Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Proffstipset! Så får du ordning på dina torra och frissiga hårtoppar

18 jan, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock/tt
Jessica Alba använder alla trick för att förebygga torrt hår
Vintern måste inte vara lika med torrt hår och frissiga strån som står likt en gloria kring huvudet. Här är knepen som får ditt hår silkeslent igen – och som fungerar.
Annons
Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hårBrand logo
Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår

Den här tiden på året är det som att kroppen jobbar i motvind. Allt är torrt. Läpparna är torra, huden känns torrare än annars och allra värst är det för många i hårtopparna. Håret är både torrt och frissigt. Inte så lätt att få till frisyren då. Varför det blir så här? Det är helt klart en säsongseffekt. Luften blir torrare på vintern med låg luftfuktighet. Dessutom är det många som kanske ökar användningen av fön för att inte behöva gå ut i kylan med blött hår. Lägg till stickade plagg, som halsdukar, mössor och polokragar som stråna kan trassla in sig i och blir än mer torra. Så hur kan man få bukt med torrt hår?

Så fixar du torrt hår långsiktigt

Det finns faktiskt flera saker som du kan göra. Vissa saker är mer långsiktiga, andra ger effekt på torra toppar direkt.

Annons

Vård för torrt hår

Det första du kan göra är att investera i riktigt bra schampo och balsam för just torrt hår. Många tror inte att hårtvätten spelar så stor roll men det är en missuppfattning. Beroende på sammansättningen av ingredienser kan de här produkterna antingen hjälpa håret att bevara fukt eller göra att det blir ännu torrare. Bra ingredienser att leta efter är t ex hyaluronsyra, squalane, glycerin, aloe vera och polyglutamsyra.

schampo och balsam för torrt hår från amika

Hydro Rush från Amika är ny fuktgivande hårvårdsserie som gör gott för torrt hår. Här finns både schampo, balsam, leave-in och nattmask. Pris för kit med schampo och balsam kostar 514 kr, du hittar sett kit med duon här. Just nu mycket omtalade nattkuren Dream Routine kostar 279 kr och den finns här.

Annons

Schampotricket för torra hår

Du kan också hjälpa ditt torra hår genom hur du tvättar det. Den mesta smutsen och fettet sitter i hårbotten. Koncentrera ditt schampo där så kommer resten av håret också bli rent när du sköljer ur det.

sidenkudde från bybarb motverkar torrt hår


Vårda håret på natten

Det tredje knepet för att motverka torrt hår mer långsiktigt är att investera i ett örngott av mullbärssilke. Det gör otroligt stor skillnad. Faktum är att man brukar kunna se det redan första morgonen men effekten blir bara bättre och bättre. Anledningen är att silke inte är en sådan fuktmagnet som örngott i bomull är. Det gör att fukten stannar både i håret och huden när du ligger och sover. Så fiffigt.

Pure Silk Pillowcase från ByBarb kostar 885 kr och du hittar det i flera nyanser här (reklamlänk).

Annons

Undvik värmevertyg om du kan

Ett sätt att undvika att håret blir så torrt på vintern är att du försöker minska på användningen av värmeverktyg. Behöver du föna för att få till formen så var väldigt noga med värmeskydd och låt gärna håret självtorka så att det nästan är helt torrt innan du börjar blåsa det.

Tips på bästa värmeskyddet

När det kommer till värmeskydd är det många som tror att bara för du applicerat en gång så är håret säkrat. Men så fort du använt värme en gång så är skyddet förbrukat. Tips är därför att investera i ett torrt värmeskydd du enkelt kan spraya på om du t ex ska forma det efter föningen. Då slipper du fukta ner håret runt omkring och det är lätt att få på precis där du önskar. Det finns några alternativ men framför allt är det här en kategori som kommer explodera den här våren med spännande nyheter från svenska Noir och finska Four Reasons. En av de bästa som finns ju nu kommer från svenska Björk.

värmeskydd från björk som minskar risken för torrt hår

Skydda Torr från Björk kostar 239 kr och den finns här (reklamlänk).

Snabbfix för torra toppar

Visst är det irriterande när man vaknar på morgonen och håret har en helt okej form men i topparna är håret mycket torrt och står åt alla håll. Då finns det ett par mirakelmedel som faktiskt fixar problem. Här är våra tre favoriter som du enkelt kan krama eller dra över torra toppar och vips så ser håret betydligt fräschare ut.

återfuktande gel för torra toppar

High Dive från R+Co är ikonisk gel med djupt återfuktande effekt samtidigt som den också slätar ut, ger glans, mjukgör och skyddar. Här behövs pyttelite för att få en snygg finish på dina torra toppar. High Dive kostar 359 kr och den finns här (reklamlänk).

lotion som får ihop torra toppar från living proof

Night Cap Overnight Perfector från Living Proof kanske låter som att den bara skulle fungera nattetid men den här lena lotionen är perfekt att snabbt återfukta och få ihop torra frissiga toppar snyggt, det är som att den binder ihop håret. Night Cap Overnight Perfector kostar 319 kr och den finns här. (reklamlänk)

serum för torra och trasiga toppar från moroccanoil

Mending Infusion från Moroccanoil är ett krämig gelserum som glider likt silke in i håret där det inte bara motverkar torra toppar utan också gör gott för kluvna toppar. Trots att formulan är så lätt så är den djupt och skönt återfuktande, ger näring, lugnar flygiga strån och skyddar mot framtida skador - toppen om du upplever att halsdukar och polokragar i ylle får håret att bli frissigare och väldigt bra i tunnare hår. Mending Infusion kostar 379 kr och den finns här (reklamlänk).

Annons

Smart beautyhack när topparna blir torra under dagen

Det är inte sällan man upptäcker att håret är flygigt och topparna torra när man kommer in på jobbet och drar av sig mössan. Har du inte med dig någon mirakelprodukt kan det faktiskt vara så att du har en lite oväntad sådan i handväskan. Handkräm är toppen för att snabbt blidka torra toppar och få ihop håret så att det inte alls ser så frissigt ut. Var dock försiktig så du inte överdoserar. Det är en fin linje mellan att topparna ser fräschare ut och att de får lite för mycket glans... Passa på när du ändå smörjer in händerna. Ta det sista som är kvar på huden och dra över dina torra toppar.

Annons