Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Frisören: Här är frisyren du ska undvika

23 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografShutterstock
Står du i valet och kvalet om du ska klippa av håret till en kort frisyr?
Nu vill frisören varna från att begå det vanliga misstaget.
Det här ska du tänka på innan du tar till saxen!
Annons
Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visarBrand logo
Så fixar du ditt frissiga hår – hårexperten Karolina Bergström visar

För att citera skådespelaren Phoebe Waller-Bridges karaktär i brittiska dramakomedin Fleabag: Hår är allt!

Många kan säkert känna igen sig i hur riktigt bra frisyr (eller hårdag) kan verkligen få en att känna sig oövervinnelig. Frisyren är ett sätt för oss att uttrycka vår identitet och det är också härligt när den framhäver våra bästa ansiktsdrag.

På samma sätt kan en dålig hårdag eller en mindre bra frisyr ha motsatt effekt för sättet vi ser på oss själva.

För att inte riskera att bli besviken är vi många som håller oss till säkra kort, och i bland (ytterst sällan) får vi ett infall och bestämmer oss för att vi behöver en radikal yttre förändring – då tar vi ofta till saxen och gör ett klipp.

Annons

I en intervju med brittiska tidningen The Mirror berättar frisören och salongsägaren Kelly Vowles om ett vanligt misstag folk ofta gör när de vill klippa en ny lättskött frisyr – som kan vara allt annat än just det!

Dilemmat: Kort frisyr eller långt hår?

Kelly berättar att fler och fler av hennes kunder har en allt mer stressig livsstil och efterfrågar lättskötta frisyrer, efter att ha inspirerats av snygga klipp i sociala medier.

– Många av våra mest stressade kunder kommer att be oss kapa deras långa lockar och ge dem en kort bob-liknande frisyr, i tron om att det kommer göra deras hår mer lättskött och lättstylat, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Det råd jag brukar ge dem är att korta frisyrer ofta kan vara ett hinder för de som önskar spara tid.

Därför ska du undvika frisyren

Hon förklarar vidare att de olika typerna av bob-frisyrer klipps i olika lager för att bygga volym och textur till håret, och uppnå den där slutgiltiga stilen som är så typiskt för en bob.

Annons

De olika lagren, förklarar hon, bidrar till att ge håret lite spänst som kan stylas till en skenbart ”lätt och ledig” look, som egentligen kräver otroligt mycket uppmärksamhet och tämjande.

– Utan tid och motivation för att jobba in värmestyling i din morgonrutin, kommer du tyvärr snabbt inse att du måste förlika dig med en sjaskig kort frisyr – som du inte ens kan sätta upp i en tofs, säger frisören Kelly.

Kvinna med kort bob-frisyr
Om du satsar på en kort bob som klipps i olika lager kommer du få en frisyr som är svår att hantera, enligt frisören.

Frisören: Testa dig fram

När du väljer att kapa håret kan argument som ”det kommer vara lättare att tvätta, borsta och styla för att det rör sig om mindre mängd hår” dyka upp. Särskilt under vintermånaderna när det kan te sig som ett evighetsjobb att föna håret innan man ger sig ut i minusgradiga temperaturer.

Annons

Att satsa på en kort frisyr i det läget är något som kan få motsatt effekt menar Kelly, då kunden i stället måste lägga tid på perfekt styling för att inte riskera att frisyren blir platt och osmickrande.

Hon är dock noga med att poängtera att om man älskar att styla håret och har tid för det, så är det en fantastisk frisyr som definitivt kan ge nytändning till din look, eller sökandet efter din look.

– Är du inte säker, så kan en peruk vara ett roligt sätt att testa dig fram för inspiration, avslutar hon.

Här är några Hollywoodkändisar som satsat på en bob-frisyr. Fr v Charlize Theron, Keira Knightley, Victoria Beckham.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons