Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Sminkproffsets bästa makeuptips – sminkar världens stjärnor

01 jul, 2021 
Makeupartisten Pat McGrath.
Pat McGrath är vår tids mest hyllade makeupartist och kallas även den moderna makeupens moder. Hon har inte bara sminkat alla stora modeller och celebriteter. Med sin lyxiga och lättmålade makeup i färger för alla har hon sett till att fler märken arbetar för inkludering.
Annons
10 kändisars make-up fria selfiesBrand logo
10 kändisars make-up fria selfies

Pat McGrath brukar beskrivas som vår tids mest inflytelserika makeupartist, som skapat många ikoniska looker och startat otaliga trender. Hon har till och med blivit adlad av drottning Elizabeth och kan numera titulera sig dame.

Namn: Pat McGrath.

Gör: Makeupartist, skönhetsredaktör på brittiska Vogue och grundare av märket Pat McGrath Labs.

Ålder: 51 år.

Bor: I New York

Aktuell: Pat McGrath Labs har precis lanserats i Sverige.

Intresset för skönhet dök upp tidigt. Redan som femåring skapade hon sin första produkt.

– Jag mixade ihop ingredienser och lät dem stå i kylskåpet över natten. Jag minns än i dag hur jag satt vid mammas sminkbord och försiktigt klappade in cremen på mina kinder. Jag kände mig som en filmstjärna.

Mamma Jean har varit en viktig person för Pats karriärval.

– Mamma var besatt av mode, hår och skönhet. Vi spenderade hundratals fredagar i sybehörsaffärer där vi valde mellan olika Vogue-mönster, sedan till marknaden för att välja det bästa tyget och till slut till parfymeriet för att välja produkter som skulle binda samman looken. Varje vecka var det en ny spännande story som skulle berättas.

Annons

– Mamma sa alltid att jag skulle välja ett konstnärligt arbete eftersom ingen kunde säga att jag gjorde fel då. Och hon uppmuntrade mig alltid att vara kreativ med min makeup.

Pat McGrath sminkar till 80 modevisningar om året

Hur kom du in i branschen?

– Jag brukade hänga på en nattklubb i Soho. Kim Bowen, en fantastisk stylist och kostymdesigner, kom fram till mig en kväll och sa: ”Jag älskar din makeup. Kan du göra samma på mig?” Jag visste inte ens att makeupartist var ett riktigt jobb då.

Vad är det du älskar med makeup?

– Det handlar om att dela och leka, skratta och uttrycka sig själv. Jag älskar att makeup inte är dömande. Gå på din magkänsla, oroa dig inte. Allt kan tvättas av.

Har skapat Pat McGrath Labs

Varje år gör Pat McGrath mer än 80 modevisningar och hon är den som tar fram lookerna till catwalken ihop med husens designer. Hon har också arbetat bakom kulisserna på de stora skönhetsföretagen. Det fanns dock aldrig något intresse från drakarna att göra exakt de produkter som Pat önskade. Än mindre hjälpa henne att lansera ett eget märke. Till slut löste hon det själv.

Annons

2015 släppte hon nyheten om sin första makeupprodukt, Gold 001, på Instagram. Det blev kaos. 200 000 personer försökte komma över de 1 000 exemplar som fanns. Efter sex minuter var allt slut.

Vad har varit viktigast med Pat McGrath Labs?

– Förutom att få människor att uttrycka sin individualitet är det att få fram universella nyanser som kan fungera på alla, oavsett ålder, kön eller hudton.

Dina produkter är både glamorösa och lätta att använda. Hur går det ihop?

– Allt jag skapar är tänkt att göra mitt jobb lättare, låta mig uppnå de bästa resultaten och de mest fantastiska lookerna på så lite tid som möjligt.

Var hämtar du inspiration?

– Överallt! Ibland är det så enkelt som att jag snackar med en kompis på mobilen men det kan också vara att läsa om drottning Kristina och reflektera hennes liv i makeup. Det finns inga gränser när det handlar om att bli inspirerad.

Pat McGraths 3 bästa makeuptips

  1. Det är lockande att välja en fullt täckande foundation och applicera den överallt om du vill dölja pigmenteringar, ojämn hudton och ärr. För ”min hud fast bättre”-effekt är det dock smartare att börja med minimalt med produkt och bara fokusera där du vill ha utjämningen. Addera sedan mer om det verkligen behövs.
  2. För att ge djup och extra form till läpparna kan du applicera ditt läppstift enbart på kanterna av läpparna.
  3. Vill du framhäva ögonen men ändå ha en naturlig franslook? Applicera svart mascara vid fransrötterna och brun på topparna.'

Pat McGraths favoritprodukter

Mothership VII Divine Rose Palette från Pat McGrath Labs

Mothership VII Divine Rose Palette är välfylld och skönt tung. De silkeslena och pigmentrika färgerna är en dröm att svepa över locken. Ca 1509 kr.

Matte Trance Lipstick från Pat McGrath Labs.

MatteTrance Lipstick är ett elegant och välsittande läppstift som trots sin matta finish är lätt på läpparna och inte upplevs ett dugg uttorkande. Ca 459 kr.

Skin Fetish Sublime Perfecktion Blurring Under-Eye Powder från Pat McGrath Labs.

Skin Fetish Sublime Perfection Blurring Under-Eye Powder har en filtereffekt samtidigt som den lyser upp partiet under ögonen på ett subtilt sätt. Ca 399 kr.

Skin Fetish Sublime Perfection Foundation från Pat McGrath Labs.

Skin Fetish Sublime Perfection Foundation ger överraskande fin utjämning och fräsch lyster. Finns i 36 nyanser. Ca 859 kr/35 ml.

Annons