Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Därför förlovar sig vissa par snabbare än andra

18 jul, 2018 
AvMalin Ny
Vad är det egentligen som gör att vissa par förlovar sig tidigare än andra? Experterna vet svaret.
Annons

De flesta av oss väntar i genomsnitt 3,2 år innan vi börjar att tänka på förlovning och giftermål i en relation, och många är runt 30 när de friar till sin partner. I kändisvärlden ser det dock annorlunda ut. Justin Bieber och Hailey Baldwin förlovade sig till exempel efter att ha dejtat i ett par veckor.

Sådana saker händer såklart inte bara i kändisvärlden, men enligt flera experter är det inte särskilt förvånande att det är vanligt med blixtförlovningar i just kändiskretsar.

– Att gifta sig är det mest kraftfulla formella sättet att uttrycka kärlek och känslor för varandra. Det är ofta ett sätt att stärka känslor både offentligt och privat och skapa en stabilitet i ett liv som kan kännas väldigt instabilt, säger Joshua Klapow, psykolog, till Bustle.

– Många kändisar kämpar med en vardag som innebär ett oregelbundet schema och att bli konstant granskade. Den här komplicerade livsstilen gör att många krampaktigt håller fast vid allt som gör att de känner sig grundade. På det sättet är det logiskt varför vissa väljer att gifta sig så snabbt eftersom det gör att de får någon sorts stabilitet i deras ofta kaotiska liv, säger Caleb Backe, hälsoexpert.

Annons

Få studier har gjorts i ämnet, men 2014 undersökte forskare varför personer inom den amerikanska militära förlovar och gifter sig i större utsträckning än andra, och att de även är yngre än genomsnittet när de väl gör det. Resultatet visade att militärpersonalen gifte sig tidigt på grund av de känslomässiga och ekonomiska fördelarna – mycket på grund av att de i sitt yrke ofta fick stå ut med intensiv stress och en instabil tillvaro, ta stora risker och att de ofta befinner sig på resande fot, långt från sin familj.

Inte helt olikt från hur många kändisar har det, med andra ord.

– Militära par vet att det finns en stor risk att de inte kommer att få se sin partner på långa perioder, och så är det även för många kändisar. Resorna, separationerna och osäkerheten som kommer med ett kändisliv kan göra att unga celebriteter som känner starkt för varandra vill hitta stabilitet, säger Klapow.

Annons

Många tror att en tidig förlovning tyder på att man är impulsiv, men flera studier pekar på att det inte nödvändigtvis är sant. Enligt forskning från 2017 är unga personer som på ytan kan verka impulsiva, egentligen bara nyfikna på att utforska och testa nya saker. Enligt en annan studie har också väldigt framgångsrika människor i själva verket en bra impulskontroll eftersom de väljer att jobba hårt istället för att festa, till exempel.

– Att förlova sig snabbt gör dig inte nödvändigtvis till en impulsiv person. Impulsivitet innebär att ditt agerande drivs av dina basbehov och begär, istället för rationellt tänkande, och i många fall kan en snabb förlovning visa sig vara ett smart beslut, avslutar Caleb Backe.

Källa: Bustle Foto: IBL

Annons