10 kändisar som vägrar plastikoperation
1:08

Efter reklamen: 10 kändisar som vägrar plastikoperation

(1:08)

Slå på ljud

Synlig ansiktsbehåring kan vara riktigt jobbigt att drabbas av om den är oönskad. Men hur ska man göra för att bli av med den på enklast och mest effektivt sätt?

Hudterapeuten Lisbeth Alnesjö delar med sig av sina bästa tips i Aftonbladet, och menar att felet många gör är att de aktiverar hårväxten och gör den värre när de försöker bli av med den.

– Det viktiga för de som har problem är att aldrig börja väcka det till liv. Felet många gör är att de börjar noppa, plocka och tråda eller vad man nu gör. Och i och med att man gör det så börjar man aktivera hårväxten. Om man trådar eller vaxar så ökar man cirkulationen, vilket i sin tur stimulerar hårväxten så att den blir grövre. Det gör att man upplever att det blir mer, säger hon till tidningen.

IPL, nålepilering, vax eller rakning? Experternas bästa tips om hårborttagning

Välj rätt metod för hårborttagning

Det finns många olika metoder att använda sig av, men alla metoder är inte effektiva på alla.

– Om det är en mycket kraftig, tät och mörk hårväxt på ljus hy så kan IPL (intensivt pulserande ljus) och laser fungera väldigt bra, säger Lisbeth Alnesjö till Aftonbladet.

IPL innebär att en ljusstråle värmet upp hårsäcken så att den dör eller skadas. Har man däremot tunnare hår kan samma behandling i stället stimulera hårväxten och göra den värre. Tunnare ansiktsbehåring är det bättre att behandla med nålepilering.

– Det är en tunn liten engångsnål som man för ner i hårsäcken och bränner strå för strå. I ansiktet är det många gånger nålepilering som är det mest effektiva, förklarar hon.

Därför får du svarta hårstrån på hakan

Oönskad ansiktsbehåring – tips på hur du blir av med det

1. Gör det inte själv. Kortsiktiga lösningar som att noppa, vaxa eller tråda bort håret gör att håret kommer tillbaka värre än innan.

2. Väl en auktoriserad hudterapeut. Oavsett vilken behandling man vill gå på, så ska man se till att den utförs av ett proffs, och därför välja en auktoriserad hudterapeut.

3. Gör inget i onödan. Aktivera inte ansiktsbehåringen i onödan. Om man noppar i överdrift kan problemet lätt bli större än det var innan.

4. Börja med att bleka. Innan man ger sig på mer invasiva metoder kan det vara bra att börja med att bleka ansiktsbehåringen, vilket är den mest skonsamma metoden.

5. Vänta till hösten. Under behandlingar blir man mer känslig mot solen. Det kan alltså vara bra att vänta till efter sommaren innan man börjar.

Kändisarnas värsta sminkmissar framför kamerorna

Mest läst