Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Salma Hayek hyllar mexikanska superväxten: ”Behöver inte botox”

20 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografAnthony Harvey/Shutterstock
Den 56-åriga skådespelaren Salma Hayek tackar nej till skönhetsingrepp.
I ställer hyllar hon en (något okonvetionell) hudvårdsrutin med naturliga ingredienser: framför allt den mexikanska växten tepezcohuite.
– Det här är anledningen till varför jag inte behöver botox, berättade skådespelaren för magasinet The Skincare Edit i fjol.
Annons
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsidealBrand logo
Camilla Thulin om modebranschen och dagens skönhetsideal

Skådespelaren Salma Hayek har nått 56 års ålder. Trots att hon arbetar i det som anses vara en av världens mest utseendefixerade bransch, så har hon aldrig känt behovet av att använda botox, för att motverka synliga ålderstecken.

Hon har en alldeles utomordentlig hudvårdsrutin – som visserligen bryter mot en del konventionella hudregler – och det är allt hon behöver.

Salma Hayeks hudvårdstips: ”Min mormor lärde mig”

Den första hemliga aspekten av stjärnans rutin är kopplat till rengöring. Tipset är signerat hennes mormor. Något som Hayek berättar om i en intervju med brittiska GQ från tidigare i år.

– Min mormor lärde mig att aldrig tvätta ansiktet på morgonen, säger Salma och utvecklar mormoderns resonemang.

Annons

– Det som händer under natten är att huden producerar all olja som huden behöver för att uppnå den där ungdomliga lystern. Den läker sig själv.

Däremot är rengöringen på kvällen A och O i den hyllade skådespelarens rutin.

– Så, tvätta din hud riktigt noggrant på kvällen, men tvätta inte bort det din hud arbetat hård för att producera på morgonen, säger hon i intervjun med herrtidningen för att sammanfatta rutinen för hennes fans.

Näringsämnen i maten = viktigt för hyn

En annan viktig aspekt av hudvård är det vi äter. Salma berättar att hon följer en diet som innehåller mycket frukt och grönt, samt magra proteinkällor – gärna ekologiskt odlat.

Hon väljer ofta fruktsocker framför vanligt socker. Det senare skippar hon gärna helt. Hayek är dock noga med att unna sig själv att fuska med dieten då och då, genom att njuta av dekadent snabbmat.

Hon kallar sig själv för en ”känslomässig ätare”.

Hollywoodskådespelaren byter hudvårdsrutin ofta

Likt många dermatologer före henne påpekat, följer Salma devisen att byta ut hudvårdsrutinen ofta. Inte ramverket, men produkterna, baserat på vad huden behöver.

Annons

– Min rutin förändras. Det beror på hur huden mår när jag vaknar. Jag gör det inte bara för att. Jag tittar på huden, jag är uppmärksam. Jag pratar för mig själv och frågar: ”Vad behöver vi i dag?”, förklarar Hayek.

I stället för att investera i en uppsjö av dyra produkter föredrar Hayek att experimentera med ett fåtal prisvärda trotjänare i badrumsskåpet, på ett mer intuitivt sätt.

Salma Hayek hyllar mexikanska ingrediensen Tepezcohuite

Många av produkterna innehåller dock en, av Salma Hayek, mycket uppskattad ingrediens: den mexikanska barkträdväxten tepezcohuite.

Växten har använts i århundraden för att behandla brännskadade, eftersom den hjälper till att regenerera huden.

– Det här är anledningen till varför jag inte behöver botox, kemiska peelingar eller fillers, berättade skådespelaren för magasinet The Skincare Edit i fjol.

Hon hyllar även rosvatten, kokosolja och varma handdukar (för att uppnå känslan av en ångbastu hemma), som välbeprövade knep för hennes egen hy.

Vidare berättar hon också att hon brukar göra en ansiktsmask med havregryn och honung för att exfoliera ansiktet lätt. Detta gör hon dock inte dagligen, utan vid behov.

Inte alltför dyrt eller svårt att efterapa för den som önskar, med andra ord!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons