Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

7 avslöjanden i Lena Philipssons självbiografi

17 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
Häromveckan nådde Lena Philipssons självbiografi butikerna. I boken avslöjar den annars så hemlighetsfulla artisten en hel del.
Annons
5 saker du vill veta om Helena af SandebergBrand logo
5 saker du vill veta om Helena af Sandeberg

I början av året kom beskedet: Lena Philipsson skulle släppa en självbiografi. Boken har fått titeln I händelse av min död och ges ut av förlaget Norstedts. Den nådde handeln den 12 maj 2022 (det är för övrigt också Lena som gjort illustrationen på bokens omslag).

– Jag har ju alltid varit väldigt privat av mig, ja, rentav hemlig, och det här är ett sätt att dra undan förlåten och bjuda in läsaren till min hjärna, sa hon i ett pressmeddelande från förlaget tidigare i år.

Hon fortsatte:

– Idén till boken fick jag redan för några år sedan. Men det var först 2021 som jag plötsligt var mogen att försöka förvandla min idé till verklighet. Jag bestämde mig för att boka in ett möte med ett bokförlag.

Lena Philipssons självbiografi I händelse av min död släpptes i början av maj på förlaget Norstedts. I boken är Lena Ph mer personlig än någonsin tidigare.

I Carina Bergfeldts tv-show har hon berättat mer. Lena Philipsson säger att hon, trots sitt karriärval, är en ganska blyg och tillbakadragen person. Det har ibland missuppfattats och tolkats som en slags arrogans, ett faktum hon skildrar särskilt i ett av kapitlen i boken.

Annons

Lena Philipsson är en Sveriges allra mest kända artister. Hon är född i Vetlanda 1966 men kom, efter att ha medverkat i Melodifestivalen med låter Kärleken är evig, till Stockholm, för en musikkarriär. Under åren har Lena haft massor av hits, och turnerat flitigt. Både med andras låtar, och sina egna. En låt som gjort Lena känd över hela landet är Det gör ont, skriven av nära vännen Orup (Orup och Lena inledde senare ett samarbete och begav sig ut på turné ihop), som hon också vann Melodifestivalen med år 2004.

Lena Philipsson är en av Sveriges mest kända artister. Hon har haft en karriär i över 30 år. Här syns hon 1988. Klädseln är typisk Lena. Under åren har hon blivit synonym med starka färger och kreativa snitt. Med sina 170 centimeter över marken klär hon i det mesta.

Lena har också blivit uppmärksammad för sina kärleksrelationer, ofta med kända män. Hon var gift med Måns Herngren mellan 1993 och 2001. Därefter levde hon ihop med Martin Björk. 2010 gifte hon sig med Per Holknekt. Paret gick dock skilda vägar efter två år, 2012.

Med låten Det gör ont, skriven av Orup, vann Lena Melodifestivalen 2004.

I I händelse av min död berättar Lena Philipsson öppet och ärligt (och personligare än någonsin) om sina tankar och känslor kring tillvaron. Hon gör också ett antal avslöjanden.

Annons

Hon drabbades av hjärtbesvär efter skilsmässan från Per Holknekt

2012 bröt Per Holknekt och Lena Philipsson upp, efter att ha varit ett par i två års tid.

– Det har uppdagats att Per brutit äktenskapslöftena en längre tid och jag ser därför inte någon annan utväg än skilsmässa. Jag är oerhört ledsen, sa Lena Philipsson i en hälsning till Nöjesbladet då.

Skilsmässan var givetvis jobbig. Och uppmärksammad, eftersom både Lena och Per är offentliga personer. Året därpå drabbades Lena av hälsobekymmer. Hon fick ett tryck över bröstet. Trycket återkom sedan under de mest olämpliga tillfällen: Allsång på Skansen, Idrottsgalan och Så ska det låta.

Lena Philipsson och Per Holknekt gifte sig i september 2010 i i Skeppsholmskyrkan.

”Det hade varit ett alldeles formidabelt ångestladdat sorgeår med stress, avsaknad av sömn och ständiga adrenalinpåslag. Och rubriker, rubriker, överallt. Så det var kanske inte så konstigt att det hände, även om jag blev förvånad över tillfället”, skriver Lena Philipsson i boken, enligt Aftonbladet.

Annons

I boken skriver Lena att hon kände skam.

