Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

9 kärlekstips från äldre som får din relation att hålla resten av livet

04 aug, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
kärlekstips från äldre par
Att leva i ett förhållande kan vara hur härligt som helst, men för att det ska vara två resten av livet krävs också hårt arbete. För att få reda på vad hemligheten bakom ett långt förhållande är, har sociologen Karl Pillemar intervjuat 700 amerikaner som varit gifta i flera decennier. Här är deras bästa tips.
Annons
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Alla har vi varit där. När det första himlastormande kärleksruset har lagt sig och man börjar se varandras mänskliga brister, kommer tvivlet. Är vi verkligen rätt för varandra? Ibland tar det slut, men ibland kämpar man på och kanske visar det sig att man faktiskt hittat den stora kärleken.

Men livet är som bekant ingen dans på rosor, och när det blir tufft gäller det att hitta strategier för att hålla ihop. Karl Pillemar är en amerikansk sociolog och gerontolog vid Cornell University i delstaten New York. Han har skrivit boken ”30 Lessons for Loving: The Wisest Americans Advice on Love, Marriage, and Relationships”, och i samband med det intervjuat 700 äldre människor i parrelationer.

Många av dem hade varit gifta i flera decennier, och Karl Pillemar ville ta reda på hur de hade lyckats hålla ihop under så många år.

Annons

Här är några av de bästa tipsen, listade av Expressen:

1. Börja dagen med att visa kärlek

”När du vaknar på morgon så ska du tänka ‘vad kan jag göra för att göra min partners dag lite bättre?’. Idéen med det här är att ni ska fokusera på varandra, även om det bara är fem minuter på morgonen.” – Antoinette Watkins, 81.

2. Kom i håg att din partner är en egen individ

”Du måste – även om det kan vara svårt – försöka förstå hur din partner tänker i olika situationer. Det viktiga är att alla, inklusive din partner, har en egen uppfattning om sin värld. Även om ni är i ett nära förhållande, så är den andra personen just det. En annan person.” – Reuben Elliot, 72.

3. Strunta i rynkorna

”När du blir äldre så slutar du tänka på din andra halvas skröplighet. Du kommer alltid se personen som den alltid varit. Man ser inte åldrande.”

4. Undvik ”det sjuttonde bråket”

”Det här kan verka lite konstigt, men det har fungerat för oss. På något sätt kom vi på den här metoden. Vi kallar den lite skämtsamt för ”bråk nummer 17″. Det betyder att det är ett bråk vi har haft minst sexton gånger innan och då bestämmer vi oss för att inte ha det längre. När vi märker att det är på väg så börjar vi inte ens, vi håller oss tysta – för det kommer inte lösas ändå. Jag har en teori om varje relation har ett sådant bråk.” – Ralph Perkins.

Annons

5. Var bästa kompisar

”Jag tror det kan vara svårt att tänka ”finns det något bakom utsidan som jag verkligen tycker om” när man är ung och nykär. Men det är den delen som man inte tröttnar på, som växer och utvecklas. Den sexuella relationen blir också djupare, men när åren passerar så blir vänskapen och den psykiska kopplingen viktigare. Den kommer utmanas av barn och nära och kära som går bort, och förändrade intressen. Det är en bestående vänskap som är basen i en stabil relation.” – Lydia Wade, 73.

6. Inspireras av andra lyckliga par

”Lycka fostrar lycka. Så om du träffar par som har en lycklig relation borde du vara runt dem. Det smittar faktiskt av sig. Undvik de pessimistiska paren för det kommer bara påverka er.” – Jeremy Bennet, 80.

7. Se till att du verkligen förstår vad din partner menar

”Vi fattade ganska tidigt att vi inte alltid förstod vad den andra menade. Så jag brukar säga ‘så du säger att..’ eller ‘menar du så här’. Ibland är vi så fast i stundens hetta att vi säger saker vi inte menar. Så jag brukar upprepa det jag tror han säger, sen så svarar han ja eller ‘nej, var fick du det ifrån?’. – Lucia Waters, 75.

Annons

8. Ta en paus

”Om det uppstår en konflikt, så finns det ett kinesisk ordspråk som lyder så här: Om du tar ett steg tillbaka så kan du se hela himlen. Så ta en liten paus. Om du backar lite, så får du ett nytt perspektiv.” – Chen Xiu.

9. Sluta aldrig att utvecklas – tillsammans

”En relation är alltid i rörelse. Du blir aldrig riktig klar, det är alltid en process. Det finns mer att jobba på än du kan föreställa dig. I mitt fall så var det värt det.” – Samantha Jones, 80.

Text: Minna Wallén-Widung
Källor: Expressen, Psychology Today

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Annons