Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Vanliga hårmisstaget många gör – frisörens varning

16 apr, 2024 
Kvinna som fönar håret
Vi vill väl alla ha friskt och välmående hår – men vad ska man egentligen tänka på för att hålla håret i gott skick?
Frisören och Inshape-ambassadören Olivia Fredriksson delar med sig av ett vanligt misstag många gör, som skadar håret mer än du tror.
– Förutom att använda värmeskydd så är det bra att sänka temperaturen på värmeverktygen, säger Olivia.
Annons
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun OlssonBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #1 – Rania Shemoun Olsson

Att ta hand om håret på rätt sätt kan kännas som en hel vetenskap – man ska tvätta håret på rätt sätt, använda rätt produkter och skydda håret med olika metoder. Men om du bara ska tänka på en sak när det gäller det hår så är det värmeskydd.

Frisören Olivia Fredriksson menar att det absolut viktigaste för att undvika att slita på håret är att använda sig av värmeskydd när du använder värmeverktyg, oavsett om du plattar, lockar eller bara fönar håret. Hon har själv valt att arbeta med märket Inshapes produkter, och applicerar deras värmeskydd på sina kunder.

Men det finns också ett annat enkelt knep att tänka på, som många glömmer bort.

– Förutom att använda värmeskydd så är det bra att sänka temperaturen på värmeverktygen. Man behöver inte 220 grader för att en lock ska hålla, säger Olivia Fredriksson, som arbetar på Elitens salong i Norrköping.

Annons

Därför ska du sänka temperaturen

Att sänka temperaturen på sina värmeverktyg kan göra stor skillnad för hur skadat håret blir, något många inte tänker på – speciellt om man har blont eller tunt hår, som är extra känsligt.

– Om man har blont eller tunt hår så säger jag till mina kunder att man inte behöver mer än 180 grader på värmeverktygen.

Har du grått hår är det också viktigt att ta extra väl hand om det för att det inte ska bli torrt och skadat. Eftersom grått hår ofta är extra skört från början är det extra viktigt att styla det på ett skonsamt sätt.

– Grått hår blir ofta också mer skört och torrt, så även där är det bra att sänka temperaturen. Annars kan håret bli missfärgat eller bränt, och grått hår kan bli gult om man inte använder värmeskydd. Det gäller även om man bara fönar håret.

Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind BaggeBrand logo
Mina skönhetsfavoriter #2 – Johanna Lind Bagge
Annons