Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Coronavaccin effektivt för gravida – skyddet förs vidare till foster

26 mar, 2021 
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Modernas och Pfizer-Biontechs vaccin ger stark skydd för gravida.
Enligt en ny studie ger två covid-19-vaccin starkt skydd för gravida kvinnor.
Samtidigt förs också antikropparna vidare till både foster och barn.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Under de kliniska studierna som avgjorde om Pfizer-Biontechs och Modernas vaccin mot covid-19 skulle godkännas i Europa och USA ingick inte gravida. Nu har en studie publicerats som visar att de inte bara ger ett starkt skydd utan också överför antikroppar till foster och barn.

I studien, som har publicerats i American Journal of Obstetrics and Gynecology (AJOG), ingick 131 kvinnor i reproduktiv ålder. 84 var gravida, 31 ammande och övriga 16 varken gravida eller ammande. De fick mRNA-vaccin mot covid-19 från antingen Pfizer-Biontech eller Moderna och resultaten visar att de tre grupperna fick liknande mängder antikroppar, och att förekomsten av biverkningar var liten och jämförbar mellan grupperna.

Annons

– De här resultaten om vaccinernas effektivitet är mycket uppmuntrande för gravida och ammande kvinnor, som var exkluderade i de kliniska vaccinprövningarna, säger Andrea Edlow en av forskar från Massachusetts general hospital i ett pressmeddelande.

Gravida löper större risk att drabbas hårt

Enligt forskarna är resultaten viktiga bland annat för att gravida riskerar att drabbas av svår sjukdom efter att ha smittats av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar också gravida att vara extra försiktiga för att undvika viruset.

”Studier visar att gravida har en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, vilket kan innebära en förhöjd risk för att barnet föds för tidigt. Det är dessutom viktigt att undvika att bli smittad inför förlossningen eftersom en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärlig och kan innebära risker för den gravida kvinnan”, står det att läsa på deras hemsida.

Annons

Vaccinen ”förs över” till barnen

Forskare från Massachusetts general hospital hittade också antikroppar i navelsträngsblod och bröstmjölk, vilket enligt dem innebär att det förs över till barnen.

– Vi har nu tydliga bevis för att covidvacciner kan inducera en immunitet som skyddar nyfödda, säger Galit Alter, senior författare till studien, i pressmeddelandet.

Modernas vaccin ger också högre nivåer av IgA-antikroppar i slemhinnorna efter den andra dosen, jämfört med Pfizer-Biontechs vaccin, visar studien.

Annons