Trendar: HudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskyddParfymtipsGrått hår

Sminktipset för mogen hy – som ger intrycket av större och piggare ögon

18 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Mogen hy med mindre kollagen bidrar till att ögonlocken börjar hänga, vilket gör att ögat uppfattas som lite smalare och man kan även se lite ”tröttare” ut.
I ett inlägg på TikTok visar makeupartisten Chele Spell hur du lyckas med ögonsminket.
Här är hennes enkla sminkknep som genast ger ett uppiggande intryck.
Annons
Mogen hy: Så undviker du att läppstiftet blöderBrand logo
Mogen hy: Så undviker du att läppstiftet blöder

När vi blir äldre, blir även vår hy äldre. Till följd av en lägre kollagenproduktion förlorar hyn sin spänst och rynkor uppstår. Detta blir extra synligt vid de områden i ansiktet som är naturligt tunna, det vill säga under ögonen och ögonlocken.

Även om det är vackert med rynkor och fler och fler väljer att omfamna det naturliga åldrandet, så är det inte ovanligt att man känner sig självmedveten och osäker kring förändringarna – och känner sig manad att undersöka sätt för att minska deras synlighet.

Annons

Det finns faktiskt ett enkelt sätt att sminka bort ”tröttheten” som uppstår när de hängande ögonlocken (hooded eyes) associerade med mogen hy gör sig kända.

Här är sminktipset som ger dig större och piggare ögon.

Enkla sminktipset som ger dig piggare ögon efter 50

Makeupartisten- och hudvårdsspecialisten Chele Spell har ett konto på sociala medier-plattfotmen TikTok, som hon helt och hållet vigt till att ”hjälpa kvinnor över 50 med smink och hy.”

I ett nyligen publicerat inlägg visar hon följarna hur hon steg-för-steg skapar illusionen av ett ögonlyft med enkla medel, bara genom att leka med ljus och skugga, så kallad contouring.

Låt dig inte avskräckas – det är superlätt! Allt du behöver är en ögonskuggepalett med olika bruna nyanser och en ljus skimrande nyans, några tunna sminkpenslar- och borstar för applicering, samt en ljus eyeliner i krämig konsistens.

1. Skapa en ”vinge” på den nedre fransraden

Välj en mörkare brun nyans på din sminkpensel (den får gärna vara lite vinklad).

Annons

– Börja med att sätta din pensel på slutet av den nedre fransraden och dra en tunn linje uppåt, förklarar Spell i hennes guidande sminkvideo.

Hon berättar vidare att linjen ska sträva mot ögonbrynets slut, men avslutas innan du når brynet.

– Använd ditt finger för att mjuka upp linjen, säger sminkexperten och förklarar att du ska dra fingret upp och inte ner när du gör det.

2. Addera en linje ovanför stället där ögonlocket hänger

För steg två använder du samma sminkpensel utan att applicera mer ögonskugga på den.

Annons

– Lokalisera vecket i ögonlocket – här kommer du skapa en mjuk linje precis ovanför, förklarar hon och visar hur det går till. Den nya linjen ska följa benet precis under ögonbrynet.

Precis som den första linjen du målade, vill du dra denna linjen ”utåt och uppåt” mot ögonbrynets slut, så att linjerna möter varandra och skapar en väldigt liten triangel mellan dem. Tänk på att dra försiktigt eftersom linjen redan är subtil.

3. Förläng linjen till näsan

Återigen, använd samma pensel och förläng linjen på ögonlocket till näsans inre hörn, det vill säga där ögonbrynsbenet avslutas. Följ sedan försiktigt ner till ögonvrån.

Annons

När det är gjort byter du till en lite större fluffigare sminkborste för att mjuka upp linjen, så att det ser ut som att naturlig skugga faller i ansiktet.

Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen påBrand logo
Mogen hy: Tre sätt att styla ögonbrynen på
Annons

4. Ljusa upp!

Steg fyra går ut på att ljusa upp. Kombinationen av skugga och uppljusning är det som den populära sminkmetoden ”contouring” går ut på. Detta bidrar till att skapa illusionen av att vissa attribut är större eller mindre än vad de egentligen är.

Använd din ljusa eyeliner och måla i ögats yttre vrå, det vill säga fyll i den lilla triangeln som du skapat tidigare. Måla även i den inre ögonvrån, samt på mitten av ögonlocket. Sudda ut lätt med fingret.

5. En sista touch med mascara

Avslutningsvis använder Spell sminkpenseln för att lägga en tunn mörkbrun linje på den övre fransraden. Sedan applicerar hon mascara på både den övre och den nedre fransraden. Klart!

Här nedan kan du se hela hennes tutorial:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons