Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

9 svenska kändisar berättar: Så blev vi fria från drogerna

09 maj, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
tommy körberg
De tog droger – sedan lämnade de det livet bakom sig. Här är kändisarna som öppet berättat om sina drogupplevelser och vad som hände då de slutade.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Femina har tidigare berättat om elva svenska kändisar som druckit alkohol och sedan slutat – antingen på grund av att de druckit för mycket, eller för att de helt enkelt mått bättre som nyktra.

Men visst finns det kändisar som inte bara druckit alkohol, utan som också tagit droger. Många av dem har öppet berättat om sina upplevelser – och om hur de lämnat livet med droger bakom sig.

Claes Malmberg

claes malmberg
Det har gått över 20 år sedan Claes Malmberg för sista gången tog kokain.

I dag har det gått över 20 år sedan skådespelaren Claes Malmberg tog kokain – för allra sista gången. Men minnena av det livet lever kvar. I många intervjuer, bland annat i podden Nemo möter en vän, har han berättat om tiden med drogerna.

– När jag tänker tillbaka på det så var det en otroligt destruktiv period i mitt liv, har han, bland annat, sagt i podcasten.

Annons

I en annan intervju, i Aftonbladet 2008, har han berättat mer om den mörka tiden.

– När jag skolade in en av mina söner på dagis var jag mer på toaletten än med honom, vilket ju inte är helt smickrande.

– Jag blev oerhört aggressiv. Det är en ilska som egentligen var riktad mot mig själv, men som jag tog ut på andra människor. Jag skällde ut folk i tid och otid. Kunde börja bråka med min familj för bagateller.

Claes Malmberg lades in på behandlingshem och i dag är det, som sagt, många år sedan han tog droger.

– Frågan är om man någonsin blir fri. Man blir ju fri bara i den bemärkelsen att man hittar något nytt perspektiv att fylla sitt liv med. Men jag låg på ett behandlingshem i Uppsala i tre veckor, har han sagt till Aftonbladet.

Han har också skrivit om upplevelserna i sin självbiografi.

– Om jag ska skriva en bok som förhoppningsvis ska hjälpa eller inspirera någon annan så måste jag vara uppriktig. Och jag skäms inte. Jag hade inte blivit den person jag är om jag inte gått igenom de här sakerna.

Plura Jonsson

plura jonsson
”När jag höll på som värst med kokain så använde jag det hela tiden, varje dag. På dagarna, kvällarna och nätterna. Man kommer hem 7 på morgonen och sen vaknar man väl kanske vid 13-14. Så börjar man dricka lite vin och sen satte man i gång och snortade”, har Plura berättat.

Eldkvarns sångare Per ”Plura” Jonsson har, i en intervju med Katarina Hahr, berättat om sitt turbulenta liv, kantat av droger. Han minns de drogintensiva åren som olyckliga.

Annons

– Jag tror att det är osäkerhet på vem man är. Att man testar saker. Marijuana, amfetamin, kokain, LSD och allt, säger Plura i intervjun och fortsätter:

– När jag höll på som mest så var det roligt att knarka. Det var party hela tiden. Men när man tänker på det efteråt var det väldigt olyckliga år. Det var de olyckligaste åren i mitt liv, trots att man mådde bra.

I dag är han fri från missbruket.

– Det har tagit mig 25 år. Nu är det borta helt, nu tänker jag inte på det överhuvudtaget längre, har Plura berättat för Katarina Hahr.

Andreas Weise

andreas weise
”Jag var ung och dum”, säger Andreas Weise om 2008, då han togs för kokain i kroppen och i fickan.

Artisten, Idol-deltagaren och kändissonen Andreas Weise har, för Aftonbladet, berättat om den natt som förändrade hans liv. Våren 2008 togs han för kokain, i kroppen och i fickan.

Annons

– Jag kämpade ständigt med vem jag är och vem jag ville vara. Jag kom in i en frestande miljö med mycket fest. Jag upplevde nya saker och tjejer. Jag var ung och dum, har han berättat.

– Jag skulle aldrig riskera det i dag. Som offentlig person har man ett extra stort ansvar att föregå med gott exempel så gott det går. Vi är människor allihop. Alla kan göra misstag. Jag är ingen ambassadör för narkotikamotståndet, jag kan bara stå för det jag själv gjort.

Tommy Körberg

tommy körberg
1981 blev Tommy Körberg påkommen på krogen med 21 gram kokain. Han dömdes till tre månaders fängelse.

I flera intervjuer, och i sin självbiografi, har Tommy berättat om sitt problematiska förhållande till alkohol och droger, både sprit, amfetaminliknande substanser och kokain.

– Det var trevligt att gå utanför sig själv för en stund. Jag tror att min adhd gjorde sig till känna, att jag kände mig både lugn och pigg på de här uppåtsubstanserna. Men efter ett tag märkte jag att det inte gick något bra. Jag vägde inte mer än 49 kilo. Såg inte klok ut. Varje gång jag gick förbi gamla Hamburger börs kom servitriserna ut och hämtade mig för att mata mig, har han sagt i Hedman & Hedén – en beroendepodd.

Annons

Tommy Körberg har berättat hur han till sist åkte fast. 1981 fick han sitta i fängelse.

– Jag försökte ta reda på vem jag var och vem jag är. Och jag har inte fått något svar än. Jag la om livsmönstret på något sätt. Jag var tvungen att bromsa det gränslösa beteendet. Det var svårt, nästan svårare än att kasta sig över drogerna igen. Jag hade inte så mycket konsekvenstänkande.

