Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Sminkknepen för dig med glasögon – experten Lina Ekh guidar

20 dec, 2023 
Avjessica blockström hember
Fotografshutterstock/TT
Sminkknep glasogon.
Känns det som att dina ögon drunknar bakom dina bågar? Svårt att ens se hur du ska få till makeupen på grund av nedsatt syn? Det finns många utmaningar att tackla när det handlar om smink och brillor. Här tipsar vi om både ­produkterna och knepen som sätter blicken i fokus när du bär glasögon.
Annons
Puder för mogen hy – så lägger du en bra basBrand logo
Puder för mogen hy – så lägger du en bra bas

Att ha glasögon i dag är betydligt roligare än förr, utbudet har vuxit och det går att hitta exakt den båge som passar dig och din stil. Men det finns ändå utmaningar.

Hur gör man med makeupen bakom glasen? Det är lätt att ögonen försvinner, brillorna kan kasta skuggor som får dig att se tröttare ut än du är och många upplever att sminket lätt smälter där bågen vilar mot huden. Dessutom kan det vara svårt att ens se hur du ska lägga en eyeliner när synen är nedsatt. Det går ju inte att ta hjälp av glasögonen.

Annons
Lina Ekh.
Lina Ekh.

Så hur löser du allt det här? Vi pratade med make­upartisten Lina Ekh som sminkar både superstjärnor och privatkunder i sitt jobb. Här är hennes bästa tips.

1 Satsa på inliner

Om man är närsynt kan ögonen ofta se en aning mindre ut genom glasen. Kan man motverka det med makeup?

Satin Khol Eye Pencil i Bright från Sweed.
Satin Khol Eye Pencil i Bright från Sweed.

”Här är en ljus inliner perfekt. Du målar den på vattenlinjen, det vill säga innanför franskanten. Det får ögonen att öppna upp och se större och piggare ut. Är du däremot långsynt kan optiken få ögonen att se större ut. Vill du dämpa det är svart eller brun eye­liner på vattenlinjen ett smart trick.”

Annons
Lasting Pencil Eyeliner från Sensai.
Lasting Pencil Eyeliner från Sensai.

Pröva till exempel Satin Khol Eye Pencil i Bright från Sweed som ger en mjuk och naturligt ögonöppnande effekt. Ca 185 kr. Önskar du en svart eller brun penna är Lasting Pencil Eyeliner från Sensai ett tips som sitter väldigt bra även på vattenlinjen. Ca 380 kr.

2 Anpassa eyelinern

”Är dina bågar av ett kraftigare eller mörkare slag? Då blir det väldigt bra med en lite kraftigare eyeliner på ovansidan av fransraden. Använd däremot en mer diskret och tunnare eyeliner till ett par nättare eller färgade bågar.”

Annons
Crayon från LH Cosmetics.
Crayon från LH Cosmetics.

Crayon från LH Cosmetics finns i allt från svart till klarblått och här kan du både lägga pennan riktigt tunt, måla kraftigare linjer och applicera som en eyeliner med vinge. Den är lätt att arbeta med men när den torkat sitter den som berget. Ca 179 kr.

3 Välj skugga

”Om du har tjocka bågar kan du med fördel välja en mjukare look med ljusa ögonskuggor. Är bågarna däremot tunna eller har du glasögon utan ram så är det fint att använda lite kraftigare färger och gärna i skimrande nyanser för att få mer effekt bakom glaset! Grunda gärna med en primer så sitter den bättre och du undviker att det hamnar skugga under ögat och ger mer skuggor.”

Annons
Connect in Colour Eye Shadow Palette i Unfiltered Nudes från Mac.
Connect in Colour Eye Shadow Palette i Unfiltered Nudes från Mac.

Pröva till exempel Connect in Colour Eye Shadow Palette i Unfiltered Nudes från Mac där du har alla skuggor som behövs för att både skapa mjuka vardagslooker och mer intensiva festmakeuper. Ca 635 kr.

4 Franstricket

Vad kan man göra om fransarna är så långa att de gärna slår i glaset när man blinkar?

”Se alltid till att böja fransarna så har du snabbt fixat så att ögonen ser mer öppna och vakna ut, det gäller även dem med lite kortare fransar. För att få böjen att hålla är vattenfast mascara det allra bästa. Välj hellre volym än längd på mascaran för att undvika att fransarna slår i glasen.”

Annons
The Lash Styler Curl Mascara från Isadora.
The Lash Styler Curl Mascara från Isadora.

