Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

19 barnprogram från 80-talet vi aldrig glömmer

12 aug, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Från det politiska 70-talet till det glättiga 80-talet.
Med färgglada professorer, blossande trollkärringar och lättklädda bombnedslag som fick SVT:s växel nedringd av upprörda föräldrar.
Här är 19 barnprogram från förr som vi aldrig glömmer.
Annons
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)Brand logo
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (FEMINA)

1. Trolltyg i Tomteskogen

Var är Fjant? Här mamma!

Tomtetvillingarna Tim och Tina som är 30 och just slutat med blöjor. Tor, 101, som ska gifta sig med blondinen Lisa och den ryske tomten Kostja som helst vill dricka sprit. Men det var trollen som var stjärnorna i barndomens bästa film. Den cigarrbolmande trollmorsan som snor upp håret med en orm och beordrar sina tröga trollbarn att döda varenda tomte och bränna ner hela skogen. Bränn bränn bränn. Att Trolltyg i Tomteskogen är en av SVT:s mest efterfrågade repriser någonsin och att den när den stoppades 1989 på grund av sändningsrättigheter blev en fråga hela vägen upp i riksdagen. Helt rimligt!

2. Hacke hackspett

Godmorgon Sverige tingelingeling. Ja skratta ni men vi som växte upp på 80-talet hade två tv-kanaler och exakt tre tecknade pärlor att titta på: Kalle Anka på julafton, Tom & Jerry i Lilla Sportspegeln på måndagar och Hacke Hackspett i Gomorron Sverige på lördagar.

Annons

Det var så alla barn förstod allvaret när statsminister Olof Palme blev mördad 1986. Hacke hackspett ställdes in på lördagmorgonen dagen efter.

3. Professor Balthazar

En animerad tv-serie från forna Jugoslavien, producerad av en tjeckisk studio om en mini-professor som hjälper sina vänner att lösa olika problem. Hur roligt låter det? Inte jätte, helt ärligt. Men när professor Balthazar satte i gång sin uppfinningsmaskin med knasiga ljud satt man klistrad. Och att han hade en tvättmaskin som kunde flyga!

4. Doktor Snuggles

Kameler på moln, robotar och regnbågar, en rymdraket som hette Sprutti Bang-bang och – Kosmoskatten! En legend. Konstigt att vi inte blev ännu konstigare, vi som var små då.

5. Dr Drövels

En norsk äventyrsserie från 1979 om bröderna Dal som bestämmer sig för att försöka hitta professor Drövel, som försvann under en expedition. Spänningen visste inga gränser när de letade sig fram genom floden i kanoten Elvegris.

Annons

6. Hedvig från A till Ö

Alla dessa män som var doktorer och professorer, kärringarna fick vara troll och häxor. Fast Hedvig var ingen häxa utan en ”fräsig flicka” som ingen skrev på näsan med ett okuvligt begär att begripa ord och uttryck hon inte begrep sig på.
Gulligt och trögt på samma gång men Birgitta Andersson var fantastisk som Hedvig!

7. Fem myror är fler än fyra elefanter

... eller rättare sagt Magnus, Brasse och Eva.
Det var den käcka trion med sina bokstavslekar och inte skolan som lärde oss att läsa.

8. Tummen

Tummens mamma röker och blåser rök på Tummen. Tummen tröttnar och får mamman att sluta förgifta sig. Simsalabim och helt orealistiskt. Det här var en tid när när alla föräldrar rökte, i köket, i bilen och på flyget, överallt.

Annons

Roligast var att se Tummen ritas fram i vinjetten.


9. Fablernas värld

Fem minuter långa program där Pentii Varg hittade på något hyss och lärde både sig själv och de tittande barnen en sedelärande läxa. Moral så det stänkte om det men trudelutten signalerade likväl på nåt vrickat sätt, mys.



10. Jalle, Julle och Hjulius

Två ”gulliga” kasperdockor (en med en kastrull på huvudet) som bodde på Kolmården, körde runt i sin bil Hjulius och pratade jätteknasigt. Snabler och grubbijaner och skinnskattebergere. Norrköööööping för tjyvingen!
Liten chock när man blev vuxen och insåg att det fanns människor som pratade östgötska på riktigt.