”Den starkaste känslan var skammen om jag skulle falla ihop, alla dessa mobilkameror, det vore inte bra. Scenen var praktiskt upplyst, det skulle bli bilder. Det skulle bli rubriker.”

Via Norstedts kommunikationsansvariga, Sara Dobareh, hälsar Lena Philipsson att hon i dag mår bra. Hennes hjärtproblem var tillfälliga.

Hon har varit med om två bilolyckor

I boken I händelse av min död berättar Lena Philipsson om att hon varit inblandad i inte mindre än två bilolyckor. En gång blev hon prejad av vägen och en gång körde någon mot rött – rakt in i artisten. Olyckorna var med andra ord någon annans fel. Hon själv är ingen dålig förare, menar hon. I dag är hon dock farträdd, berättar hon. Det har resulterat i att hon numera bara kör moped, en moped som max tuffar på i 30 kilometer i timmen.

Turnén hon gjorde 1994 var det jobbigaste hon gjort

1993 föddes Lena Philipssons första barn, Noa Månfare Herngren, som hon har tillsammans med exmaken och nära vännen Måns Herngren. Sommaren efter att hon fött sonen åkte hon på turné.

Lena Philipsson i juni 1994, under sin sommarturné. En turné som hon beskriver som det jobbigaste hon gjort.

Det ångrar hon, skriver hon i boken I händelse av min död. ”Ett plus, en geting”, skriver Lena. Hon var utan lust och utan ork. Nyförlöst, dessutom. Hon säger i boken att hon borde varit hemma och vilat med sin bebis.

Annons

Hennes mamma vägrade hälsa på hennes senaste dejt

I I händelse av min död skriver Lena Philipsson ett helt kapitel om pojkar, killar och män. Hon berättar att hon, i sina gamla dagböcker, skriver mest om känslor. Om kärlek. Om killar. Och så har det fortsatt också i verkliga livet. Lena skriver att hon varit gift och skild två gånger. Och sedan mött fler män.

Lena Philipsson och Måns Herngren gifte sig 1993. De fick två barn tillsammans: Noa och Saga. De gick skilda vägar 2001.

Nu känner hon sig ”lite trött”, skriver hon. Dessutom berättar hon om att hennes mamma, sist Lena började dejta, sa ”ja, jag tänker inte hälsa på honom!”

Hon har bytt stil

Under åren har Lena Philipsson gjort sig känd för sin extravaganta stil. Sina kreativa scenkläder. Sina starka färger. Ofta har hon designat och sytt plaggen själv. Men de senaste åren har något hänt, skriver hon i boken.

Lena Philipsson slog igenom i en gul paljettkavaj 1986. Låten hon framförde? Kärleken är evig.

Lena Philipsson har bytt stil. Borta är de tighta klänningarna och figurnära topparna. Istället bär hon pösiga tröjor och kostymbyxor.

Annons

Hon var helt tyst då hon födde sina barn

Som vi tidigare nämt är Lena Philipsson tvåbarnsmor. Ihop med Måns Herngren har hon Noa, född 1993, och Saga, född 1998. Då barnen föddes, vid förlossningen, var Lena helt tyst. Hon sa ingenting, skriver hon i boken. Lena berättar vidare att hon inte skriker. Istället blir hon tyst och går in i sig själv.

Lena har barnen Noa och Saga tillsammans med exmaken Måns Herngren. Här syns de utanför en av Lenas konserter, 2011.

Hon gillar Marie Kondo

I ett kapitel i boken berättar Lena att hon är mästaren av ”var sak på sin plats”. Hon gillar med andra ord att ha ordning och reda. En del av hennes vänner har undrat om hon är pedant, men så är inte fallet. Hon har mer undanplockat än rent. Efter att ha satt sig in i Marie Kondos lära, den japanska städgurun som blivit känd över hela världen de senaste åren, märkte hon hur hon redan levde efter många av de tips och råd Marie ger ut.

I slutet av 2021 fick Lena Philipsson ta emot medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv, under en ceremoni på Kungliga slottet i Stockholm.

Hon har åldersångest

I I händelse av min död skriver Lena att hon tidigare inte känt av någon ångest för att bli äldre. Men att det har förändrats. Lena avslöjar att hon känner sig gammal, och ful. Att det har varit svårt att se kroppen förändras och bli äldre. Lena menar att hon inte riktigt varit beredd på det hela, trots att hon, förstås, sett det komma.

Annons