vanligt att hälla ut en stor klick balsam i handen och jobba in det i hela håret, men det gör att du missar stora delar av kalufsen. Beroende på hur mycket hår du har kan du dela in det i två till fyra delar som du applicerar balsamet i ett i taget. Undvik att ha det i hårbotten. Efter att ha låtit balsamet vara i håret en liten stund, kanske medan du tvättar kroppen, så kan du nu skölja ut det noggrant ur håret.

Djupverkande balsam eller hårmask

Om du har torrt och skadat hår är det smart att satsa på ett riktigt djupverkande balsam eller en hårmask för att få pli på barret. Har du däremot hår som lätt blir fett är det bättre att hålla dig till andra lättare balsam, då de tyngre och djupgående produkterna kan göra håret ännu fetare.

Så gör du: Ta den mängd produkt du behöver för att kunna jobba in i hela håret – hur mycket det är beror helt på hur mycket hår du har. Vissa produkter ska appliceras i torrt hår, så läs på innan hur du ska använda den. Ha sedan i produkten i håret så länge som det står, ofta mellan 10 och 30 minuter. Om du inte orkar stå i duschen så länge går det att sätta upp håret med en klämma så länge och göra andra grejer medan du väntar på att det ska verka. När tiden gått ut kan du skölja ut balsamet eller masken noga.

Annons

Leave in-balsam

Leave in-balsam ska, som hörs på namnet, inte sköljas ur håret. De fungerar bäst för personer med tunt eller lockigt hår. Leave in-balsamen är ofta lite lättare och dessutom enkla att använda för att få bukt på trassligt hår.

Så gör du: När du har tvättat håret låter du det antingen vara fuktigt eller torkar det så torrt du kan med handduk. Spreja sedan balsamet i håret, från håret närmare hårbotten och ända ut i topparna. Borsta sedan igenom håret med en bredtandad kam eller en borste gjord för att lösa ut trassel, som en Tangle teezer. Låt sedan balsamet sitta i håret utan att du sköljer ut det.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons