Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Adde Malmberg försvann från rampljuset

17 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Adde Malmberg blev känd som Sveriges första stå upp-komiker genom Släng dig i brunnen.
Men efter framgångarna drog han sig tillbaka från rampljuset framför kameran, och valde istället en annan väg.
Annons
TV: Så träffades Nour El-Refai och Henrik SchyffertBrand logo
TV: Så träffades Nour El-Refai och Henrik Schyffert

Adde Malmberg, idag 65, debuterade som ståuppkomiker redan 1988, och räknas som Sveriges första ståuppare. Genom tv-serien Släng dig i brunnen på SVT, som sände från ståupp-klubben Norra Brunn i Stockholm under hela 90-talet, blev Adde Malmberg en välkänd profil i hela Sverige.

Komikerkarriären ledde till andra uppmärksammade jobb. Tillsammans med Agneta Bolme Börjefors var Adde Malmberg programledare när Söndagsöppet hade premiär på SVT, och med Claes Malmberg ledde han också Melodifestivalen 1992.

Adde Malmberg har också imponerat på tv-publiken i flera omgångar av På spåret. Efter att ha kommit tvåa med Cecilia Hagen 1997 vann han med Agneta Bolme Börjefors 2001, och kom åter igen tvåa 2006 tillsammans med Magdalena Forsberg.

Annons

Adde Malmberg blev regissör

Tv-produktionerna fortsatte avlösa varandra, samtidigt som Adde Malmberg började sätta upp revyer och teaterföreställningar. Och det senare verkar komikern ha fastnat för ordentligt. De senaste tio åren har han främst regisserat olika liveföreställningar, bland annat på Stockholms stadsteater, Malmö stadsteater och Krusenstiernska gården.

– Både som manusförfattare och teaterregissör kan jag använda mig av den erfarenhet jag har samlat på mig under åren som komiker på scen. Det gör också att folk har stort förtroende för mig, för mitt omdöme: ”Gör bara så här så lovar jag att det blir roligt”. Möjligen ångrar jag att jag inte började med teaterregi tidigare, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

Vill testa allvaret

Han har också jobbat som översättare, och översatt pjäser. Samtidigt har han inte lagt komikerkarriären helt på hyllan – när han väl uppträder är intresset fortfarande stort hos publiken. Senast i somras spelade han också Basil Fawlty i uppsättningen av Pang i bygget på Fredriksdalsteatern.

Även om humorn är hans styrka så skulle han vara intresserad av att regissera även mer seriösa teaterföreställningar i framtiden.

– Det jag kan är komedier. Men många har frågat om jag inte kan regissera annat än humor. Det vore spännande, så det kanske jag gör i framtiden. Det beror väldigt mycket på vilken pjäs det är och varför just jag skulle göra det.

Adde Malmberg 2020.
TV: Veckans snackisar du inte vill missaBrand logo
TV: Veckans snackisar du inte vill missa
Annons