11. Den vita stenen

En rar berättelse om Fia som blev retad av sina jämnåriga kamrater för att hennes mamma var pianolärare på skolan (”lat, inget riktigt jobb”) men där allt ändrades när hon hittade en fin vit sten och blev kompis med Hampus som hon tävlande om den vita stenen med. Så spännande och mysigt! Han kallade sig ”Farornas konung” och Fia hette ”Fideli”.
Så fint namn tyckte jag att jag bestämde, att om jag någon gång fick en dotter, skulle hon hundra procent heta Fideli.

11. Vi på Saltkråkan

Själv blev man döpt efter Malin på Saltkråkan. Det är vi väl alla Malinar från 70-talet. Snygga Malin, tjötiga Tjorven och gullbuttra Pelle. Vi på Saltkråkan är den enda av Astrid Lindgrens berättelser som skrevs direkt för tv och ett tecken på att Saltkråkan inte åldrats väl är att det på den tiden gick att hyra ett hus i skärgården utan att bli utblottad.

Annons

12. Tårtan

Tre sjömän. Hilding, Janos och Frasse, tröttnar på livet till havs och tar över ett bageri utan att kunna baka. Här fanns inte många punchlines och knappt någon händelse alls. Eller jo visst ja, När Hilding i ett helt avsnitt varit ”deprimerad” och Janos och Frasse får honom glad i slutminuten med en prutt. Men sången sitter klistrad i huvudet: ”Socker, grädde, nötter och mandelflarn, och så sist men inte minst en liten ros av marsipan.”

13. Linus på linjen

Kommentar överflödig. Ni som vet, ni vet. Hur kunde vi fastna framför detta varje gång?

14. TV-Piraterna

Julen 1983 förändrades allt. Compaq hade lyckades göra den första PC-kompatibla datorn och varenda liten nörd i skolan önskade sig en hård klapp under granen. Då, rullade SVT ut sin mest vågade barnsatsning nånsin. Exakt vad TV-Piraterna gick ut på är oklart. Det var också helt irrelevant. Det viktiga var de magiska 3D-glasögonen i blå papp med ett rött och ett grönt öga som man skulle titta på jullovsprogrammet med. Förstod aldrig vad jag skulle se – men magi!
3D-glasögonen var våran nylonstrumpa över tv-apparaterna.

15. Trazan & Banarne

Hand upp den som växte upp på 80-talet och inte ville ha häftiga Trazan Apansson och kompisen Banarnes koja. Tänkte väl det. Kan inte bestämma mig för om det är coolt eller raka motsatsen att Lasse Åberg och Klasse Möllberg 40 år senare (!!) fortfarande turnerar med Electric Banana Band. Men Olyckan är odödlig i minne!

Annons

16. Toffelhjältarna/Solstollarna

Det började med Toffelhjältarna i SVT:s jullovsmorgon 1984, som blev Toffelhjältarna går igen 1986 och så småningom Solstollarna. Bakom stod Skåne-duon Per Dunsö och Ola Ström som i lösmustasch och peruk blev ”Ulla Bella” och ”Skumberg”, som åkte över sundet till Köpenhamn och köpte wienerbröd med chokolaaaaade i midden. Men mest uppmärksamhet fick programmet för de gäster som bjöds in att medverka. Unga, talangfulla sångerskor som Lena Philipsson och Pernilla Wahlgren men även internationella stjärnor som tapetserade omslagen på Okej-tidningen. Som Sabrina och Samantha Fox. Kritiken lät inte vänta på sig och växeln på SVT blev nedringd av föräldrar som ansåg det olämpligt med alla unga lättklädda flickor i programmet. Varpå Ola Ström försökte försvara sig i Aftonbladet: – Inte har de särskilt stora bröst.

17. Syster Yster och Lillstrumpa

Att Staffan Westerberg har anklagats för att ha ”förstört en hel generation” är en av jordens stora orättvisor. Jo, lite surrealistiskt var väl Vilse i pannkakan men Lillstrumpa och Syster Yster! Lille Luj och Änglaljus! Jag och mina kompisar satt hemma och sydde egna strumpfigurer med öga, näsa mun.

18. Barnjournalen

Inte visste man då att den inledande signaturen, ”daadididit didaadaadaa” betydde ”BJ” på morsealfabetet. Som i Barnjournalen. Men när Bengt Fahlström dök upp i TV1 för att sända veckans nyheter, satt 80-talets barn bänkade.

19. Hajk

Motsatsen här. Hajk var en backoronym för programpolicyn: helfestlig, allmänbildande, jätteintressant och kunskapsorienterande. För mig var det dock Tjipp och hej, men nej tack.

Annons