Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så kan du slippa dina mörka ringar under ögonen

29 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vi har alla vaknat upp och haft mörka ringar under ögonen någon gång, men för vissa är de mörka ringarna mer permanenta.
Så här kan du slippa du mörka ringar under ögonen och ser piggare ut!
Annons
SE OCKSÅ: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativtBrand logo
SE OCKSÅ: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

Du känner säkert igen dig – du vaknar upp efter en natt då du sovit dåligt, och personen du möts av i badrumsspegeln har mörka påsar under ögonen. Vissa personer har lättare att få mörka ringar under ögonen oavsett hur mycket de sover, medan andra drabbas av dem mer sällan.

Att sova dåligt gör att din hud upplevs som blekare, och då blir mörka pigment i huden och ytliga blodkärl mer tydliga. Men det är knappast det enda som gör att de mörka ringarna kommer frma.

– Mörka ringar kan vara en form av hyperpigmentering som kommer från solskada, och som dyker upp som pigment i överhuden runt ögonområdet, säger hudterapeuten Genevieve Knodell till The Sun.

Om du har låga järnvärden och är anemisk kan det också orsaka tydliga mörka ringar.

Annons

Det kan du göra mot dina mörka ringar

För att undvika att få mörka ringar under ögonen rekommenderar experter att sova ordentligt, äta vitaminrik mat, hålla sig återfuktad genom att dricka vatten och ha en passande hudvårdsrutin. Men om du redan har fått mörka ringar under ögonen och vill bli av med dem eller i alla fall minska hur framträdande de är, så finns det några olika typer av behandlingar.

Hudterapeuten Genevieve Knodell menar att kemisk peeling är det bästa sättet att återuppliva huden under ögonen, eftersom mörka områden kan vara ett tecken på solskada.

– Välj specifik peeling som är gjord för att behandla den känsliga huden under ögonen, och som gör att huden blir klarare och jämnare, och reducerar hur framträdande de mörka ringarna är. Ju färre lager av pigment i huden, desto ljusare kommer den bli. Så genom att stimulera cellförnyelse och peela bort de döda, skadade hudlagren för att få fram ny hud, så kommer du hjälpa huden att få jämnare ton.

Annons

Om du lider av hyperpigmentering så tipsar Genevieve också om cyspera-behandling, något som kan göra stor skillnad.

– Den aktiva ingrediensen är cysteamin. Den finns naturligt i mänskliga hudceller, och cysteamin justerar hur mycket melanin som skapas i huden, säger hon till The Sun.

Om inget annat fungerar mot dina mörka ringar under ögonen så är ett alternativ att genomgå en laserbehandling. Det är också något som kan hjälpa mot ärrvävnad och annan typ av skador i huden. Det är dock dyrare än de tidigare nämna behandlingarna.

SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina: smink för mogen hyBrand logo
SE OCKSÅ: Fem favoriter från Femina: smink för mogen hy
Annons