Jennifer Anistons bästa frisyrer genom tiderna
1:37

Efter reklamen: Jennifer Anistons bästa frisyrer genom tiderna

(1:37)

Slå på ljud

Vill du snabbt göra en förändring i håret, som gör stor skillnad med liten ansträngning? Då är luggen ett säkert kort. Om det är snedlugg, raklugg eller gardinlugg som gäller varierar när trenderna skiftar, men det finns en lugg som alltid håller sig relevant – och som alla passar i.

Den klassiskt franska luggen passar för personer i alla åldrar, oavsett om man är ung, mitt i karriären eller äldre med moget hår.

Frisören Joel Golcalves konstaterar att den franska luggen aldrig blir omodern.

– Det är Françoise Hardy, Brigitte Bardot. Alltid lättburet, alltid ikoniskt, och det har blivit mer populärt med tiden, säger han i Vogue när han klipper reporterns hår.

Därför väljer Kristin Kaspersen bort skönhetsingrepp: Rynkor är vackert

Till skillnad från en spikrak och stel lugg är den franska klassiska luggen mer lekfull och enkel, och kräver inte lika mycket styling för att se avslappnat chic ut.

Frisören konstaterar att luggen ger ett ungdomligt intryck, men att den mjuka formen ska anpassas efter varje persons ansikte och vinklar.

– Allt handlar om var håret landar på brynen, kinderna och hakan. En mjuk lugg visar upp kindbenen och käklinjen, och förstorar ögonen. Om du klipper lite längre bort från ögonen så kan det få ögonen att se bredare ut – det påverkar verkligen ansiktets struktur, säger frisören till Vogue.

Margot Robbie med lugg.

Margot Robbie med en ”fransk lugg”.

Foto: AP / MEGA

Det ska du tänka på när du klipper fransk lugg

Joel Golcalves berättar att han främst klipper luggar som är kortare i mitten av ansiktet, rakt över näsan, medan resten av luggen blir längre ut mot tinningarna och kindbenen. På så sätt smälter också de längre delarna in i resten av håret, och man behöver inte heller klippa luggen lika ofta.

Frisören tipsar om att hålla färgen i luggen naturlig – låt gärna rötterna vara lite mörkare och ha lite ljusa slingor i luggen för ett mjuk balayage.

– Det är ett bra sätt att ha lugg när man är lite äldre, för det håller det mjukt och feminint, säger han.

Vänner-stjärnan Courteney Cox: Här är skönhetsingreppet jag ångrar mest

Det du ska akta dig för om du klipper en fransk lugg är att försöka styla håret för mycket – då förstör man den naturliga och lekfulla effekten.

– Försök inte att föna luggen undertill. Det här handlar bara om att använda händerna, eller en paddle brush. Luggarna blir misslyckade när folk försöker för mycket.

Tips för dig med tunt hår
1:03

Efter reklamen: Tips för dig med tunt hår

(1:03)

Slå på ljud
Mest läst