I dag dricker han knappt.

– Jag har lagt av, jag dricker inte ... om jag är på någon fest kanske jag smakar, jag är fortfarande intresserad av vin, champagne är alltid gott. Men jag trillar inte dit längre, jag har lärt mig någon slags mind over matter.

Magnus Hedman

magnus hedman
Magnus Hedman missbrukade i tio år – sedan bad han om hjälp.

Det var när Magnus Hedman la av med fotbollen som drogerna kom in i hans liv.

– Fotbollsspelaren Magnus visste jag mycket väl vem det var men människan hade jag ingen susning om. Så relativt tidigt efter min karriär så testade jag amfetamin. Och första gången som jag testade amfetamin så visste jag vart jag skulle. Så bra som jag mådde då hade jag aldrig mått i hela mitt liv, har Magnus Hedman berättat i sin och Nemo Hedéns podcast.

Annons

Det hela blev till sist ett missbruk.

– Från det att jag tog amfetamin första gången tog det exakt tio år innan jag bad om hjälp. Jag försökte lösa det här själv, vilket inte funkade och det blev bara sämre och sämre.

I dag har han varit drogfri i flera år.

– Jag vill föra budskapet vidare om att det faktiskt finns en lösning. Vi är så otroligt många som sitter där ute och inte tror det. Som tror att vi är helt ensamma om att ha de här problemen, isolerar oss och får ett liv som förkortas.

Patrik Sjöberg

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg har öppet berättat om att han testades positiv för kokain när han fortfarande var aktiv. I sitt Sommar skildrade han det hela.

patrik sjöberg
”Kokain är inte något som du ska syssla med över huvudtaget och definitivt inte när du hoppar höjdhopp”, har Patrik Sjöberg slagit fast.

– Det hände för väldigt många år sedan och det finns folk som vetat om det inom friidrotten, det har inte varit någon hemlighet i den kretsen jag rörde mig i. Men kokain är inte något som du ska syssla med över huvudtaget och definitivt inte när du hoppar höjdhopp, har han sagt till Sportbladet.

Sanna Bråding

sanna bråding
För 14 år sedan greps Sanna Bråding för narkotikabrott. Det gjorde att hela hennes liv förändrades.

2008 tog Sanna Brådings liv en dramatisk vändning. På Instagram berättade hon om det hela, 2018.

”Idag är det 10 år sedan som mitt liv tog en kraftig vändning. Det där totala bottenläget som jag så länge hade väntat på. Idag för 10 år sedan knackade fem poliser på min dörr, gjorde razzia i min lägenhet och grep mig, spillran av mig, för narkotikabrott. Min räddning”, skrev Sanna.

Annons

Hon fortsatte:

”Idag firar jag denna dag, dagen som för alltid förändrade mitt liv. Tack för käftsmällen. Tack för uppvaknandet. Tack för kraften att ta mig igenom dessa 10 år av inbördeskrig på insidan. Tack för all belöning på vägen. Tack Livet!!!”

Då, när det hände, hade Sanna Bråding en blomstrande karriär som programledare. Men allt förändrades och hon fick avtjäna en månads fängelsestraff, år 2009. Sanna är i dag drogfri och har flera gånger berättat om sin väg till ett nyktert liv.

– Det är bara du själv som kan göra det bra, med hjälp av människor omkring dig så klart. Jag jobbar fortfarande hårt med mig själv och det är extremt tufft. Det är å andra sidan det som ger den största utdelningen. Jag fick ju mitt liv tillbaka, har hon sagt i en intervju.

Carolina Gynning

carolina gynning
Carolina Gynning har berättat om hur hon lämnat livet med droger bakom sig.

Medieprofilen Carolina Gynning har vid ett flertal tillfällen berättat att hon tidigare tagit droger. Faktiskt så tidigt som då hon var 12.

Annons

– Det började med sprit, sen var det butangas, lim, hasch, allt. Sen tog jag amfetamin och kokain, har hon sagt i TV3:s program 45 minuter.

– Man tänjer hela tiden på sina gränser. När man är 27 år kanske man tar jag 60 linor och tänker, att det är väl ingenting.

I en intervju med Hänt berättar Carolina att hon lämnat det livet bakom sig.

– Men jag lade av, man blir ful och trött av det där.

Jason "Timbuktu” Diakité

timbuktu
”Alla har vi bekymmer, men alla tar inte droger, i det läget var det så jag hanterade vissa aspekter av mitt liv”, har Timbuktu berättat, apropå den gången han filmades då han tog kokain.

Året var 2006 då artisten Timbuktu filmades på en klubb då han tog kokain. Bilderna nådde sedan medierna. I ett bortklippt segment av Så mycket bättre ska han ha berättat mer om händelsen, enligt Expressen.

– Jag tror att jag har haft svårt att hantera mig själv, och kanske acceptera mig själv. Och haft svårt för älska mig själv. Det är jag inte den enda som har gjort och det är säkert flera som har haft samma bekymmer. Alla har vi bekymmer, men alla tar inte droger, i det läget var det så jag hanterade vissa aspekter av mitt liv, säger han.

Händelsen blev starten på något nytt.

– Det hade i slutändan en väldigt positiv effekt på mig. Jag fick ett kvitto på min idioti. Det är en synd jag har sonat för. Tyvärr är det många människor som kommer döma ut mig för detta, och det är en konsekvens jag förstår, för att jag har handlat så som jag har gjort.

Annons