Kändisar som vi trodde var från USA – men som inte är det
Slå på ljud

1. Julia Roberts

Julia Roberts, 52, är som bekant ett av de största namnen i Hollywood, känd från filmer som Pretty woman, Notting Hill och Erin Brokovich. Julia Roberts föddes och växte upp i USA, men har faktiskt rötter i svenska Värmland.

Julia Roberts på röda mattan.

Julia Roberts morfars mor hette Elin Johansson och föddes i Säffle. Foto: Anthony Harvey/Shutterstock/TT

Det är på sin mors sida som de svenska släktbanden finns – hennes morfars mor hette nämligen Elin Johansson och föddes i Säffle. Som treåring flyttade hon till USA, har Helsingborgs dagblad tidigare rapporterat. Hon gifte sig med slaktaren John Bredemus och fick sonen Wendell, som alltså senare blev pappa till Julia Roberts mamma Betty Lou.

Elin dog i Minneapolis 1960, sju år innan Roberts föddes.

2. Kirsten Dunst

Kirsten Dunst på röda mattan under Golden globe awards i januari 2020.

Kirsten Dunst har svenskt påbrå via sin mormor. Foto: Shutterstock/TT

Skådespelaren Kirsten Dunst, 37, slog igenom på vita duken med filmen En vampyrs bekännelser 1994 då hon bara var tolv år gammal. Under sin karriär har hon sedan medverkat i filmer som Spiderman och Eternal sunshine of the spotless mind, samt gjort titelrollen i Sofia Coppolas Marie Antionette.

På sin pappas sida har Dunst tyskt påbrå, och 2011 fick hon också tyskt medborgarskap vid sidan av sitt amerikanska. Men på sin mammas sida härstammar Dunst faktiskt delvis från Sverige.

Enligt sajten Moviezine, är det Dunsts mormor Melba som ursprungligen kom från Sverige. Enligt sajten har Dunst varit i Sverige flera gånger och då framför allt besökt västkusten och Göteborg.

3. Val Kilmer

Val Kilmer.

Val Kilmers mormor var svenska. Foto: Gregory Pace/BEI/REX/TT

60-åriga Val Kilmer fick sitt stora genombrott som skådespelare i filmen Top Gun 1986, där han spelade mot bland annat Tom Cruise. Sedan dess har han medverkat i mängder av filmer och blivit ett av de stora namnen i Hollywood.

Val Kilmers mamma hette Gladys Swanette och hade svenska rötter. Enligt Göteborgsposten föddes Kilmers mormor Hilma i Sverige, men emigrerade senare till USA.

4. Uma Thurman

Uma Thurman gästar talkshowen Skavlan i Stockholm 2014.

Uma Thurmans mamma har svenska rötter. Här gästar skådespelerskan SVT-programmet Skavlan. Foto: Patrik Österberg/TT

Att Uma Thurman, 49, har svenska rötter är ett relativt välkänt faktum vid det här laget. Skådespelerskan själv föddes i Boston, har vuxit upp i USA och gjort roller i bland annat flera av Quentin Tarantinos kultförklarade filmer som Pulp fiction och Kill Bill. Hon har också jobbat som modell.

Men tillbaka till hennes svenska rötter. Thurmans mamma, baronessan Nena von Schlebrügge, är svensk-tysk och började jobba som modell efter att en fotograf från modemagasinet Vouge upptäckt henne under en promenad i Stockholm. Hon flyttade till London och senare New York för att jobba som modell.

Också Thurmans mormor var modell. Hon hette Birgit Holmquist och hon föddes och växte upp i skånska Trelleborg. Hon är bland annat känd för att ha stått modell för konstnären Axel Ebbes staty Famntaget som i dag står i hamnen i Smygehuk.

Uma Thurman har ofta pratat om sitt intresse för Sverige och 2018 berättade juristen och före detta ministern Thomas Bodström i en intervju att han fått i uppdrag att hjälpa skådespelerskan att få svenskt medborgarskap, enligt Aftonbladet.

5. Michael Kors

Modedesignern och väskikonen Michael Kors, 60, föddes på Long Island i New York och fick då namnet Karl Anderson Jr efter sin pappa. Enligt Michael Kors Wikipedia-sida var hans pappa, som alltså hade svenskt ursprung, student vid college när hans son gjorde entré i världen. När Michael Kors var fem år gammal gifte hans mamma om sig med en man vid namn Bill Kors. Efter pappa Karls plötsliga bortgång, ville mamma Joan att hennes son skulle ta hennes nya efternamn.

Modedesignern Michael Kors på röda mattan.

Michael Kors pappa härstammade från Sverige. Foto: Angela Weiss/AFP/TT

– Min mamma tänkte att när jag ändå skulle heta Kors kunde jag lika gärna ändra mitt förnamn. Ingen i min familj kallade mig någonsin Karl – de kallade mig Chuckie, eftersom jag alltid log och skrattade. Så det var ingen större förändring att ta namnet Michael. Och tack och lov för att jag gjorde det, för det finns ju redan en mycket framgångsrik Karl i modebranschen, har Michael Kors sagt i en intervju med Damernas värld år 2009.

