Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

5 hudvårdsprodukter som inte är värda dina pengar

16 aug, 2021 
AvJessica Blockström Hember
Fotograftt samt Pexels: sarah chai, sam lion & dana tentis
shopping av skönhetsprodukter
Mycket på hudvårdshyllan är både härligt att använda och gör gott för din hud. Det finns dock produkter där du inte bara kastar dina slantar i sjön. De kan faktiskt vara riktigt dåliga för din hud.
Annons
Härlig massage för ansiktet – The Skin Coach tipsarBrand logo
Härlig massage för ansiktet – The Skin Coach tipsar

Oavsett om du bara vill ha något som är lätt att använda eller har hudvård som hobby så är målet för de flesta en fräsch och välmående hy. Och det finns mängder av bra produkter som kan hjälpa dig. Men det dyker också upp trender som är lätta att haka på för att effekterna ser magiska ut på sociala medier. Eller lyxiga produkter som hajpas trots att innehållet faktiskt inte är ett dugg bättre än en burk vaseline. Så hur ska du veta vad du bör undvika? Kolla här.

Skin-roller

nålbehandling av huden
Överlåt användning av nålar, om än väldigt små, till proffsen!

Den ser ut som ett litet tortyrredskap, den lilla nålförsedda rullen som dök upp för några år sedan. Och det där första intrycket är inte så tokigt. Tanken med skin-roller är att du ska kunna göra en mild variant av microneedling hemma, dvs skapa små hål i huden som dels ska få hudvården längre ner under ytan men också ge en hudföryngrande effekt eftersom de små "kontrollerade" skadorna ska stimulera kollagenproduktionen. Håll detta verktyg borta från din hud! Speciellt om du är en sådan som gärna shoppar spännande produkter från andra länder på nätet. Förutom att du ökar risken för bakterier att komma in i huden så är det svårt att veta hur hårt du ska trycka utan att du får brustna blodkärl eller ännu värre - skador som ger ärr. Vill du ha fina effekter av nålar - ta hjälp av ett proffs, dvs en auktoriserad hudterapeut.

Pormask-borttagare

kvinna testar pormask plåster

Visst är det trist med pormaskar och viljan att bli kvitt dem har gett upphov till en djungel av produkter och verktyg. Som den ganska kletiga svarta peel off-mask som blev en hajp på sociala medier för ett tag sedan. Den tar dock inte bara bort de svarta prickarna. Många har också upplevt att huden blir irriterad och flera har tyvärr dessutom varit med och att huden följer med när masken dras av. Det är förstås obehagligt men också direkt skadligt. Bättre att använda ett exfolierande ansiktsvatten med BHA eller serum med niacinamid som ger en mer långsiktig effekt. Alternativt lite mildare djuprengörande lermasker. Och precis som i fallet med nålar överlåta pormask-klämmande till proffsen på hudvårdssalongerna.

Annons

Serum med silikoner

Det finns dyra serum som är toppen och som verkligen ger riktigt fin effekt på huden. Sedan finns det dyra serum som mest består av silikoner och mineraloljor. Det behöver inte vara dåligt för huden och produkten kommer att kännas skön, kanske till och med släta ut lite linjer direkt. Men det kommer inte göra att du ser någon skillnad på sikt eftersom det här inte är aktiva ingredienser. Kolla gärna INCI på serumet du tänkt slå till på för att se vilka ingredienser som hamnar högst upp på listan. Är det t ex cyclopentasiloxane och petrolatum på de första platserna - välj något annat. Den förra är dessutom en riktig miljöbov så den bör undvikas oavsett vilken produkt det gäller.

Kokosolja

kokosolja som hudvårdsprodukt

En av de senaste årens stora trenden på eko-fronten har varit att använda kokosolja till allt från ansiktsrengöring till att smörja in huden. Hoppa över det. Ren kokosolja är inte en liten molekyl som kommer gå ner i huden och göra nytta. Tvärtom ligger den kvar på hudens yta, kan täppa till porerna och kleta ihop döda hudceller. Den kan både ge finnar och göra huden trist matt.

Rengöringsservetter

Rengöring för ansiktet har du för att - just det, göra huden ren. Med rengöringsservetter bidrar du inte bara till ett större skräpberg. Huden blir inte heller riktigt ren på djupet. Tvärtom rör du mest runt smutsen på ytan vilket inte kommer att ge dig en fräsch och välmående hy. Det enda som den här typen av produkt kan vara bra för är när du är på resa och snabbt vill torka av händer, fräscha upp en svettig nacke eller kanske svepa upp spilld juice från flygplansbordet.

Annons