Det här minns vi från 80-talet
1:53

Efter reklamen: Det här minns vi från 80-talet

(1:53)

Slå på ljud

Det är sajten Ranker som har tagit fram listan med de bästa filmerna från 80-talet – alla medlemmar har kunnat få rösta om vilka filmer som de vill ha med i toppen. Och topp 10 är späckad med spännande äventyr, ungdomsdrama och riktiga klassiker!

10. Bleka dödens minut

Bleka dödens minut, eller The princess bride som den heter på engelska, kom 1987 och har blivit en riktig klassiker som lever vidare i internetkultur i dag.

Robin Wright och Cary Elwes i Bleka dödens minut.

20th Century Fox/Kobal/REX

9. Stand by me

Filmen baseras på novellen med samma namn, av Stephen King. Fyra pojkar i 12-årsåldern beger sig ut i skogen för att hitta ett lik av en pojke i deras egen ålder. Spelar gör bland annat lovordade River Phoenix, som gick bort tragiskt bara 23 år gammal sju år efter filmen spelades in.

Mora Träsks oväntade succé – var större än Europe

8. Ett päron till farsa firar jul

En riktig julklassiker, som nog många ser om under julledigheten varje år. Clark Griswold vill bara få fira jul ordentligt med hela sin familj – men det går inte riktigt som han har tänkt...

7. The karate kid

En av många ungdomsfilmer från 80-talet som har hängt sig kvar. I dag finns serien Cobra Kai på Netflix, där de gamla konkurrenterna Daniel LaRusso och Johnny Lawrence möts igen i vuxen ålder.

Ralph Macchio i The karate kid

Moviestore/REX

6. The breakfast club

En till coming of age-klassiker, med de fem eleverna som tvingas hänga i skolan en lördag för kvarsittning, men som i stället röker på och lär känna varandra när läraren lämnat dem för att jobba. Håller än i dag!

5. The terminator

Den post-apokalyptiska filmen från 1985 blev Arnold Schwarzeneggers stora genombrott, och har gett upphov till en rad uppföljare.

4. Fira med Ferris

Ungdomskomedin, som heter Ferris Bueller's day off på engelska, blev den riktiga starten på Matthew Brodericks skådespelarkarriär.

Matthew Broderick som Ferris Bueller.

Rights Managed

3. Goonies – Dödskallegänget

I Goonies – Dödskallegänget ger sig ett pojkgäng ut på skattjakt efter en piratskatt, men hamnar i trubbel med kriminella på vägen. Blev en riktig barnfavorit när den kom 1985, som nog många fortfarande har fina minnen från.

Så gick det sen för Lilla huset på prärien-stjärnorna

2. Tillbaka till framtiden

Den första Tillbaka till framtiden-filmen är skolboksexemplet på en klassiker – än i dag kan alla referera till filmen, som faktiskt till och med vann en Oscar och nominerades till flera till.

1. Star Wars episod V: Rymdimperiet slår tillbaka

Star Wars-sagan har hunnit bli nio filmer lång, med ett par till fristående filmer och några serier adderat till det. Men fortfarande är den andra filmen, Star Wars episod V: Rymdymperiet slår tillbaka den film som många fans håller som sin allra bästa. Därför är det kanske inte konstigt heller att det blir den som toppar listan över de bästa filmerna från 80-talet!

Darth Vader i filmen.

Image supplied by Capital Pictures

Lindsay Lohan återförenas med casten i Föräldrafällan

Mest läst