Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudgurun slår hål på våra största skönhetsmyter

16 apr, 2022 
AvJessica Blockström Hember
Fotografpaulas choice
paula begoun
Kvinnan som fått smeknamnet "Skönhetspolisen" har stenkoll på vad som sant eller falskt när det gäller hudvård.
Annons
TV: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svarBrand logo
TV: Största skönhetsmyterna – hudgurun ger svar

Paula Begoun är inte bara grundare av det populära hudvårdsmärket Paulas Choice. Hon har också skrivit ett stort antal omåttligt populära guideböcker som blivit likt biblar för skönhetskonsumenter. Här har hon både dissikerat produkter och förklarat ingredienser för att underlätta valet i skönhetsdjungeln. Det gjorde att Oprah under ett program gav henne smeknamnet the Cosmetics Cop. På den tiden kunde man inte googla. Idag finns hennes omdömen och ingrediensguide såklart på nätet.

paula begouns bästsäljande guidebok
Paula Begouns skönhetsbibel där hon går igenom ingredienser och effekter hos ett enormt antal produkter.

Varför är skönhetsmyter dåligt?

Paula är inte bara känd för att säga sin mening om produkter och ingredienser. Hon en också en mästare på att slå hål på myter som fastnat i folks medvetande. Ända sedan hon var 11 år, fick mens och hennes problem med huden började har hon studerat böcker, tidningar och forskningsrapporter. Hon är allergisk mot påståenden som inte har en vetenskapligt baserad grund eftersom det gör att folk blir lurade. Jag har intervjuat henne tidigare och då fått en rad "sanningar" dissikerade. Här om dagen var det dags igen då Paula höll digitalt pressmöte med en skara utvalda journalister. Här är några av myterna hon tog upp den här gången.

Annons

Skönhetsmyt 1

"Ansiktsvatten, isbitar och exfolierande toners stänger dina porer"

Paulas kommentar: "Om det vore sant skulle ingen ha porer idag."

Skönhetsmyt 2

"Massera huden för att få dina hudvårdsprodukter att gå djupare ner i huden"

Paulas kommentar: "Att ständigt hålla på och dra i huden kommer inte göra den spänstigare eller finare. Tvärtom kommer den bli mindre elastisk, precis som ett gummiband blir om du drar i det för mycket. Ingredienser absorberas olika beroende på molekylär storlek eller leveranssystem. Bra att komma ihåg är också att alla ingredienser inte ska penetrera på djupet. Vissa gör bäst nytta som skydd på hudens yta."

Skönhetsmyt 3

"Huden blir alltid torrare med åren"

Paulas kommentar: "Så behöver det inte alls vara. Jag är snart 70 år och har fortfarande så slipprigt oljig hy att det syns och jag får finnar då och då. Varför det är viktigt att känna till detta? För att du bör behandla den hud du har och inte den ålder din hud har."

Annons

Skönhetsmyt 4

"Slugging kommer göra din hud gott"

Paulas kommentar: "Slugging, där man täcker huden med ett lager vaselin innan sängdags, är en av de stora trenderna på de sociala plattformarna just nu. Det kommer inte att ta livet av dig men det är dålig hudvård då den här typen av ingrediens inte gör något för att förbättra din hy. Tvärtom lämnar den huden hungrig efter ingredienser som är reparerande och återuppbyggande. Har du väldigt torr hy kan du testa men grunda då först med dina vanliga produkter som är just skyddande, reparerande och återuppbyggande."

Skönhetsmyt 5

"Naturligt är bättre än kemikalier"

Paulas kommentar: "För det första måste man komma ihåg att allt i en produkt är kemikalier. För det andra finns det både bra och dåliga naturliga ingredienser, precis som det finns bra och dåliga ingredienser som är syntetiskt framställda. Bäst enligt min mening är oftast en mix av både naturligt och labbframställt. Då kan du få fram väldigt fina och välgörande produkter."

Nyfiken på vilka andra skönhetsmyter hudgurun avlivat? Läs intervjun från Femina här.

Se också: Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021Brand logo
Se också: Skönhetstrenderna vi lämnar i 2021
Annons