Artikeln innehåller reklamlänkar
Angelina Jolie utan torra läppar
Läppstiftstricket – så får du ditt läppstift att hålla
0:46

Efter reklamen: Läppstiftstricket – så får du ditt läppstift att hålla

(0:46)

Slå på ljud

Blir dina läppar alltid torra på vintern oavsett vad du gör? Du är inte ensam. Trots att det ligger ett läppbalsam i varje ficka och kanske står en läppmask på sängbordet så kan det kännas som att inget hjälper. Men det kanske inte är varken vintern, dina snygga matta läppstift eller ceratet som är problemet. Det finns en produkt som alla använder varje dag som i flera fall visat sig vara boven bakom torra fnasiga läppar.

Bäst i test: Rouge – Produkten som trendar mer än någonsin

Därför får du torra läppar

Visst är det sant att den torra luften på vintern suger ut fukt från både hud, hår och läppar. Och vissa har lättare att drabbas än andra. Men det kan också vara tandkrämen du använder som gör att läpparna blir torra. Har din tandkräm sodium laureth sulfat bland ingredienserna är det till och med ganska troligt. Faktum är att den här ingrediensen i tandkräm inte bara kan göra läpparna torra. Det kan också orsaka perioral dematit, små röda blåsor på huden. Och det finns de som kan utveckla en överkänslighet mot just tandkräm. Så vad gör SLS i din tandkräm? Det är ett tvålämne som får tandkrämen att löddra, precis om den får ditt schampo att löddra upp härligt i håret.

Så undviker du att få torra läppar

10 hudprodukter under 400 kronor – expertens favoriter

Du behöver såklart inte sluta borsta tänderna för att undvika torra läppar. Leta istället efter en mild tandkräm som inte innehåller SLS. Märker du att läpparna snabbt återhämtar sig och blir mindre torra så är det troligtvis din tandkräm som var boven. Smart är också att borsta tänderna innan du gör din kvällsrutin så tvättar du bort all eventuell tandkräm som kan torka ut och du kan även ge läpparna lite extra kärlek innan det är dags att hoppa i säng. Tandkrämer är olika och vissa har mer uttorkande bas än andra. Det finns också en del smakämnen som används i vissa tandkrämer kan ha en uttorkande effekt, t ex cinnamaldehyde.

Tandkrämer som inte gör läpparna torra

tandkräm som löddrar lite och inte ger torra läppar

Zendium Sensitive är framtagen för att motverka ilningar i tänderna men är också fri från SLS. Det gör att den inte skummar så mycket. Den kostar 39 kr/75 ml och du hittar den här. (länk till Lyko)

tandkräm för känsliga tandhalsar och torra läppar

Sensodyne är ett av de mest rekommenderade märkena bland de som tipsar om tandkrämer utan SLS. Dock gäller inte det alla deras produkter. Repair & Protect innehåller inte SLS men väl både återfuktande glycerin och betain. Den kostar 48 kr/75 ml och du hittar den här (länk till Lyko).

tandkräm som smakar pepparmint och inte ger torra läppar

Proxident Folktandkräm passar dig som vill ha en bra bastandkräm med fluor men också gärna lite extra fukt, här i form av glycerin. Fin tub har den också. Den kostar 27 kr/100 ml och du hittar den här (länk till Meds).

tandkräm i fina tuber och en formula som inte ger torra läppar

Med Haan blir tandborstningen inte bara roligare på grund av humörhöjande färger och fina förpackningar. Här finns flera härliga smaker, tandkrämerna är mer hållbara då man här både använder en stor andel naturliga ingredienser och det finns refill. Formulan innehåller också probiotika för en bättre balans i munnen men är fri från SLS. Toothpaste från Haan finns i tre smaker, kostar 79 kr/50 ml, refill 149 kr/150 ml och du hittar dem här (länk till Lyko).

Här är nya budgetmascaran som utmanar lyxmärkena - så bra är den

Mest läst