sharon stone med elegant sminkade ögon på Tribeca Festival

Sharon Stone kan knepen som piggar upp ögonen och gör inte misstagen som plussar på åren.

3:54

Efter reklamen: Skönhetsredaktörens råd: Så får du ett bra glow

(3:54)

Smink är underbart. Det kan pigga upp på några sekunder, lyfta fram dina ögon och ändra din look med några penseldrag. Då huden är så otroligt tunn här är det dock vanligt att man istället plussar på åren genom att välja fel nyanser, inte grunda ordentligt eller använda för mycket produkt. Här är de sex vanligaste misstagen när det är dags att fixa ögonmakeupen.

Agneta Sjödins bästa hudvårdsknep – avslöjar själv

1. Att hoppa över ögoncreme.

ögoncreme som både slätar ut och ger pigg lyster

Huden här behöver fukt och näring för att hålla sig fräsch. Utan en smörjande produkt här kommer den bli torr och skrynklig. Det är inget bra utgångsläge för makeup. Tänk bara på att låta din ögoncreme sjunka in några minuter innan du går på med concealer och andra produkter. Och se till att det inte ligger ögoncreme på locken när det är dags att borsta på mascara. Det är ett av de vanligaste anledningarna till att mascaran kladdar. Det finns riktigt bra ögoncremer som också ger lite lyster, t ex Autocorrect från Sunday Riley. Den hittar du här (reklamlänk från Apprl).

2. Att använda skugga utan primer.

primer till ögonlocken

Vare sig du föredrar puderskuggor eller krämigare varianter så rör sig locken konstant samtidigt som huden producerar olja (även om det inte är mycket just här). Det kommer få din skugga att lägga sig i veck om du inte grundat ordentligt. Det gäller speciellt när man börjar få lite fler veck. Många nya skuggor är mycket bättre än förr och gifter sig fint med huden men lägger du en ögonskuggsprimer först så får du både ett jämnare underlag att arbeta på och en riktigt bra hållbarhet. Ny favorit som verkligen gör ett bra jobb är Til the end Eye primer från LH Cosmetics. Den finns här (reklamlänk från Apprl).

3. Att skippa mascara.

kvinna som testar mascara

Det är rätt vanligt att inte använda mascara och bara köra på skugga, min mamma är en av dem som gör så. Jag har aldrig förstått det då färg på fransarna verkligen piggar upp, ger en så fin intensitet till ögonen och en klarare blick. Utan mascara tenderar också ögonmakeupen att se halvfärdig ut. Tycker du svart blir för hårt? Kör på brunt, det ger en mjukare inramning.

4. Köra på svart kajal.

Det är lätt att gå på i gamla hjulspår och har du alltid använt svart penna runt ögonen så kanske det känns konstigt att byta. Är det din signaturlook? Då kanske du ska hålla fast vid den men precis som svart mascara kan bli hårt kring ögonen så funkar det med kajalen. Det finns massor av andra fina färger som du kan använda utan att det ser ut som du doppat huvudet i färgburken. Det kan t ex räcka med att byta den svarta mot en brunsvart eller kanske välja en mörkt plommonlila.

Ögonbrynsmascarorna att satsa på just nu – så bra är de!

5. Att glömma brynen.

serum som ger fylligare bryn

Det kan kännas knepigt att fylla i brynen om de börjat glesna men det finns massor av fiffiga produkter idag som hjälper dig. Som en brynmascara som både ger färg och lite extra volym. Det kan vara bra att tänka att lite faktiskt gör stor skillnad medan mycket snarare kan sätta problemet i fokus. Pröva också gärna ett brynserum som på någon månad kickar igång stråväxten igen. En prisvinnande variant är Eyebrow Renewing Serum från M2 Beauté. Det hittar du här (reklamlänk från Apprl).

6. Att ladda med för mycket concealer.

5 tips som gör din concealer osynlig

Concealer är toppen när den gör jobbet utan att synas. Och det är ju just det som är problemet när man börjar få linjer och rynkor och huden är så tunn att minsta timme du missat i sömn syns. Då är det frestande att gå på med en rejäl laddning concealer för att radera ut att ålders- och trötthetstecken. Det är dock bästa sättet att se äldre ut då formulan inte bara blir väldigt tydlig utan också snabbt lägger sig i de där linjerna. Pröva att bara ta lite och koncentrera produkten vid inre ögonvrån och en bit ut. Att bara få en smula dämpning ger stor effekt när du tar ett steg tillbaka från förstoringsspegeln.

Utvald läsning

Femina