Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

80-talsstjärnan Elisabeth Shue – det gör hon i dag

12 jun, 2021 
AvAino Oxblod
FotografMoviestore/REX
Med filmer som Karate kid, Cocktail och Tillbaka till framtiden 2 blev Elisabeth Shue en av 80-talets stora filmikoner.
Under 2000-talet har rollerna varit färre – men nu är hon tillbaka.
Annons
Skådisarna som försvann från rampljusetBrand logo
Skådisarna som försvann från rampljuset

Efter att ha gjort sin första roll i tv-serien Call of glory fick 21-åriga Elisabeth Shue sitt stora genombrott i Karate kid 1984, där hon spelade Ali Mills, kärleksintresset för huvudrollsinnehavaren Ralph Macchio.

Karate kid blev början på ett välidgt framgångsrikt 80-tal för Elisabeth Shue. Filmen följdes av en roll i Tom Cruise-filmen Cocktail, där hon spelade Jordan som Tom Cruise faller för när han jobbar i en bar. Året efter Cocktail följde en roll mot Michael J. Fox i Tillbaka till samtiden 2.

Men efter det glada 80-talet gick det desto trögare för Elisabeth Shue i karriären, men kanske desto bättre i privatlivet. Hon gifte sig 1994 med tv-producenten Davis Guggenheim, som hon fortfarande lever med, och paret har en son och två döttrar tillsammans.

Annons

Fick en Oscarsnominering – sen försvann hon

Med en roll som prostituerad i Farväl Las Vegas vände det för Shue igen – rollen gav henne en Oscarsnominering, vilket i sin tur ledde till en roll i Woody Allen-filmem Harry bit för bit.

På 2000-talet har hon varit med i filmer som Hide and seek, Don McKay och Behaving badly – men roller i filmer med genomslag har uteblivit.

Kanske var det därför Shue nu valde att återvända till Karate kid-världen. I Netflix-serien Cobra Kai har Ralph Macchio och William Zabka återvänt till sina roller i vuxen ålder, och i säsong tre som kom nu 2021 var även Elisabeth Shue, nu 58, tillbaka.

Så här ser Elisabeth Shue ut i dag.

– Vilka tre skådespelare får komma tillbaka och återkoppla med en film som påverkade dem när de var barn, och dela det som vuxna? Det är väldigt coolt. Jag har så mycket respekt för vad de gjort med Cobra kai, har Elisabeth sagt till Entertainment weekly.

Annons