Trendar: InredningMat och dryckResor

Därför har muggen från Ikea en skåra på botten – smarta funktionen

01 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografAndrea Piacquadio /Pexels, Reddit
Det är antagligen den vanligaste muggmodellen i Sverige – men trots det är det få som vet varför Ikea:s kaffekoppar ser ut som den gör.
Har du funderat över varför den har en liten skåra på botten?
Här är svaret – och det är smartare än man kan tro!
Annons
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

Många är vi som har druckit vårt kaffe ur dessa muggar från Ikea, men kanske aldrig reflekterat över den lilla skåra som finns på botten. Muggen ”Färgrik” är den mest klassiska muggen från det svenska varuhuset, och standard på många arbetsplatser och i folks hem. Även andra muggar kan ha den här lilla skåran.

Efter diskussioner på internetforumet Reddit om vad skåran fyller för funktion, så finns det nu ett svar – och det är inte för att undvika vakuum, avleda värme eller för att koppen ska stå stadigare, som många spekulerade.

Därför har Ikea-muggen en skåra på botten

Nej, anledningen till den diskreta fåran är att det ska vara lättare att köra dem i diskmaskinen. När man har kört andra kaffe- eller tekoppar i diskmaskinen och sedan ska plocka ut dem, så händer det allt för ofta att det har samlats en liten pöl på botten, som man måste tömma i vasken och riskerar att spilla på sig själv.

Annons

Det är just det som Ikea har velat undvika. Med hjälp av fåran så rinner nämligen vattnet, som annars hade kunnat samlas på muggbotten, bort – och du slipper spillet.

En bonus med muggens fåra är att det tillåter sval luft att komma in under botten, vilket hindrar muggen från att spricka när den fylls på med varm vätska.

Andra smarta dolda funktioner i vardagen

Ikea är inte de enda som har tänkt till i sin design. Det finns många smarta och dolda funktioner i vår vardag, som kan göra livet lite lättare om man känner till.

Till exempel kastruller! Många använder hålet på handtagen på kastruller och stekpannor till att hänga upp den, men visste du att hålen också fungerar utmärkt för att fästa slevar och köksredskap i medan man lagar mat.

Ett vanligt tangentbord till en dator besitter också en smart dold funktion, utöver att det gör det möjligt för oss att få ut text. Har du funderat på hur du kan skriva så enkelt på tangentbordet utan att behöva kolla? Tack vare de små upphöjda markeringarna på bokstäverna F och J, som kan fungera som en utgångspunkt, så hittar fingrarna till de andra tangenterna bara med muskelminne.

Brukar du använda hänglås, så har du säkert tänkt på att det på hänglås brukar finnas ett litet hål bredvid själva låset. Det fyller en riktigt smart funktion. Hålet är nämligen till för att vatten ska kunna rinna ut, så att låset inte rostar eller kloggas igen. Hålet kan också användas till att olja låsmekanismerna.

Annons