Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Expertens varning – därför ska du inte tvätta ansiktet i varmt vatten

26 sep, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna tvättar ansiktet.
2256022591
Brukar du tvätta ansiktet med varmt vatten?
Då är det dags att ändra dina vanor.
Nu varnar experterna på hudvårdsmärket Kiehl's för hur varmt vatten är dåligt för huden, och hur du ska tänka i stället.
Annons
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknepBrand logo
Fem favoriter från Femina: franska skönhetsknep

Att ta en varm dusch är riktigt skönt, oavsett om det är för att vakna på morgonen eller för att tvätta av sig dagens bestyr på kvällen. Men hur skönt det än är att stå och värma sig i det varma vattnet så är det tyvärr inte särskilt bra för huden med en riktigt varm dusch – och allra sämst är det för den känsligare huden i ansiktet.

På hemsidan till klassiska hudvårdsmärket Kiehl's varnar experterna för att tvätta ansiktet med varmt vatten, oavsett om du gör det i duschen eller över handfatet.

”Varmt eller kallt vatten: Vilket ska du tvätta ansiktet med? Även om det här ämnet har diskuterats vitt och brett under lång tid så tar vi det här en gång för alla. Sanningen är enkel: att tvätta ansiktet med varmt vatten är dåligt för hyn. Det tar bort hudens naturliga oljor. Det kan få din hy att bli torr, vilket kan kicka igång en kedjereaktion”, skriver de på sajten.

Annons

Det händer om tvättar med kallt vatten

Om du torkar ut huden förstör du hudens fuktbarriär, vilket gör att du sen får allt fler hudproblem och irriterad hud.

Vad ska man göra då? Måste man tvätta ansiktet med isvatten för att inte skada den? Nej, det är inte så komplicerat. Välj bara ljummet vatten i ställt för varmt när du tvättar ansiktet.

”Ljummet vatten är det rekommenderade att tvätta ansiktet med, men kallt vatten har sina fördelar med. Kallt vatten drar ihop huden, och gör att du ser fräsch och vaken ut. Det hjälper också till att ge blodcirkulationen en skjuts, vilket kan göra att hyn ser friskare ut, om än temporärt”.

Annons