Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

8 vanor vi tror är hälsosamma – som får motsatt effekt

07 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Sova mindre för att hinna träna, dra ner på fettet och hälla i sig litervis med vatten.
Det finns många vanor som folk tror gör kroppen gott – när det får motsatt effekt.
Här är åtta vanor som du kanske tror är hälsosamma när de inte är det.
Annons
Video: 5 typer av vila som alla behöverBrand logo
Video: 5 typer av vila som alla behöver

Sova mindre för att hinna träna

Det är vanligt att prioritera bort sömnen för att hinna träna före jobbet, men det kan få en negativ effekt på kroppen. Att sova för lite gör att kroppen hamnar i obalans, och att du blir hungrigare än du hade varit annars. Har du sömnproblem kan du testa på det här knepet!

Träna varje dag

Att röra på sig i vardagen är viktigt, men det kan också gå till överdrift. Du behöver inte träna hårt varje dag – det kan snarare slita på kroppen. Se till att vila åtminstone en gång i veckan, så att kroppen får en chans att reparera musklerna och återställa mjölksyrebalansen och glykogenet. För mycket träning kan också ge förhöjd kortisolnivå, något som är förknippat med stress.

Annons

Sova för mycket

Det är inte bra att sova för lite, men även för mycket av det goda kan vara en nackdel. Sover man för mycket kan det öka riskerna för att utveckla kroniska sjukdomar, hjärtproblem och ångest. Känner du själv att sju-åtta timmar sömn per natt inte räcker för dig kan det vara bra att prata med en läkare.

Inte äta tillräckligt med fett

Länge fanns det en missuppfattning om att man blir tjock av att äta fett. Men att ha en fetsnål diet kan snarare vara dåligt för hälsan – kroppen behöver hälsosamma fetter för vitaminupptagning, cellförnyelse, hjärnhälsa och hormonproduktion. Äter du för lite fett hamnar kroppen i obalans.

Hälsosamma fetter hittar du i exempelvis ägg, olivolja, ost, nötter och avokado.

Nolltolerans med socker

Alla vet att det inte är bra att få i sig för mycket socker, men precis som med allt annat så är det viktigt att hitta en balans. Om du har en nolltolerans mot socker i din dagliga diet kan det göra att du i stället äter mer mat med artificiella sötningsmedel, vilket inte heller är bra.

Annons

Skippa äggulan

Vissa personer väljer att bara äta äggvitan och ta bort äggulan när de äter ägg, då äggulan har mer kalorier. Men det är också i äggulan som mycket av det nyttiga i äggen finns – den är fullproppad med vitaminer och nyttiga ämnen som kroppen behöver. Att äta ägg har visats hänga samman med reducerad risk för hjärtsjukdomar.

Sallad men inget protein

Det är jättebra att äta sallad och få i sig mycket grönsaker, men välj inte bort protein i förmån för sallad – du behöver båda. Utan protein kan kroppen inte bygga muskler och vi får sämre immunförsvar.

Dricka för mycket vatten

Det är viktigt att dricka vatten, men precis som med allt annat får det inte gå till överdrift. Om man dricker för mycket vatten blir salterna och elektrolyterna i kroppen för utspädda, vilket kan vara farligt. Har vi för låga saltnivåer i kroppen kan cellerna börja svälla – inklusive de i hjärnan.

Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsaBrand logo
Se också: Tre anledningar till varför optimister har bättre hälsa
Annons