Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Sniph-grundaren: Så hittar du rätt parfym

11 apr, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografCimon Nicholas
Tara Derakshan
Hon har älskat doft sedan barnsben och brinner för att få fler att upptäcka noternas magiska värld.
Tara Derakshan är en av grundarna till svenska Sniph som nu tar steget och släpper egna parfymer – och här är det bästa knepet för att hitta rätt parfym för dig.
Annons
6 Artister som släppt sin egen parfymBrand logo
6 Artister som släppt sin egen parfym

Redan som 10-åring började Tara Derak­shan samla parfymer och innan det ens var ett begrepp hade hon byggt upp en doftgarderob. Hur uppstod den här passionen?

– Mina föräldrar är från Iran och i den persiska kulturen har man alltid använt sig av dofter som ett sätt att uttrycka sig. Mamma introducerade mig för parfym tidigt. Hennes parfymsamling stod uppradad på ett stort bord i badrummet där hon brukade sitta och föna håret. Jag älskade att umgås med henne där.

Taras 3 bästa dofttips

  1. Man måste testa sig fram för att hitta sina favoriter, det finns inget annat sätt. Prova med olika kläder och se vad som känns bra. När man inte kan sluta lukta på sig själv, då är det en vinnare.
  2. Fira ett nytt kapitel i livet med en ny doft. Precis som att man kanske klipper sig när man får ett nytt jobb eller köper nya smycken när man separerat så kan en ny parfym ge en boost och en bra känsla till det nya.
  3. Bygg en doftgarderob med flera favoriter. Doft påverkar hur du känner dig mer än du tror och du kan förstärka ditt sinnelag med rätt doft för tillfället.

Vilken är den första parfymen du minns?

– Det var Robyn. Jag älskade både hennes frisyr och doften. Min första märkesparfym var CK One. Den stack ut mot allt annat som var blommigt då. Än i dag är unisexdofter det enda som gäller för mig.

Annons

Efter frisörlinjen flyttade Tara som 18-åring till Stockholm för att jobba på salong. Men hennes föräldrar tyckte det var viktigt att studera och så blev det.

– Pappa är entreprenör och inspirerade mig mycket. Jag ville lära mig allt jag behövde för att starta eget och utbildade mig till civilekonom.

Tara hamnade i London på ett tech-bolag men drömde samtidigt om att göra något av sin passion. På ett mingel i Stockholm träffade hon Lisa Kjellqvist.

– Lisa gissade direkt vilken parfym jag hade på mig. Helt otroligt då den kom från ett litet okänt dofthus i New York. Jag hade aldrig tidigare träffat någon med en lika stark passion för parfym som min.

Det blev startskottet för Sniph, en prenumerationstjänst där du får mindre parfymflaskor att testa i lugn och ro hemma. Inspirationen kom från Spotify.

– Precis som man hellre vill skapa sin egen spellista än att köpa en hel cd så tänker vi att det är förlegat att slå till på en dyr helflaska med parfym du inte vet om du kommer gilla. Sniph är ett nytt sätt att upptäcka dofter på, vi ger möjligheten att hitta parfymer du kanske aldrig hade hittat annars.

Annons

Ni har precis lanserat tre egna parfymer. Vad ledde fram till det?

– Vi har provat och tyckt till om tusentals parfymer tillsammans med våra kunder, något som gett oss en klar bild av vilka dofter och doftnoter som är ”must haves” i en medveten kvinnas doftgarderob. Våra urval är både datadrivna och en hyllning till starka och inspirerande kvinnor i våra liv.

Vad betyder doft för dig?

– Det är ett sätt att känna total njutning och tappa sig själv i det en stund men också att få vara totalt närvarande.

Har dina egna preferenser ändrats under åren?

– Jag har blivit besatt av sandelträ, och vanilj som jag absolut inte tyckte om förut älskar jag nu. Så länge det är en sofistikerad version, gärna i kombination med trä. Just nu är jag också inne på karamell och kakao. Det känns väldigt intressant och annorlunda.

Annons

Vad har varit den största utmaningen under de här åren?

– I Sverige är många sålda på myten att man ska ha en signaturdoft. Vi har jobbat hårt för att förändra det beteendet. Det finns också en flockmentalitet. Alla ska dofta samma och ha samma märken. Man har inte parfym för sin njutning utan som en statussymbol. Parfymer är många gånger konstruerade för snabba köp men jag tror på att saker ska få ta tid. Att du ska känna in och hitta det som verkligen är för dig.

Vad drömmer du om just nu?

– Att släppa mitt alldeles egna parfymmärke. Jag har samlat mina favoriter och minnen under åren. Det skulle jag vilja föreviga.

Tara Derakshan

Gör: Entreprenör och grundare av Sniph tillsammans med Lisa Kjellqvist.

Ålder: 35 år.

Bor: I Birkastan i Stock­­holm och på Vindö i Stockholms skärgård.

Familj: Matte till malteser/bichon-tiken Coco och cockapoo-hanen Wally.

Aktuell: Sniph lanserar de egna parfymerna Ada, Liv och Sia.

Annons