lena endre richard hobert
1:57

Efter reklamen: MET-galan 2022

(1:57)

En förälskelsefas brukar hålla i sig mellan någon eller några månader upp till ett och ett halv år – max, enligt forskning. Det tycks stämma. I alla fall om man frågar Sveriges kändiselit. I texten nedan berättar vi om 11 kändispar som hyste ömma känslor för varandra 2002, för 20 år sedan, men som har brutit upp sedan dess.

Det hände 2002

2002 var året då A Camp, Nina Perssons kritikerrosade soloprojekt, kammade hem flera vinster på Grammisgalan och Så vit som en snö prisades på Guldbaggegalan. Vinter-OS gick av stapeln i Salt Lake City och USA inledde sin invasion i Afghanistan. Förutom detta förälskade sig många svenska kändisar i varandra. Pernilla Wahlgren mötte polisen Joachim Lennholm och Kristin Kaspersen fann kärleken i Hans Fahlén.

Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie

maria bonnevie mikael persbrandt

Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie, 2002.

Cecilia Liljeton/TT

Skådisparet Mikael Persbrandt och Marie Bonnevie var under tidigt 2000-tal bekanta ansikten i Stockholms kändisvimmel. I dag lever Mikael ihop med Sanna Lundell, paret har tre söner tillsammans, medan Maria är ett par med norska programledaren Fredrik Skavlan. Mikael och Maria blev ett par 2008, förlovade sig och levde tillsammans fram till 2005 då det plötsligt kom fram att Sanna Lundell, Ulf Lundells dotter, väntade Mikael Persbrandts barn. Otrohetsdramat avslöjades dessutom i samband med att Persbrandt och Bonnevie spelade tillsammans i Fröken Julie på Dramaten.

Olle Ljungströms tragiska öde – mammans löfte på dödsbädden

Hans Fahlén och Kristin Kaspersen

hans fahlen och kristin kaspersen

Hans Fahlén och Kristin Kaspersen ute i Stockholmsvimlet 2002.

Karin Törnblom/TT

Under 2000-talet var Hans Fahlén den stora stjärnan på TV4. Han ledde mängder av hyllade tv-program, såsom När och fjärran, Spårlöst, Camp Molloy, Farmen och Fortet. Hans blev ett par med programledarkollegan och kändisdottern Kristin Kaspersen 2002. Paret gifte sig 2003 och fick snare sonen Leon Fahlén ihop. Paret gick skilda vägar efter sex år, 2009.

– Tiden efter min skilsmässa var en “reality check”, både på jobbfronten och i privatlivet. Jag lärde mig en hel del, framför allt att man behöver ta tag i saker som hopar sig i horisonten. Inte bara ducka och låta det bli ett allt för stort orosmoln, har Hans berättat.

Ernst och Helene Billgren

helene billgren ernst billgren

Ernst och Helene Billgren i vimlet 2002.

Peter Lydén/TT

Konstnärer – och äkta makar. Ernst och Helene Billgren, hela Sveriges konstnärspar, träffades på konstskolan, gifte sig 1983, och fick därefter barnen Elsa, influencer, och Sigge, designer. Under tidigt 2000-tal märktes de ofta i Stockholmsnatten ihop, hand i hand. De levde ihop i trettio år. Sedan gick de skilda vägar. I Stjärnorna på slottet har Ernst Billgren berättat om anledningen till skilsmässan.

– Det var någon form av skarv helt enkelt. Det är nästan oförskämt att vara ihop så otroligt länge som vi var i ett kreativt yrke. I trettio år. Trettio väldigt bra år.

Han fortsatte:

– Det var ett naturligt sätt att vända blad. Man är ju van i ett kreativt yrke – att fast allting är perfekt så ska man ändå hitta på något helt annat. Att det finns något i rörelsen som är viktigt. Man funderar alltid över var energin finns. Jag hittade inget att klaga på, och bara det var ju oroväckande.

Malin Berghagen och Tommy Nilsson

malin berghagen och tommy nilsson

Malin Berghagen och Tommy Nilsson 2002.

Micael Engström/TT

Kändisdottern Malin Berghagen och musikern Tommy Nilsson var ett par i 14 år, från 1993 och fram till 2007. Därefter skilde de sig. Malin och Tommy. De har gemensamma barnen Linn och Isak ihop.

Johan Renck och Annika Aschberg

annika aschberg och johan renck

Annika Aschberg och Johan Renck, 2002.

