Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hudvårdstrenderna att ha koll på 2023

05 jan, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock/tt samt karolina grabowska/pexels
Kakan Hermansson
Från handdrivna verktyg till heta syror.
Skönhetsredaktören: här är prylarna, rutinerna och produkterna som spås bli extra poppis i våra badrum under 2023.
Vad sägs om Kakan Hermansson nya serum?
Annons
Svenska kvinnor som väljer bort skönhetsingreppBrand logo
Svenska kvinnor som väljer bort skönhetsingrepp

Förra året bjöd på trender som LED-ljus för hemmabruk och pulverpeelings och vi lärde oss ord som slugging och skinification. Så vad ligger i pipen för 2023? Här är några av de saker vi spår att du kommer se mycket av de närmaste månaderna.

Slimma rutinen

Kakan Hermanssons serum är en av hudvårdstrenderna 2023

Det är inte bara en plånboksfråga att dra ner på antalet produkter i rutinen (men vi tackar inte nej). Det handlar också om att huden faktiskt inte kan ta emot hur mycket som helst, varken när det gäller mängd eller koncentrationer. De senaste årens K-beauty hajp med 14 olika steg i rutinen och 7 lager av essence under dagkrämen tillsammans med ett ökat användande av syror gör att hudterapeuter börjat slå larm. Huden sparkar bakut, bli känslig och lättirriterad. Nu kommer dock motsatsen och den nya tidens snyggaste #shelfie kommer inte vara ett badrumsskåp fyllt till bredden med serum, krämer och peels. Hett blir istället att slimma ner till ett mindre antal men istället väl utvalda produkter. Rengöring, serum, kräm och såklart solskydd kommer du riktigt långt på så länge de passar just din huds behov. Hur vet vad som passar dig? Bästa tipsen är att gå till en klassisk och certifierad hudterapeut.

Het syra hos Kakan Hermanssons serum

Kakan Hermansson hakar på tranexamsyra som är en trendig ingrediens

Det är lätt att snubbla på bokstäverna när man ska uttala den senaste i raden av trendiga syror i hudvård: tranexamsyra. Precis som många andra ingredienser så är den inte nyupptäckt men den syns just nu i extra många nyheter. Varför så het? Tranexamsyran har visat sig vara väldigt effektiv mot både hormonella pigmenteringar och mot så kallad hyperpigmentering, som du t ex kan få efter acne. Den hämmar melaninproduktionen i huden samtidigt som den dessutom har både antiinflammatorisk och lugnande effekt. Du hittar t ex den här spännande syran i två av nyheterna från Kakan Hermanssons hudvårdsmärke Maggie by Kakan som nyligen lanserats:

Kakan Hermanssons hudvårdsmärke hakar på trend med tranexamsyra

Niacinamide Serum samt BHA Toner från Maggie by Kakan kostar 500 kr resp 460 kr och du hittar dem här. (reklamlänk)

Borsta fram glowet

trendig borste till huden

Djusie är ett nytt spännande märke att hålla koll på, grundat av den finska hudterapeuten och yogaläraren Katja Kokko. Förutom att märket är en humörhöjare av rang med sina härliga färger på designen så har man alldeles nyligen lanserat redskap. Till skillnad mot många andra märken är det här dock något som du inte behöver varken ladda eller ha sladd till, perfekt i dessa elsparartider. Och det är rätt i den trend som råder bland stjärnor och skinfluensers i USA just nu. Så vad handlar det om? Det är borstar som du använder för att få bort döda hudceller, få igång cirkulationen, minska svullnader och stimulera cellförnyelsen med. Det fina är att det både är enkelt, behagligt, effektivt och ger snabb belöning. Den här typen av naturliga borstar blir också vanligare inom hudbehandlingar på salong vilket förutom fin effekt på hudens hälsa ger en helt magisk och avslappnad känsla i hela kroppen.

Face Brush från Djusie kostar ca 400 kr och du hittar den här.

Hylla huden

skinpositivity med skinfluencern sofia grahn
Sofia Grahn driver ett av de stora kontona på sociala medier som jobbar med att lyfta fram riktig hud och få bort stigmat kring acne.

Det har hänt något inom våra medvetanden de senaste åren. I samband med att branschen blir allt mer inkluderande och det varit stort fokus på hudvård så har de traditionella skönhetsidealen börjat luckras upp. Men det är inte bara alla hudtoner och åldrar som numera syns. Det här är året då vi säger nej och hej då till superretuscherade bilder och filter som ger "perfekt" hud och välkomnar istället struktur. Porer, plitor, linjer och rynkor är något som vi alla får i olika grad så varför har det tagit så lång tid att visa riktig hud? Hudpositivismen är en ganska ny rörelse som nu börjar synas både i sociala medier och hos märken. Och vi i Sverige ligger faktiskt i framkant. Kolla på Instagram-konton som Isofiagrahn och skönhetsmärket Common Clouds som lanserades 2022 och snart kommer med spännande nyheter. Så vad betyder begrepp som skinpositivity och skin neutrality? Det handlar om att visa att allt det här är helt normalt. Att din hud inte är din fiende. Det är inget fel på dig för att du får finnar och man är lika mycket värd även med rynkor och pigmentfläckar. Vill du se mer kan du kika under hashtaggar som #realskin, #acnepositivity, #skinneutrality och #skinpositivity.

finnplåster är en ny trendig kategori inom hudvård

Molnformade finnplåstrena Cloud Patch från Common Clouds kostar 139 kr och du hittar dem här. (reklamlänk)

Annons