Artikeln innehåller reklamlänkar
kvinna som är glad över att ha ren och fräsch sminkborste

1477722992

Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealer
0:27

Efter reklamen: Concealerknepet – så ska du tänka när du lägger din concealer

(0:27)

Slå på ljud

Sminkverktyg som penslar, svampar och borstar kan vara en investering. Men om du tar hand om dem på rätt sätt så får du riktigt bra avkastning på dina pengar. En rougeborste kan hålla sig fräsch och bra i åratal med regelbunden rengöring. Det är dock inte bara med tanke på dina pengar som det är viktigt att vara noga med penseltvätt och svamprengöring.

Proffstipset! Så får du ordning på dina torra och frissiga hårtoppar

Därför är det viktigt att tvätta dina sminkpenslar och makeupsvampar

Just den här typen av makeupverktyg är den perfekta grogrunden för bakterier. Skulle du få bakterietillväxt i en makeupsvamp eller en foundationborste är det en mycket dålig nyhet för din hud. Det kan leda till utslag som finnar och plitor.

Smarta tips för att få sminkredskap rena

Bakterier i dina penslar och borstar ska med andra ord undvikas. Bra då att det faktiskt är så lätt att tvätta dem. Och det tar inte lång stund. Det gäller bara att ta sig tiden. Ett knep är att få in det som en rutin, t ex varje söndag innan du går och lägger dig. Då har du rena och fräscha borstar och penslar att börja nästa vecka med. Din hud kommer tacka dig och du kommer se så mycket finare resultat av din makeup. För att inte säga att du också kommer spara pengar eftersom dina borstar och penslar kommer att hålla så mycket längre. Så hur gör man? Det är verkligen inte svårt. Kolla här.

Allt du behöver för att tvätta dina makeupborstar

Skönhetsredaktören: Bäst serum för torr och känslig vinterhud

Gör det enkelt för dig, använd en mild tvål, ett skonsamt schampo eller en makeuptvål. En favorit när det gäller specialtvål att tvätta sina sminkpenslar med är Beautyblenders mycket dryga och effektiva Solid Cleansing Soap. Det fiffiga här är att du bara behöver ta av locket, fukta din pensel eller borste och virvla runt med den direkt på borsten. Hjälp till lite med fingrarna för att få ner tvålen djupare. Det är bara viktigt att du sköljer igenom borsten och sköljer av tvålen efteråt. Lämna locket av tills tvålen torkat.

proffsig tvål från Beautyblenders att tvätta sminkborstar med

Solid Cleaning Soap från Beautyblender kostar 179 kr och den finns här. (länk till Kicks)

Massera dina sminkborstar i form

sminkpensel som görs ren med tvål i handen

Om du använder en flytande tvål eller schampo så häller du bara några droppar tvål i handflatan. Doppa borsten först i ljummet vatten och sedan i tvålen. Massera mjukt med fingrarna så att produkt som fastnat verkligen löses upp och skölj ordentligt. Vill du inte ha rinnande vatten så är det smart att ta en skål du kan skölja i. Det kan behövas några omgångar av tvål och vatten beroende på hur smutsig din borste eller pensel är men viktigt är att det sista vattnet du sköljer med ska vara helt klart.

Viktiga knepet för hållbara makeupborstar

rentvättade sminkborstar som ligger på tork

Tryck försiktigt med en mjuk handduk runt din sminkborste så du får ut så mycket vatten du kan. Forma som den ska se ut och lägg den ner för att torka på en ren handduk men gärna på en byrå eller liknande så att själva borstdelen kan sticka ut och hänga i luften. Det här är viktigt eftersom limmet stråna sitter fast i kan luckras upp om det står i fukt för länge men det är också bra att undvika att ha stråna på ett fuktigt underlag då det i värsta fall kan leda till mögel.

Bäst deodorant – som håller dig fräsch hela dagen

Maskin att tvätta sminkborstar med - bra eller dåligt?

maskin som tvättar sminkborstar

Om du har svårt att få dina sminkpenslar och makeupborstar riktigt rena så kan det vara bra att skaffa en rengöringsplatta. Den är räfflad men på ett sätt som ändå inte sliter så mycket på dina penslar. Använder du en sådan så är det dock viktigt att du inte gnuggar för hårt. Med Beautyblenders tvål får du en sådan liten platta men det finns många olika varianter i olika storlekar och med olika former. En pryl att undvika är produkten som blivit en riktig hajp på sociala medier. Här handlar det om borstrengöringsapparater som bl a säljs på Amazon och Normal. Dessa gör att du själv slipper vispa runt med dina sminkborstar i vattnet, mekanismen sköter det åt dig. Varför ska du spara dina pengar? När "maskinen" är klar ser dina makeuppenslar ut som de gått igenom en tornado. Det här sliter alldeles för mycket på stråna och på fästet. Det är dock på något sätt tillfredställande att kolla på när vattnet går från klart och rent till väldigt smutsigt. Men det behöver du inte köpa maskinen för. Du kan bara surfa in på TikTok och kolla där.

Mest läst