Karin Törnblom/TT

Stjärnregissören och musikern Johan Renck och skådespelerskan Annika Aschberg, dotter till Robert Aschberg, var ett par under några år i början av 2000-talet. I dag lever Johan Renck ihop med sin hustru Elin i New York. Paret har fyra barn.

Jonas Åkerlund och Nina Philipson

Nina Philipson och Jonas Åkerlund, 2002.

Karin Törnblom/TT

Jonas Åkerlund, regissören, och pr-kvinnan Nina Philipson, dotter till Aje och Grete Philipson, syntes ofta på röda mattor runt om i Stockholm under 2002. Tillsammans fick de också dottern Mini. I dag lever Jonas Åkerlund med sin fru, designern Bea Åkerlund, och Nina är ett par med Carl Rosander, Hannah Widells exman.

Prins Carl Philip och Emma Pernald

carl philip emma pernald

Prins Carl Philip och Emma Pernald, 2002.

DAN OLSSON

I dag är prins Carl Philip lyckligt gift med sin prinsessa från Älvdalen, Sofia. Men innan dess levde han under flera år ihop med Emma Pernald. Emma Pernald är i dag god vän med prinsessan Madeleine, Carl Philips syster, och lever ihop med maken Thomas Jonson.

Pernilla Wahlgren och Joachim Lennholm

pernilla wahlgren joachim lennholm

Pernilla Wahlgren, Joachim Lennholm och Pernillas son Oliver, 2002.

Cecilia Liljeton/TT

Det var våren 2002 som Pernilla Wahlgren fann kärleken på nytt, efter uppbrottet från Emilio Ingrosso, i polisen Joachim Lennholm. Paret möttes på en kändisfest och tycke uppstod. Senare fick de sonen Theo ihop, 2007. Året efter sonens födelse gick de dock skilda vägar. Uppbrottet tog hårt, har Pernilla berättat i flera intervjuer.

– Jag har hållit uppe den där fasaden hela tiden. Efter att Jocke lämnade mig så… jag har varit så otroligt olycklig. Jag har nästan haft sådan här dödssorg. Ett tag har vi ändå levt som en familj, fast vi inte varit det. Vi har gjort alla saker tillsammans och vi har haft väldigt, väldigt kul ihop. Det har verkligen varit vi tre, som spelade minigolf, bowlade, spelade biljard, åkte båt, fikade…, sa Pernilla i en intervju med Mama år 2013.

Sven-Göran Eriksson och Nancy Dell’Olio

svennis och nancy

Sven-Göran Eriksson och Nancy Dell’Olio under Båstad Swedish Open 2002.

Fredrik Johansson/HD/NST/TT

Sven-Göran Eriksson och Nancy Dell'Olio träffades för första gången när Svennis tränade laget Lazio i slutet av 90-talet. Paret levde tillsammans i nästan tio år, men bröt slutligen upp år 2007. Relationen var omskriven – och turbulent. Inte minst sedan det uppdagades att Svennis haft ihop det med Ulrika Jonsson.

Richard Hobert och Lena Endre

richard hobert och lena endre

Richard Hobert och Lena Endre

Charles Hammarsten/TT

Året var 1998 och både Lena Endre och Richard Hobert var gifta och hade barn på varsitt håll då de förälskade sig under en filminspelning. I många år var de ett av de par som syntes flitigast i vimlet i Stockholm. Dessutom gjorde de flera hyllade filmer ihop. Richard var regissör och Lena skådespelade. 2011 gick paret isär.

– Vi kommunicerar för närvarande inte alls. Därför skickar jag in handlingarna själv, skrev Lena Endre då hon sände skilsmässohandlingarna till rätten.

Eagle-Eye Cherry och Helena Af Sandeberg

helena af sandeberg eagle eye cherry

Eagle-Eye Cherry och Helena af Sandeberg 2002.

Lizzie Larsson/TT

Musikern Eagle-Eye Cherry och skådespelerskan Helena af Sandeberg blev ett par under 1990-talet. De levde ihop i flera år innan de slutligen gick isär. Anledningen? Paret var helt enkelt för upptagna – på varsitt håll.

Efter relationen med Eagle-Eye har Helena af Sandeberg funnit kärleken på nytt – flera gånger. 2005 födde hon sitt första barn, som hon fick med teaterregissören Alexander Mørk-Eidem. Paret var gifta mellan 2005 och 2010 innan de separerade. 2013 gifte sig Helena med skådespelaren Fredrik Lycke, och i januari året därpå föddes deras dotter. Paret gick skilda vägar 2017.

Eagle-Eye Cherry å sin sida är sedan många år tillbaka ihop med sambon Sofia Weman, som han har tioåriga dottern Daisy tillsammans med.