0:48

Efter reklamen: 5 tips på mineralsmink som är snäll mot både din hy och miljön

(0:48)

Har du investerat i lite nya sminkprodukter inför sommaren, och kanske valt att testa något som du inte provat förut? Då kan det vara en god idé att testa sminket på handen eller armen först – innan du applicerar produkten i ansiktet.

De allra flesta sminkprodukter är det inga problem att smeta på sig, men det går samtidigt inte att vara helt säker på hur huden ska reagera på en ny produkt. En foundation som fungerar toppen på din vän kan ge dig hudutslag och vice versa. Därför är det smart att alltid testa sin nya produkt på en annan plats än ansiktet först, bara för att se hur huden reagerar. En allergisk reaktion på en produkt är något man märker av relativt snabbt, så det är inget man behöver vänta länge på.

Så väljer du rätt bodylotion för din hudtyp

Sminkprofilens allergiska reaktion

Om man reagerar dåligt på en sminkprodukt kan det visa sig på många olika sätt. Vissa märker att huden knottrar sig eller att det kommer finnar, medan andra kan känna att huden blir varm, röd eller kliar.

Sminkprofilen Margareta Grääs, vars Youtube-kanal har 44 000 följare, tycker om att testa nya sminkprodukter och ge recensioner. Nyligen när hon testade en foundation i en video så märkte hon dock av att hennes hud reagerade dåligt på den – och valde då att testa den även i armvecket för att dubbelkolla att det var just hennes foundation som huden reagerade på. När hon fick en reaktion även i armvecket tvättade hon snabbt bort all foundation, och upptäckte att huden var alldeles röd och varm.

Så fungerar Babors nya ampull-boostade makeup

– Jag har tagit allergitablett och så där. Det är vad det är, man kan inte tåla allting, konstaterar hon i videon.