Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

”Jag slutade tvätta ansiktet på morgonen i 6 månader – det hände”

06 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna framför spegeln.
Efter att ha haft problem med eksem och känslig hy slutade Violeta Valdés på läkarens inrådan att tvätta ansiktet på morgonen.
6 månader senare är resultatet tydligt – så här mådde hyn av att inte tvättas på morgonen.
Annons
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tipsBrand logo
Kändisarnas favoritprodukter - Hollywoodstjärnornas tips

Att tvätta ansiktet på morgonen är en självklarhet för många – det ger en ren start på dagen, och kan vara ett sätt att vakna upp till lite mer. Men är ansiktstvätt på morgonen det bästa för alla? Nja, inte enligt vissa experter.

Violeta Valdés på Vogue hade länge haft problem med huden, och led av smärtsamma eksem. Hon fick då rådet av sin hudläkare att sluta tvätta ansiktet på morgonen, för att hudens naturliga oljor ska få chans att göra sitt. Violeta valde att kolla med en till dermatolog som höll med om bedömningen.

– Att rengöra huden på morgonen tar bort det tunna lager av olja som huden producerar under natten för att skydda sig själv mot externa faktorer, säger dermatologen Natacha Bonjout till magasinet.

Annons

Sagt och gjort – Violeta slutade tvätta ansiktet på morgonen för att låta huden vila, och gjorde så i sex månader. Under den tiden tvättade hon alltså bara ansiktet innan hon gick och la sig på kvällen. Det fanns för och nackdelar med det hela upptäckte hon – medan huden var lugnare och friskare, så var den också glåmigare och fetare, något hon inte var nöjd med. Hon började då skölja ansiktet med vatten på morgonen, utan produkt, och söka hjälp hos ytterligare en hudläkare.

Nackdelar med att inte tvätta ansiktet på morgonen

Hudläkaren Paloma Borregón höll inte alls med om sina kollegors bedömning, och tycker generellt det är en dålig idé att inte tvätta ansiktet på morgonen.

– Det är ett misstag att inte tvätta ansiktet på morgonen. Det är faktiskt viktigt att du gör det. Huden behöver vara ren så att produkterna som appliceras på morgonen kan absorberas, säger hon till Vogue och fortsätter:

– Att ansiktet är glansigt beror på oljan som byggs upp, så det är att föredra att tvätta ansiktet och sedan smörja in ansiktet med specifika produkter för att inte glänsa överdrivet mycket.

Har man problem med eksem eller atopisk hud kan Borregón dock hålla med om att det kan vara bra att låta huden vara på morgonen – hon skulle dock inte ge rådet till patienter som redan har oljig hy.

Annons