Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Hårexperten: ”Jag har haft alla hårfärger – de här är de värsta”

19 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
hårfärg
Youtube-profilen Stella Cini älskar att färga håret i olika färger och byter var tredje vecka. Lär av hennes misstag.
– Jag har haft alla hårfärger. De här är de värsta!
Annons
Så färgar du ditt hår bäst hemmaBrand logo
Så färgar du ditt hår bäst hemma

Stella Cini började färga sitt hår för ungefär åtta år sedan och är helt fast. Ungefär var tredje vecka färgar hon om håret och oftast till en helt ny färg.

– Att färga håret är en av de mest tillfredsställande sakerna du kan göra, säger hon.

På sin Youtube-kanal uppger hon att hon provat alla färger som finns på marknaden. För att rädda andra från att begå samma misstag som hon har gjort har Stella Cini listat de fem värsta hårfärgerna.

– För att undvika en besvikelse och att du totalt bryter ihop över din hårförändring, säger Stella Cini och räknar ner de värsta hårfärgerna från fem till ett och där nummer ett är den allra värsta hårfärgen.

Nummer 5: Håret uppdelat i en split dye

Split dye

Metoden, kallad split dye, går ut på att färga halva håret i en färg och den andra halvan i en annan. Stella Cini valde lila och rosa.

Annons

– Det gör faktiskt lite ont att sätta upp den här färgningen på listan för det var också en av de underbaraste och mest givande färgerna som jag har testat. Jag har knappt fått mer komplimanger tidigare för att det var en sån unik och märkbar hårstil, säger hon.

Trots det kommer hon aldrig mer prova split dye igen. Hårfärgen var svår att styla med kläder och funkade bäst med neutrala färger. Men en sån enkel sak som att bära jeans innebar en färgkrock. Det gjorde det inte enklare att hon valt en kort boob.

– Varje gång jag inte aktivt stylade håret såg det väldigt fånigt ut.

Dessutom bleknade färgen väldigt snabbt, och den ena färgen snabbare än den andra.

När hon skulle färga om håret var hon tvungen att jämna ut färgerna innan hon kunde lägga på en mörk chokladfärg.

– Om du vill testa den här looken, kör med peruk i stället. Det är svårt med en split dye till vardags.

Split dye

Nummer 4: Pasteller

Hårfärg pastell

Stella Cini älskar pasteller och hon har dagen till ära blågrönt hår i sitt Youtube-klipp – men det avslöjar hon är en peruk. Anledningen till att hon avråder från att färga håret i pastell är att det är svårt att få färgen perfekt och att hålla länge.

Annons

– För att du ens ska kunna färga i pastell så måste färgen vara väldigt ljus. Men det är ett vågspel för det finns en risk att färgen blir för blaskig och blek. Då ser den bara smutsig ut.

Enligt Stella Cini är pastellfärgat hår svårt att styla och hon försökte kompenserade med desto mer smink. Sist men inte minst vill hon varna för att färgen snabbt tvättas ut ur håret, ibland efter bara två tvättar.

Hårfärg pastelle

– Jag tycker helt enkelt inte att det är värt allt jobb för det slutresultatet.

Annons

Nummer 3: Äppelgrön

Hårfärg

Grön hårfärg är rent generellt en av Youtube-profilens favoriter eftersom de nyanserna ofta får ett sånt härligt djup i färgen. Äppelgrön däremot, gick inte hem. Hon har provat det en gång på en kort Pixi-frisyr och var aldrig nöjd.

– Om du har en varm ton i ditt hår får det en annan ton av grön. På kort hår blir det ännu mer synbart.

Även den här hårfärgen var otroligt svår att styla.

– Jag brukar ändå lyckas få ihop någonting till mina hårfärger men jag hade hatt eller peruk konstant.

Annons

När det var dags för nästa hårfärgning var den äppelgröna färgen ett gissel att få bort.

Nummer 2: Askblont

Askblont hår

Enligt Stella Cini är färgen väldigt svår att uppnå rent kemiskt och innebär en hel del riskmoment.

– Det är en stor risk att du överkompenserar håret för att få bort minsta lila pigment som finns i det och fräter håret. Det är inte ovanligt att det går av.

Hårkvaliteten försämras oavsett. Ju mörkare hår du har ju mer slitage behöver du utsätta ditt hår för.

Annons

En annan anledning som talar emot färgvalet är underhållet. Stella Cini tycker också att väldigt få kvinnor faktiskt passar i askblont. Hårfärgen får de flesta att se bleka och trötta ut, menar hon.

Askblont

– Om du vill testa askblont, börja med en peruk. Få det ur ditt system. För det är svårare att bära än många tror och det lämnar lite utrymme för misstag.

Nummer 1: Svart

Färga håret svart

Det är den sämsta hårfärgen någonsin, enligt Youtube-profilen. Hon tror att många kommer tycka att hon är en hycklare eftersom hon årligen återvänder till svart. Svart hår har såklart sina fördelar. Det är en järv färg och täcker allt.

– Svart är ett åtagande. När du har färgat håret svart så går du inte tillbaka. Det är det mörkaste pigmentet som du kan lägga till ditt hår och det svåraste att ta bort. Jag har provat det så många gånger och ångrat mig varje gång.

För att bli av med färgen har hon behövt genomgå en komplicerad blekning och färgborttagningsprocess. Sist blekte hon håret fyra gånger.

Källa: Youtube

Annons