Femina har tidigare berättat om hur Ellen Bergström, Josefin Dahlberg, My Skarsgård, Therese Lindgren och Anja Lundqvist valt bort alkoholen. Men visst finns det fler kända ansikten, både i Sverige och i utlandet, som lagt vin, öl, sprit och andra alkoholhaltiga drycker på hyllan (eller som aldrig ens testat). Vilka? Vi berättar.

Björn Ulvaeus

bjorn ulvaeus

Björn Ulvaeus har varit nykter i 15 år.

Gustavo Valiente

ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus har i flera intervjuer berättat om att han haft problem med alkoholen. I dag kallar han sig för nykter alkoholist. Björn slutade dricka för omkring 15 år sedan. Ett beslut som påverkat honom på flera sätt.

– Före så var det lite så att fly från sig själv. Man behöver inte gå in på varför men att döva med hjälp av alkohol och sedan när man bestämmer sig för att ”nej, nu har jag nått vägs ände”, då tror man att de ska bli lite grått och dystert efteråt men i själva verket blir det precis tvärtom. Man lyfter, det öppnar sig och man är i direktkontakt med allting på ett helt annat sätt. Det var bland de bästa grejerna jag har gjort och jag kan rekommendera det till de som är fast i det eländiga, det är en fruktansvärd sjukdom, har Ulvaeus sagt i Nyhetsmorgon.

Stjärnorna som började karriärerna som skönhetsdrottningar

Mikael Persbrandt

mikael persbrandt

Under åren la han 75 000 kronor på NA-möten och behandlingar.

BARDELL ANDREAS/Aftonbladet

Mikael Persbrandt kämpade länge med ett alkohol- och drogberoende. I sin bok Så som jag minns det, som kom ut för några år sedan, berättade han öppet om sin resa. Under åren la han 75 000 kronor på NA-möten och behandlingar. Inget hjälpte. Sedan 2014 är han dock nykter och drogfri – och har samtidigt fått professionell hjälp för sin bipolaritet.

Gunde Svan

gunde svan

Gunde Svan har aldrig druckit alkohol.

Henrik Montgomery/TT

Gunde Svan har inte slutat dricka alkohol – han har aldrig börjat. I en gammal intervju med Expressen berättar han om sina anledningar till beslutet.

– Aldrig. Jag har aldrig druckit alkohol!, slog Gunde fast och fortsatte berätta om varför.

Det hela handlade om en granne. I grannen såg Gunde alkoholens mörka effekter.

– Han levde till han var drygt 30, 35 kanske. I honom såg jag tidigt att det där med alkohol var farligt, ingen bra grej. I kombination med mitt elitidrottande var det en ganska lätt sak att välja bort. Trots att jag kom i tonåren, som alla andra, och ville prova. Men för min del var det aldrig aktuellt att ens smaka.

Ann-Britt Ryd Pettersson

ann-britt ryd pettersson

De flesta vet om att Ann-Britt inte dricker.

Stina Stjernkvist/TT

Journalisten och tv-profilen Ann-Britt Ryd Pettersson dricker inte heller alkoholhaltiga drycker.

– Jag dricker inte alkohol och har aldrig gjort. De flesta vet att jag är nykterist. När jag började som journalist var det många som hade problem med alkohol, även sportjournalister. Det är ju väldigt sorgligt, har hon förklarat för Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Förr var det också många som hetsade mig att dricka och tyckte att jag inte skulle vara så tråkig. Men i dag är det mer accepterat att vara nykterist än när jag var yngre.

Birgitta Anderssons stora sorg – efter Teskedsgumman

Steva Angello och Isabel Adrian

isabel adrian

Att inte dricka får Isabel och Steve att hinna mer.

Karin Törnblom/TT

Framgångsrika paret Steve Angello och Isabel Adrian avstår från ett liv med alkohol – båda två.

– Jag har blivit helnykterist. Steve också, vi dricker inte. Inte för att vi haft problem, utan för att vi hinner med mycket mer, har Isabel Adrian berättat för Expressen.