The Lash Styler Curl Mascara från Isadora har en borste som hjälper till att både lyfta fransarna, täcka dem snyggt med den krämiga volym­givande formulan och ge definition. Ca 139 kr.

5 Få basen att hålla

Hur gör man när sminket alltid försvinner på näsan där bågen sitter?

”Det är inte alltför sällan som det blir avtryck här när glasögonen tas av och den ständiga nötningen mot huden gör att makeupen får svårare att hålla. Lägg basen väldigt tunt kring näsroten och var noga med att fixera den med puder för längre hållbarhet.”

Annons
Svenska Minoleis smarta trestegsraket med primer, foundation och puder.
Svenska Minoleis smarta trestegsraket med primer, foundation och puder.

Svenska Minoleis smarta trestegsraket med primer, foundation och puder ger tillsammans en otrolig hållbarhet oavsett om du lätt blir glansig, torr eller plötsligt börjar svettas. Primern är fiffigt formulerad då den samtidigt är både återfuktande och absorberande. Från ca 449 kr.

6 Matcha eller inte matcha?

Färgglada bågar kan vara en riktig humörhöjare. Men hur matchar man bågens färg med makeupen?

”Kontrastfärger är snyggt och oftast det jag väljer när jag vill framhäva ögonen. Men om du har bågar i en stark färg skulle jag hellre välja en nyans som kompletterar snarare än konkurrerar. Välj med andra ord en nyans från samma palett. Har du till exempel grå eller bruna bågar passar det väldigt bra med en mjukt sotad grå eller bronsig ögonskugga. Vill du ha mer djup och färg? Välj vinröd eller aubergine. Har du bågar med sköldpadde-täckning? Plocka gärna upp någon av de tonerna från bågen.”

Annons
Eye Shadow Quattro 06 Midnight Matte från Babor.
Eye Shadow Quattro 06 Midnight Matte från Babor.

Vilka färger är finast om man har helt svarta bågar?

”Här kan du verkligen experimentera mer fritt med olika färger. Se dock gärna till att hålla skuggorna åt det ljusare hållet. Låt det vara som mörkast kring fransraden genom att till exempel komplettera med eyeliner eller ögonpenna. Undvik helst svart ögonskugga då bågarna redan skänker en hel del skugga kring ögonen.”

Pillow Talk Push Up Lashes Mascara i Dream Pop från Charlotte Tilbury.
Pillow Talk Push Up Lashes Mascara i Dream Pop från Charlotte Tilbury.

Pillow Talk Push Up Lashes Mascara i Dream Pop från Charlotte Tilbury ger både volym, lyft och en färg som framhäver alla ögonnyanser väldigt fint. Ca 355 kr. Mjuka fina nyanser från ljust och skimrande till mörkt matt hittar du i Eye Shadow Quattro 06 Midnight Matte från Babor. Ca 480 kr.

Annons

7 Sminka bort skuggor

”Det viktiga är att ljusa upp under ögonen med concealer. Har du inget här blir det en förstärkning av de mörka ringarna. Fixera även tunt med puder för att det inte ska fastna smink på bågen.”

Light Reflecting Eye Brightener från Nars.
Light Reflecting Eye Brightener från Nars.

Light Reflecting Eye Brightener från Nars är en multifunktionell och lättarbetad hybridgel som går att lägga mycket tunt och ändå få väldigt fin utjämnande och uppljusande effekt. Här finns vårdande ingredienser och den sitter så bra i timmar utan att lägga sig i veck. Finns i sex nyanser. Ca 420 kr.

Annons

8 Lägg tid på brynen

Glasögon drar fokus till brynen så fyll i och forma för ett fint komplement som ramar in ansiktet. Annars finns risken att de försvinner där bakom bågarna.

Hjälp vid sminkbordet

Eftersom du inte kan ha dina glasögon på dig när du sminkar dig är en förstoringsspegel ovärderlig. I dag finns massor av alternativ att välja mellan, från billiga sugproppsvarianter som du hittar på stormarknaden till exklusiva med olika ljusinställningar. Att ha något slags ljus i spegeln är bra här där mörkret ändå gör sminkrutinen lite svårare på vintern. Ett annat tips är att investera i en liten lupp att ha i badrummet. Det gör att du lättare kan läsa på förpackningar och innehållsförteckningar.

Annons
Signature Suction Mirror 10x Large från Browgames.
Signature Suction Mirror 10x Large från Browgames.

Signature Suction Mirror 10x Large från Browgames har dimbar led-belysning och mycket bra förstoring. Du kan fästa den på en större spegel men också lätt ta ner den och enkelt hålla den i handen om det passar bättre. Ca 459 kr.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons