Trendar: InredningMat och dryckResor

6 vanliga fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

15 dec, 2021 
AvNina Nyström
Från Bonusfamiljen
Ofta inser man inte själv hur förödande vissa ordval kan vara i längden. Här är några mycket vanliga fraser vi häver ur oss utan att tänka på vad de egentligen gör med relationen.
Annons

TV: 6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker detBrand logo
TV: 6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

Vi väger ofta våra ord på guldvåg när det kommer till att kommunicera med andra. Men i de närmaste relationerna känner vi oss så avslappnade att vi ofta pratar utan tänka oss för.

Hur ofta säger du de här meningarna till exempel?

”Det är väl inte så farligt” eller ”Det går över”

Säkert menat som en peppande tröst, men det blir så fel. När du säger så här förminskar du din partners känslor och upplevelse. Prova att istället bara säga ”Vad jobbigt för dig. Jag finns här om du behöver.”

”Du är precis som din pappa/mamma”

Även OM de faktiskt gjorde precis som sin släkting är det här verkligen att trampa på ömma tår. För det första hoppar du på en nära familjemedlem, och det slår nästan alltid tillbaka på dig – familjen försvarar man.

Annons

Kanske är det dessutom gällande något din partner och du pratat om i förtroende? Då missbrukar du din partners tillit, vilket sårar ännu mer.

Dessutom är sannolikheten att din partner egentligen både är väl medveten om och kanske skäms över det här beteendet, som de själva heller inte uppskattar hos sin förälder. Prova att lugnt och sakligt, men tydligt, lägga fram vad din partner gjorde, utan att dra parallellen. Troligen inser hen det själv ändå.

”Du gör alltid xxx”

Du vet att du överdriver när du häver ur dig det här, ändå är det väldigt vanligt. Du vet också hur du bör göra istället, för att din partner ska förstå vad det är du egentligen vill.

Men, alla behöver vi en enkel påminnelse, så här kommer den. Istället för att till exempel surt häva ur dig ”du kollar alltid bara på telefonen” säg att du känner dig ignorerad och bortprioriterad när de scrollar Instagram i sängen istället för att prata med dig.

Annons

”Du gör fel”

Du vet innerst inne att det inte behöver vara fel bara för att det inte är på ditt sätt. Men, det är kränkande att alltid bli tillrättavisad av någon man ska leva med på lika villkor.

Släpp din perfektionism ibland. Andra gånger kan du försöka med ett enkelt ”Vad svårt det ser ut. Jag kanske har en idé på hur vi kan lösa det?”

Det kommer definitivt öka chansen att din partner kommer testa ditt sätt – och även nästa gång hen hamnar i samma läge. Dessutom skapar du känslan av att ni löser en uppgift tillsammans, vilket istället för er ännu närmre varandra.

”Nu räcker det”

Du ska självklart kunna säga ifrån om att du inte tolererar att bli behandlad på ett visst sätt eller att du är olycklig. Men säg det när du menar det och hitta andra ord att uttrycka din frustration när du ”bara” är sur.

Hotar du med att lämna din partner varje gång ni bråkar eller om du ofta överdriver och säger allt för extrema saker så kommer det i längden att skada er relation, även om du säger förlåt och ni blir sams för stunden.

Ta en timeout och förklarar dina känslor när du lugnat ner dig istället. Då ökar chansen att din partner faktiskt tar in vad du säger och att ni kan komma framåt i dialogen.

”Du är så överkänslig”

Även här förminskar du din partners känslor. Du kan heller inte bestämma hur din partner bör påverkas av något. Du behöver inte hålla med din partner, eller ens förstå hur de tänker, men försök att inte döma deras upplevelse.

Foto: TT/SVT

Se också: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partnerBrand logo
Se också: Svårt att kommunicera? 5 tips på effektiva lösningar för dig och din partner
Annons