Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna som masserar ansiktet med gua sha
Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lystern
0:34

Efter reklamen: Glow för mogen hy – så fixar du den perfekta lystern

(0:34)

Slå på ljud

Har du köpt en gua sha men inte riktigt kommit för dig att plocka upp den ur asken än? Det är lätt att köpa på sig en massa prylar som man planerar att använda men av olika anledningar blir det inte så. En av de vanligaste skälen till att man skjuter på det är att det helt enkelt inte är så lätt att veta hur man gör. Precis så är det för många när det kommer till gua sha, den där vackert formade massagestenen som ska ge ansiktet magisk glow. Så hur gör man? Det är inte alls så svårt. Tänk bara inte att du måste göra helt rätt och vara proffs direkt. Det finns dock några saker som är bra att ha med sig. Men vi börjar från början.

Här är produkten som ger dig torra läppar – och som alla använder

Vad är gua sha?

Gua sha är en gammal kinesisk teknik som använts i hundratals år för att behandla olika sjukdomar. Det finns många olika material som används och det finns många olika utseenden. Förutom den mest vanliga platta med en v-liknande form finns även de som ser ut som kammar, skedar eller bara stora plattor. Namnet betyder ungefär skrapande sand och kommer sig just från att man skrapade ganska intensivt vilket gjorde att det på ytan dök upp små sandliknande knottror från underhuden. Till skillnad mot vad som mest ses här i väst så används gua sha inte bara i ansiktet inom den österländska medicinen. Den går att massera med över hela kroppen, från hårbotten mer till tårna. Faktum är att den först användes just till kroppen, något som nu också börjar bli vanligare här.

Varför ska du använda gua sha?

kvinna som masserar sin gua sha i pannan

Att massera ansikte, hals och dekolletage med en gua sha ökar blodcirkulationen, ger bättre spänst och kan även minska svullnader. Huden får dessutom riktigt fin lyster. Har du problem med spänningar i t ex käken kan de också lätta betydligt. Många med migrän vittnar om att det lättar med regelbunden gua sha-massage. Dessutom är den ju så lätt att ta med sig. Den är lätt och du behöver inga eluttag för att få den att fungera.

Enkla tips för att komma igång med din gua sha

Här är nya budgetmascaran som utmanar lyxmärkena - så bra är den

Så använder du din gua sha på lättast sätt:

  1. Det första viktiga steget är att göra rent ansiktet. Använd inte en gua sha på smutsig eller sminkad hud.
  2. Du behöver en ansiktsolja för att din sten ska glida bra på huden. Använd gärna en som är ganska neutral och inte innehåller för mycket aktiva ingredienser eller kraftfulla eteriska oljor. Var inte snål med mängden produkt här.
  3. Jobba med stenen uppåt och utåt. Det finns lite olika skolor om man ska börja nere vid halsen eller uppe vid pannan. Gör det du känner passar bäst. Det viktiga är att du arbetar mot lymfkörtlarna, inte från. Du vill bli av med överflödig vätska och slaggprodukter och då är det lymfsystemet som ska ta hand om det. Kör med lätta drag och håll gärna din gua sha nästan platt mot huden, dvs inte så den ser ut att stå ut 90 grader. Det är nämligen viktigt att du inte trycker hårt, den ska inte dra i huden och det ska definitivt inte göra ont.
  4. Tre till fem gånger per parti brukar vara rekommendationen och bara åt ett håll. Dra den inte fram och tillbaka. Titta på hur stenen är formad och använd den utefter det. Den sidan som ser ut som ett v är toppen att ha längs med käklinjen medan den platta sidan passar bäst att dra nerför halsen och över kinden.
  5. Huden kan bli röd men det är inte farligt så länge du inte trycker på med din sten för hårt.
  6. Fortfarande osäker? Det finns massor av inspiration att hitta på Instagram
kvinna som drar gua sha över kindbenet

2082911962

shurkin_son

Hur ofta ska man använda en gua sha?

Du ska använda din sten regelbundet för att få verklig effekt. En gång kommer inte ge några mirakel även om det är väldigt skönt. De flesta rekommenderar att du kör någon gång i veckan i början. När du fått in tekniken och vant huden är två till tre gånger lagom. För att få in rutinen kan det vara bra att bestämma en dag eller tid när du sätter igång. När du väl har gjort det några gånger kommer stenen glida över hudens olika områden som du aldrig gjort något annat. Perfekt att pyssla med medan du tittar på en serie eller lyssnar på en podd.

Är materialet i min gua sha viktig?

Så rengör du dina sminkborstar – 3 enkla steg

Det är upp till användaren att bedöma. Precis som det finns många olika former på gua sha så finns det också olika material, från gröna stenar i jade och rosa i rosenkvartz till svarta i obsidian. Blir du lätt varm i ansiktet? Då kan jade vara att föredra eftersom det är en mineral som är naturligt kylande. Du kan också stoppa in din sten i kylen innan du ska använda den. Otroligt skönt. Väldigt känslig? Många tipsar om att rosenkvartz är bra för den hudtypen. Tänk gärna på att stenen ska kännas skön i handen och passa ditt ansiktes vinklar och vrår. Då kommer du vara mer benägen att använda den.

Redaktionens gua sha-favoriter

Gua sha för ansiktet

svart gua sha i obsidian från mantle

The Gua Sha från Mantle är elegant svart och gjord av obsidian. Formen är ganska bestämd och enkel. Den kostar 300 kr och du hittar den här.

odacites gröna gua sha av aventurine

Från ekolyx-märket Odacité kommer Crystal Contour Gua Sha Aventurine Beauty Tool som har lite mjukare former. Den kostar 495 kr och du hittar den här. (länk till Lyko)

gua sha i jade från yin your skin

Hudterapeuten och skinfluencern Katja Kokko har tagit fram en rad olika gua sha's under namnet Yin Your Skin, som den smart utformade Lahja med lite mindre storlek än traditionellt. Den är tillverkad av jade, kostar 389 kr och du hittar den här (länk till Lyko).

Gua sha för kroppen

mantles svarta gua sha för kroppen

Hos Mantle hittar du även en större gua sha som är formad för kroppen med öppning i mitten vilket gör den lite lättare att hålla i. The Body Gua Sha ska också användas med olja och mjukt tryck. Det kan göra riktigt ont om du har mycket spänningar och samlad vätska så gå försiktigt fram. Den kostar 400 kr och du hittar den här.

Lovi gua sha kan användas över hela kroppen och kommer från yin your skin

Lovi är namnet på denna gua sha från Yin Your Skin som du både kan använda till kroppen tack vare den ganska långa och endast lätt böjda sidan, köra med det u-formade partiet på toppen längs med käklinjen samt stimulera hårbotten med den sidan som ser ut som en kam. Det senare är ljuvligt skönt och får stress att rinna av. Den är tillverkad av jade, kostar 389 kr och du hittar den här. (länk till Lyko)

Då ska du inte använda gua sha

Har du nyligen gjort botox eller fillers behöver du vänta några veckor innan du börjar arbeta med din gua sha-sten.

Mest läst