Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vanliga balsammissarna som kan förstöra ditt hår

31 maj, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att tvätta och sköta om sitt hår kan verka enkelt, men det finns många vanliga fällor som kan hindra dig från att få det där drömhåret du är ute efter.
Frisören Martina Kralikova listar de vanligaste missförstånden – och hur du räddar håret från dem.
– Att använda för mycket kan bygga upp rester i håret som gör att det ser flottigt ut, säger hon till The Sun.
Annons

Vi gör alla vårt bästa när det kommer till att ta hand om håret på huvudet. Vi köper schampo och balsam, och försöker att inte tvätta håret för ofta, för att undvika att det blir torrt och slitet. Men ibland verkar det som att inget fungerar, och håret blir ändå glåmigt, flottigt eller sprött.

TV: Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hårBrand logo
TV: Här är balsammissarna som kan förstöra ditt hår

Det kan bero på hur du tar hand om håret, och inte minst hur du använder balsam, menar frisören Martina Kralikova. I en artikel i The Sun avslöjar hon nu de vanligast misstagen hon ser att klienter gör när de använder balsam hemma. Så här undviker du dem, och kommer ett steg närmare ditt drömhår!

Inte i hårbotten

Det vanligaste misstaget Martina ser att folk gör är att de applicerar sitt balsam hela vägen upp i hårbotten. Eftersom hårbotten naturligt bildar oljor för att ta hand om hårrötterna, kan balsam i hårbotten göra att det blir för mycket, och att håret blir flottigt och tungt.

Annons

– Det är vanligt med silikoner i balsam, och de kan lämna rester i hårbotten. Tricket till att använda balsam på rätt sätt är att applicera det från mitten av ditt hår ut i topparna, som är den äldsta och torraste delen av håret.

För lite eller för mycket

Att använda balsam är viktigt för att håret ska må bra, men det är viktigt att använda rätt mängd – annars kan du få motsatt resultat.

– För mycket balsam är kontraproduktivt. Att använda för mycket kan bygga upp rester i håret som gör att det ser flottigt ut. Hur mycket du behöver beror på hårets längd och hur tjockt det är, men en bra tumregel är att använda en eller två klickar stora som mynt.

Hitta rätt produkt

Det kan vara svårt att hitta rätt produkt för ditt hår, men att använda något som inte fungerar för din hårtyp kan göra att håret inte mår som bäst.

– Djupgörande hårmaskar är fullproppade med naturliga oljor och kan ofta användas i hårbotten också, men om man använder en så tung produkt i tunt hår så kommer det tyngas ner.

Tvätta ur ordentligt

Det finns en gammal myt om att det är bra att lämna en del av balsamet i håret, men det menar Martina inte stämmer. Hon tycker i stället att du ska tvätta ur balsamet ur håret ordentligt innan du kliver ur duschen.

– Att lämna balsam i håret är alldeles för vanligt. Det kan tynga ner dina hårstrån och få dem att se flottiga och smutsiga ut.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se också: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampooBrand logo
Se också: Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo
Annons