Carina Berg

carina berg

När Carina Berg blev ihop med Erik började hon dricka mindre.

Karin Törnblom/TT

Maken Eriks livsstil fick medieprofilen Carina Berg att välja bort alkoholen.

– Det bara slog mig nu när jag gifte mig med en elitidrottare som knappt dricker alkohol. Då slog det mig hur sjukt mycket alla dricker – särskilt i mediebranschen. Och jag själv gjorde också det, men nu dricker jag nästan ingenting längre, har hon förklarat.

Men, hur reagerar då omgivningen då hon säger nej?

– Alla får dricka hur mycket de vill, men folk blir ju arga på mig när jag inte dricker. Och det är spännande.

Lulu Carter

lulu carter

Lulu Carter mår bättre av att inte dricka alkohol.

Karin Törnblom/TT

Programledaren Lulu Carter berättar för Aftonbladet om varför hon, för nästan tio år sedan, bestämde sig för ett nyktert liv.

– Jag mår bättre av att inte dricka alkohol helt enkelt. Tråkigt? Ibland kan det vara det, men tanken på hur fint man mår dagen efter överväger och även vetskapen om att man är snäll mot både kropp och själ, säger hon.

Tommy Nilsson

tommy nilsson

Tommy Nilsson har inte druckit på över tio år.

Karin Törnblom/TT

I över tio år har artisten varit nykter. Det hela var lite av en slump. han följde med en vän på ett AA-möte. Det blev starten.

– Jag gick därifrån och har inte druckit sedan dess. Det bara blev så. Jag ville visa mig själv och människorna i rummet att det här fixar vi. Jag gick på fyra-fem möten, men det räckte.

Att han träffat en ny kärlek spelade också in.

– När man träffar någon ny får man chansen att sudda bakåt. Och jag tog chansen att göra det. Vi planerade också att få barn. Jag var tvungen att kamma mig, komma in i matchen. Så min son som fyller nio har aldrig sett mig dricka. Det är en fantastisk känsla, berättar han i Hedman & Hedén – en beroendepodd.

Elsa Hosk

elsa hosk

Elsa Hosk valde bort alkoholen 2009.

Image Press Agency

För 13 år sedan, 2009, bestämde sig svenska modellen Elsa Hosk för att sluta med alkohol.

– Jag gick i terapi några gånger men det hjälpte inte riktigt. Men ju längre jag var nykter och började kunna ta in livet … Till en början var det tufft för jag var tvungen att se mig själv igen. Det var så många känslor som kom och det tog lite tid att handskas med. Men det är det bästa jag gjort. Jag började även tänka mer på alla runtomkring mig i stället för att vara så uppe i min egen lilla värld, har hon sagt till ELLE 2012.

Peter Siepen

peter siepen

Att Peter Siepen inte dricker alkohol beror på flera saker, berättar han.

Karin Törnblom/TT

Peter Siepen är ännu en medieprofil som inte längre dricker. Han berättar varför då Aftonbladet frågar.

– Det är ett val jag har gjort av flera anledningar. Jag vill ha kontroll över mig själv och vill inte att ett rus i kroppen ska sätta standarden för vem jag är. Sedan vet jag att jag blir en gladare människa och mer framåt med alkohol i kroppen, och jag vill att det ska komma naturligt.

Gert Wingårdh

gert wingårdh

När Gert Wingårdh fyllde 60 bestämde han sig för att bli nykter.

Mattias Ankrah MAN

När Gert Wingårdh fyllde 60 år bestämde han sig för att säga nej till alkoholen. Anledningen? Han ville ha mer energi.

– Jag tänkte börja igen när jag fyllde 70, men känner mig inte motiverad att göra det nu. Jag tycker bara det smakar starkt, och känner att jag har kommit så långt bort från de dimensionerna. Känner ingen åtrå till det längre, har han tidigare berättat.

Mest läst