Brösten kan avslöja en hel del om hur du mår och vad som händer i din kropp. Och även om de flesta knölar, prickar och storleksförändringar är helt normala kan vissa betyda att något är på tok.

Här är 12 saker värda att hålla koll på:

1. Dina bröst har blivit större

Detta kan innebära att du gått upp i vikt, men kan också vara ett tecken på att du är gravid. Hormonella förändringar får då nämligen brösten att svälla – och det börjar redan tidigt i graviditeten. Inte med barn? Effekten kan också bero på att du börjat med nya p-piller eller andra hormonella preventivmedel.

2. Dina bröst har blivit mindre

Bröst som minskar i storlek beror ofta på viktnedgång, men storleken kan också fluktuera under månaden. Vissa kvinnor får större bröst under dagarna som leder upp till mensen, men så fort mensen startar börjar de krympa igen. Även efter avslutad amning är det vanligt att brösten minskar rejält i storlek.

Läs även: Bild av ”oanständig” kvinna blir viral – och vi förstår varför

3. Dina bröst är olika stora

Det är i de allra flesta fall helt normalt – väldigt många kvinnor har olika storlek på brösten. Men om ena bröstet plötsligt ändrar form eller storlek utan att det andra bröstet gör det kan det vara ett tecken på bröstcancer. Läs mer här!

4. Huden under brösten är röd och irriterad

Märker du av rodnad och irritation på huden precis nedanför brösten kan det ha en rad orsaker. Det kan bero på att du är allergisk mot nickel i din behåbygel, att haft på dig en kliande tröja eller att du inte sköljt av dig duschkrämen ordentligt. Eller så har det att göra med att det samlats bakterier i din behå och att du behöver tvätta den. Får du problem under sommaren kan det också bero på att du bär en för varm behå som gör att det blir svettigt under brösten – eller att du gått runt med en fuktig bikinitopp. Lufta brösten och smörj in området med en kortisonsalva så bör problemen gå över inom några dagar!

Läs även: 5 saker du aldrig ska göra mot dina bröst

5. Du har bristningar på brösten

Även hudbristningar på brösten är vanliga och kan bero på att de vuxit snabbare än huden hunnit med att anpassa sig till, exempelvis under puberteten, under en graviditet eller vid viktuppgång. Det är med andra ord helt normalt.

6. Du har små knölar på bröstvårtorna

Det är helt normalt att ha som små finnar på vårtgårdarna och beror på det sitter talgkörtlar på bröstvårtorna

7. Du har en enskild stor knöl på ena vårtgården

Detta kan däremot vara ett tecken på bröstcancer, men få inte panik – ring din läkare och be om en kontroll.

8. Du har mycket hår runt brösten

Hårstrån runt bröstvårtorna är helt normalt, men om du har kraftig hårväxt eller om hårväxten plötsligt ökar kan det bero på förhöjda testosteronnivåer till följd av sjukdomen PCOS, polycystiskt ovariesyndrom. Uppsök läkare för att se om så är fallet, då detta kan leda till fertilitetssvårigheter.

Läs även: Så hittar du rätt sportbehå

9. Dina bröstvårtor kliar

Kliande bröstvårtor kan också bero på en rad olika faktorer. Du kan vara överkänslig mot något ämne i dina kläder eller ditt tvättmedel, du kan ha sköljt av duschkrämen för dåligt eller så kan det ha en hormonell förklaring och bero på att din mens är på väg. Det finns också en ovanlig form av bröstcancer som orsakar kliande bröstvårtor, men då åtföljs klådan vanligen av fjällande hud och en gul eller blodig vätska från bröstvårtorna, samt att vårtorna blir plattare. Sök läkarvård om så är fallet.

10. Brösten känns ömma och knöliga

Ömmande bröst som känns svullna och knöliga är vanligt strax innan menstruationen, så om tillståndet går över efter mensen finns ingen anledning att oroa sig. Håller tillståndet i sig kan det vara ett tecken på graviditet. Ett stort intag av koffein kan dock också ge ömmande bröst.

Läs även: Lär dig upptäcka bröstcancer – se nya instruktionsfilmen

11. Du har fått en grop i ena bröstet

Om det bildats en grop i huden på bröstet kan det vara ett tecken på bröstcancer. Kontakta din läkare så snart som möjligt!

12. Du har fått en knöl i ena bröstet
Detta kan vara en cancertumör, men kan också vara en helt ofarlig, vätskefylld cysta – eller så är det helt vanliga mjölkkörtlar du känner. Undersök dina bröst regelbundet så att du märker om något förändras – se gärna den här instruktionsfilmen för mer information om hur du gör! Sök alltid läkarhjälp om du känner dig orolig.

Källa: Cosmopolitan.com

Läs även:

5 knep för att hitta rätt behåstorlek

Detta händer när du struntar i behån – 5 oväntade saker

Mest läst