Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

8 världsstjärnor som semestrar i Sverige

02 jul, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT
Hugh Grant och Will Ferrell semestrar i Sverige.
TT
Sverige är ett populärt resemål för flera världsstjärnor, speciellt på sommaren. Här är 8 kändisar som älskar att semestra i vårt avlånga land.
Annons
Tips på hur du reser billigare i sommarBrand logo
Tips på hur du reser billigare i sommar

Lena Olin och Lasse ­Hallström – Vaxholm

Lena Olin och Lasse ­Hallström.
Lena Olin och Lasse ­Hallström.James Shaw/Shutterstock

Två svenskar som sedan länge är internationella superstjärnor är det äkta paret Lena Olin och Lasse Hallström.

Annons

Lasse Hallström är regissören bakom filmklassiker som Gilbert Grape, Ciderhusreglerna och Mitt liv som hund, medan Lena Olin spelat i Hollywoodfilmer som The Reader med Kate Winslet och Remember Me med Robert Pattinson.

Lena och Lasse har en rad olika boenden tillsammans. Till vardags bor paret i Bedford, en förort till New York, men de har också ett sommarboende i Vaxholm utanför Stockholm, en lägenhet i centrala Stockholm samt ett hus i skånska Falsterbo.

Will Ferrell – Gnesta

Will Ferrell.
Will Ferrell.Mats Andersson / SCANPIX

Hollywoodkomikern Will Ferrell gifte sig med sin svenska fru Viveca Paulin 2000, som han hade träffat på en teaterutbildning några år tidigare. Paret har tre barn där Vivecas svenska arv hörs tydligt – sönerna heter Magnus, Mattias och Axel.

Annons

Familjen har sedan många år tillbaka ett sommarhus utanför Gnesta, och uppmärksamma sörmlänningar kan emellanåt se Will Ferrell traska runt i den lilla orten.

Hugh Grant – Torekov

Hugh Grant.
Hugh Grant.MAHI

Efter att ha hittat kärleken i den svenska producenten Anna Eberstein, som han nu är gift och har tre barn tillsammans med, har Hugh Grant fått upp ögonen för Sverige. Redan 2015 köpte han ett hus i skånska Torekov, och efter omfattande renoveringar stod lyxvillan klar 2017.

Annons

Paret tillbringar nu ofta somrarna på den exklusiva orten, där även stjärnproducenten Jonas Åkerlund och Chernobyl-skaparen ­Johan Renck har sommarhus.

– Det är väldigt lugnt och inte alltför mycket folk. Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men det var underbart, sa Hugh Grant om den skånska orten redan 2014.

Luis Figo – Sollefteå

Luis Figo.
Luis Figo.BABIRADPICTURE/REX/SHUTTERSTOCK

Luis Figo har sedan länge lagt fotbollsskorna på hyllan, men under 00-talet var portugisen en av världens allra dyraste fotbollsspelare. Han gifte sig med den svenska modellen Helene Svedin 2001, och de har tre döttrar tillsammans – Daniela, Martina och Stella.

Annons

Sedan många år tillbaka har paret ett lyxigt hus i Sollefteå i Västernorrland, där Helene Svedin kommer ifrån.

– Helen är vacker, elegant och en bra mamma. Men viktigast av allt är att hon är en fantastisk människa, har Luis Figo hyllat sin fru.

Britt Ekland – Dalarö

Britt Ekland.
Britt Ekland.Daily Mail/Murray Sanders/REX

Britt Ekland är en av Sveriges största Holly­woodstjärnor genom tiderna. Hon har medverkat i över 40 internationella filmer, varit gift med Peter Sellers och spelat mot Roger Moore i James Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen.

Annons

Sedan många år tillbaka bor Britt Ekland i USA, men hon har inte glömt var hon kommer ifrån. Ikonen har ett hus på Dalarö utanför Stockholm, där hon tycker om att tillbringa tid om somrarna.

Stjärnor som ­älskar Sverige

Uma Thurman

Uma Thurman.
Uma Thurman.DNPhotography/ABACA/Shutterstock

Hollywood-stjärnan Uma Thurman har svenska rötter, och hennes mormor står till och med staty i Smyge­huk. Uma har uttryckt en önskan att få svenskt medborgarskap, och har tagit hjälp av den tidigare justitieministern Thomas Bodström.

Annons

Wyclef Jean

Wyclef Jean.
Wyclef Jean.RALL

Artisten Wyclef Jean har flera gånger hållit konserter på olika platser i Sverige – men han har fallit för Sandviken utanför Gävle. I en intervju med Aftonbladet 2015 konstaterade han att han ville köpa hus i den lilla orten.

Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal.
Jake Gyllenhaal.SGSAN

Jake Gyllen­haal är en av världens mest kända skådespelare, och som kanske hörs på efternamnet har han svenska rötter. Hans, också kända, syster Maggie har redan varit här och hälsat på, och Jake har en längtan efter att göra detsamma.

Annons