Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

5 saker som gör Jill Biden helt unik som first lady i USA

12 mar, 2021 
AvMalin Collin
FotografTT
.
Snart har Jill Biden gjort sina första två månader i Vita huset.
Redan står det klart att den nya presidenthustrun har en helt annan inställning till jobbet än sin föregångare Melania Trump.
Det här är historien om prank-drottningen som blev first lady i USA.
Annons
Jill och Joe Bidens gripande kärlekshistoria - så träffades paretBrand logo
Jill och Joe Bidens gripande kärlekshistoria - så träffades paret

När Joe Biden svors in som president i januari i år stod hans fru sedan 43 år tillbaka, Jill Biden, vid hans sida.

Hon tog därefter plats i Vita huset som den kanske mest unika första dam i den amerikanska historien.
Till att börja med: dagen därpå kopplade hon upp sig mot videosamtal på zoom och undervisade sin klass precis som vanligt.
Jill Biden, 69, är inte bara den äldsta first lady som någonsin har intagit den östra flygeln i Vita huset - hon är också den enda som har fortsatt arbeta precis som vanligt.

Jill Biden
First Lady Jill Boden talar i Washington på Internationella kvinnodagen.

Frida Stranne, USA-forskare som synts bland annat i Expressen och TV4, tror inte att dubbelarbetet kommer att vara okontroversiellt eftersom rikets första dam spelar en viktig roll i USA.

– Men jag tycker att det sänder signalen till kvinnor att inte alltid lägga allt åt sidan för att stå bredvid sina framgångsrika män. Därmed markerar hon sitt eget värde som yrkeskvinna och hon brinner för sitt jobb som lärare, säger hon.

Annons

Joe Biden väntade på sin Jill i två år

Men vi måste börja med en kärlekshistoria som grundar sig i en tragedi.

1972 blev Joe Biden vald till senator, inte ens 30 år fyllda. Hans fru och parets tre små barn, sönerna Beau och Hunter och lilla ettåriga dottern Naomi, hamnar strax efter i en svår bilolycka där både frun och dottern dödas.

Småpojkarna skadas, men överlever.

Joe Bidens värld rasar och han överväger att lämna politiken.

Tre år senare, på en blinddate, träffar han läraren Jill och de blir förälskade. Att ta steget att gifta sig, krävde både eftertänksamhet och mognad.

Jill funderade i två år.

– Jag visste att om jag gifte mig med så Joe handlade det inte bara om honom. Det handlade om Hunter och Beau också. De hade tagit sig igenom förlusten av en mamma redan och jag kunde inte riskera att de skulle förlora en till, skrev hon i tidningen Time.1977 ringde slutligen bröllopsklockorna i Delaware och dottern Ashley Blazer föddes fyra år senare.
Under åren i politikens hetluft, genom alla kampanjer, har Jill stått bredvid Joe och hennes kärlek till regelrätta bus har alltid lättat upp det ofta tunga jobbet.

Annons

Jill Biden är motsatsen till Melania Trump

Som den gången under vicepresident-perioden när Jill kom först till flygplanet Air force two och i väntan på Joe och hans stab klättrade upp i bagagehyllan, fick hjälp att stänga luckan, hoppade fram med ett bu och skrämde vettet ur de politiska högdjuren.

Presidenten Joe Biden med hustrun, Jill Biden.
Paret Joe och Jill Biden har varit gifta i över 40 år.


Om Melania Trump var den motvilliga first ladyn med en kylig utstrålning, är Jill Biden på många sätt motsatsen.
Hon har lätt att prata med folk och fungerar som en trygg stöttepelare för Joe Biden. – Det är ingen hemlighet att Joe Biden är väldigt till åren kommen och ibland hakar upp sig, även på grund av en tidigare stamning. Då räddar hon ofta upp situationen för honom på ett väldigt smidigt sätt, säger Frida Stranne och fortsätter:

Annons

– Hon har en framtoning som är typisk amerikansk på många sätt. Pratglad, lätt att hitta leendet, stöttande och inkännande. Hon är väldigt likable som är viktigt i amerikansk kultur och dessutom är hon rolig.Detta gör Jill Biden unik som first lady

1. Den äldsta first lady på posten

När Jill Biden blev first lady var hon 69 år gammal och därmed den äldsta någonsin på posten. Det tidigare rekordet hölls av Barbara Bush som var 64 år när George Bush svors in 1989. Nog för att Jill Biden håller åldersrekordet, men hon brinner för träning och både löptränar och går på gymklasser regelbunden.

2. Jobbar fortfarande

Jill Biden är den första first lady någonsin som har lönarbetet utanför Vita huset och hon älskar fortfarande sitt jobb som lärare i engelska på ett community college efter tre decennier i yrket. Hon har berättat vilken energi det ger att undervisa, möta sina elever och ta del av deras livshistorier, vilket knappast är en nackdel i rollen som first lady.

Annons

3. Älskar pranks

Skämtaren Jill Biden älskar practical jokes och små skämt i vardagen. En Alla hjärtans dag målade hon hjärtan över hela fönstren i Joes vicepresidentkontor och när Joe Biden klev in tillsammans med en senator för ett viktigt möte skämdes han lika mycket som han skrattade, har han sagt.

4. Den första med doktorstitel

Jill är inte bara lärare, hon tog också en doktorsexamen från University of Delaware 2007 utöver sina två masterexamen. Hon har själv beskrivit hur stolt hon är över detta, särskilt då hon pluggade samtidigt som hon hanterade familjeliv med småbarn. I klassrummet går hon under namnet Dr. B.

5. Tidigare second lady

Det finns bara en enda person som tidigare varit second lady innan innan first lady förutom Jill Biden och det är Barbara Bush. Det är med andra ord mycket ovanligt men fördelaktigt eftersom hon redan från början har erfarenhet och förståelse för sitt uppdrag som first lady efter åtta år i Vita huset under president Obama.

Annons