I samma intervju berättade Michael Kors att hans pappas släkt kommer från Göteborg men att han själv vid den tidpunkten aldrig hade varit i Sverige. Trots det har Skandinavien satt tydlig prägel på hans arbete.

– Konstigt nog föredrar jag omedvetet saker som är enkla och som har en viss renhet, och det är så klart ett skandinaviskt drag. Jag tycker också om det som är användbart och om jag skapar något extravagant vill jag att det också ska vara funktionellt. Så även om jag inte tänker på det eller någonsin har varit i Skandinavien tror jag att det måste vara genetiskt.

6. Emma Stone

Skådespelerskan Emma Stone, 31, föddes i den amerikanska delstaten Arizona och har haft en raketkarriär på vita duken där vi bland annat har sett henne i La la land och Birdman. 2017 var hon den högst betalda av alla kvinnliga skådespelare i världen.

Emma Stone på röda mattan.

Emma Stones farfar hette Conrad Ostberg Sten. Foto: Jen Lowery/Mega/TT

Det svenska påbråt kommer från Stones pappas sida – hennes farfar kom från en svensk familj som emigrerat till USA. Farfadern hette Conrad Ostberg Sten och hans familj kom, enligt Göteborgsposten, från Svenljunga. Efter att man emigrerat bytte familjen namn från Sten till Stone.

7. Matt Damon

Matt Damon på röda mattan.

Skådespelaren Matt Damon har svenskt påbrå på sin mammas sida. Foto: Matt Baron/Shutterstock/TT

Skådespelaren Matt Damon, 49, föddes i den amerikanska delstaten Massachusetts. Han studerade senare vid Harvard, men hoppade av som 22-åring för att flytta till Los Angeles med barndomsvännen Ben Affleck. De skrev gemensamt manuset till filmen Good Will Hunting, som senare blev en världssuccé med Matt Damon i huvudrollen. Efter det stod dörren till Hollywood vidöppen, och Damon landade roller i storfilmer som The Talented Mr Ripley och Rädda menige Ryan.

Matt Damons mamma heter Nancy Carlsson-Paige, och precis som hennes efternamn avslöjar har hon svenskt påbrå såväl som finskt. I en intervju med Svenska Dagbladet 2019, avslöjade Damon att han gärna skulle vilja ta reda på mer om sina svenska rötter.

– Jag skulle älska att göra en film om mitt skandinaviska arv. Jag har fortfarande inte varit i Sverige, men jag filmade Downsizing i Norge med Rolf Lassgård och det var otroligt. Jag skulle gärna utforska var jag kommer ifrån, vem jag faktiskt är, sa han då.

8. Maggie Gyllenhaal (och Jake Gyllenhaal)

Jake Gyllenhaal och Maggie Gyllenhaal under Golden globes awards.

Jake och Maggie Gyllenhaal härstammar på sin pappas sida från löjtnanten Nils Gunnarsson Haal. Foto: Chris Ashford/Camera press/TT

De skådespelande syskonen Maggie Gyllenhaal, 42, och Jake Gyllenhaal, 39, växte upp i Los Angeles och fick filmvärlden med modersmjölken. Deras föräldrar, Naomi Foner Gyllenhaal och Stephen Gyllenhaal, är båda regissörer och redan som små fick syskonen roller i sin pappas filmer.

Både Maggie och Jake fick uppenbarligen mersmak, och har sedan dess haft framgångsrika karriärer på vita duken. Jake Gyllenhaal är kanske mest känd för sina roller i filmer som Brokeback mountain och The day after tomorrow. Maggie har vi sett i filmer som The dark knight och Mona-Lisas leende.

Efternamnet Gyllenhaal är ett gammalt svenskt och adligt namn som härstammar från den svenske löjtnanten Nils Gunnarsson Haal, som levde under 1600-talet. Han adlades 1652 av drottning Kristina och bytte då namn till Gyllenhaal. Hans far härstammade från Västergötland och själv fick Nils två söner.

Maggies och Jakes pappa Stephen Gyllenhaal växte upp i en liten stad i Pennsylvania i en familj som tillhörde swedenborgismen, en kristen rörelse uppkallad efter den svenska vetenskapsmannen och teologen Emanuel Swedenborg.

2014 berättade Maggie Gyllenhaal för Aftonbladet att hon planerade sin första semesterresa till Sverige tillsammans med sin familj.

– Vi har fått låna ett hus av en kompis i närheten av Torekov, sa hon då.

Läs mer:

Här är Helena Segers strategi – för att hålla sig hemlig
Så gick det för profilerna i Svenska Hollywoodfruar
Gunilla Perssons bild förvånar följarna – visar pappan efter alla år

Mest läst