Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Chrissy Teigen om sin förlossningsdepression: "Jag trodde inte att det kunde hända mig"

09 mar, 2017 
AvNanna von Knorring
"Förlossningsdepression diskriminerar inte". Det skriver Chrissy Teigen i en text, efter att hon själv drabbats och fått diagnosen.
Annons

Chrissy Teigen är känd som modell, författare och för sina ärliga åsikter och roliga citat, både på röda mattan och i sociala medier. I en personlig text på Glamour berättar hon för första gången om hur hon drabbades av förlossningsdepression efter att hon fått sin dotter Luna med sin make, artisten John Legend. Förlossningsdepression drabbar många kvinnor, men det är fortfarande många som inte känner sig bekväma att prata om det öppet.

”Jag hade allt jag behövde för att vara lycklig. Men trots det kände jag mig olycklig större delen av förra året. Vad i princip alla runtomkring mig visste, förutom jag själv ända fram till december, var detta: Jag lider av förlossningsdepression. Hur kan jag känna så här när allting är så bra? Det har varit svårt för mig att komma till rätta med det och jag tvivlade på om jag överhuvudtaget skulle prata om det här”, skriver hon.

Annons

Chrissy Teigens graviditet var bra, men efter förlossningen kände hon sig ledsen, stressad och avskild. Hon beskriver hur hon hade fysiska smärtor i kroppen, saknade aptit och hade betydligt mindre tålamod på jobbet med tv-programmet Lip Sync Battle.

”Jag kunde inte förstå varför jag var så olycklig. Jag skyllde det på att jag var trött och kanske höll på att växa ur min roll: ”Kanske är jag inte en knasig person längre. Jag kanske bara är menad att vara mamma”.

Chrissy Teigen beskriver hur hon aldrig lämnade sitt hem, inte så mycket som en tå kom utanför dörren såvida hon inte skulle till jobbet. Hon låg på samma plats i soffan hela dagen, åt knappt och orkade inte upp till sovrummet på andra våningen, varken för att byta om eller för att sova i sin säng.

”Jag frågade folk som kom in till oss varför de var våta. Regnade det? Hur skulle jag veta – jag hade varje rullgardin nerdragen”, skriver hon.

Annons

Hon besökte olika läkare för sina smärtor som drabbade både rygg, vrister och anklar. Till slut fick hon träffa en läkare som gav henne diagnosen förlossningsdepression. Chrissy Teigen började äta antidepressiva och besöka en terapeut. Hon beskriver det som en lättnad när hon började må bättre och äntligen kunde berätta för vänner om det som drabbat henne.

”Jag trodde inte heller att det kunde hända mig. Jag har ett underbart liv. Jag har all hjälp jag kan behöva: John, min mamma som bor hos oss, en barnflicka. Men förlossningsdepression diskriminerar inte. Jag kunde inte kontrollera det.”

Chrissy Teigen avslutar med att lyfta den respekt hon har för mammor som kämpar och har det svårt, speciellt de som lider av förlossningsdepression. I texten, som är skriven i februari, beskriver hon hur hon redan nu, några månader efter att hon fått diagnosen, är en helt annan person och på väg att bli friskare.


Läs även 

Annons